Muistatko nämä All Stars –pelaajat? Leijona-legendalla hurja määrä tähdistövalintoja
2.6.2021

Liiga julkaisi lauantaina kauden parhaiden pelaajien valinnat. All Stars –kentälliseen valittiin kuusikko, jonka kokoonpanolla kirjoitettiin myös Liiga-historiaa.

Muistatko nämä Liigan parhaaksi valitut maalivahdit?
26.5.2021

Liigan parhaan maalivahdin Urpo Ylönen –palkinto menee tänä keväänä uuteen osoitteeseen – pelaajalle, joka ei ole aikaisemmin kunnianosoitusta voittanut. "Vertaisistaan parhaimmaksi" on vuosien varrella äänestetty pelaajia, jotka ovat sittemmin osoittaneet kykynsä myös kansainvälisissä ympyröissä ja maailman terävimmällä huipulla NHL:ssä.

Kuka nousee finaalilegendaksi? Nämä tehomiehet ratkaisurooleissa aikaisemmin
7.5.2021

Liigan 45. finaalisarja käynnistyy perjantaina Lukon ja TPS:n välillä. Edellisinä finaalikeväinä tehokkaimpien pelaajien joukkoon ovat nousseet Teemu Turunen 2019, Charles Bertrand 2018 ja Jyri Junnila 2017. Kovimmat mestaruuden arvoiset pisterohmut löytyvät kuitenkin muutaman vuosikymmenen takaa. Sittemmin ennätysmiehet ovat esittäneet huipputason osaamista myös muilla kiekkomaailman sektoreilla.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Hurja neljän maalin näytös pikavauhdilla
30.3.2021

Juha Leimu nousi joulukuussa 2015 Liiga-kiekon puhutuimmaksi nimeksi. Pelicans-puolustaja teki ottelussa JYPiä vastaan hurjan ennätyksen, johon harva uskoi kenenkään nykykiekkoilussa yltävän. Kalle Sahlstedt pystyi puolestaan marraskuussa 1999 rikkomaan maalintekoennätyksen lähes 39 vuoden takaa.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maalivahtien huimat voittoputket siivittäneet joukkueita menestykseen
23.3.2021

Kaapo Kähkönen nousi viime viikolla NHL-otsikoihin pitkän voittoputkensa ansiosta. Putki katkesi lopulta yhdeksään otteluun, mikä on upea saavutus ensimmäistä täyttä kauttaan NHL:ssä pelaavalle maalivahdille. Liigassa 10 ottelun voittoputkeen varsinaisilla peliajoilla on pystynyt kautta aikojen vain kahdeksan maalivahtia. Viimeisimpänä suorituksessa on onnistunut Lukon Lassi Lehtinen kuluvalla kaudella.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? HPK-konkarin tämän kauden tehokkuus yltää kaikkien aikojen kärkikymmenikköön
16.3.2021

HPK:n Petri Kontiola johtaa Liigan pistepörssiä, kun runkosarjan viimeinen neljännes on käynnissä. 36-vuotias keskushyökkääjä on rikkomassa myös yhden kauden piste-ennätystään. Liigan ikämiespelaajien vertailussa Kontiolan suoritus 46 ottelun vertailussa nousee kaikkien aikojen 10 parhaan pelaajan joukkoon.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tässä ovat kovimmat tykkikaudet uran alussa
9.3.2021

Pistetehtailu juniori-ikäluokissa tai muulla sarjatasolla ei lupaa välttämättä heti huippunäyttöjä Liigassa. Monesti tähden syttyminen kestää aikansa, mutta Liiga-historiasta löytyy myös esimerkkejä, joissa pelaaja on ollut valmis terävimmälle huipulle heti tulokaskaudellaan. Keiden näytöt ovat olleet kaikkein vakuuttavimmat ensimmäisissä 100 ottelussa?

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maalivire kohdillaan avauspelissä
23.2.2021

Tulokaspelaajan debyytin pääsarjatasolla väitetään yleensä tapahtuvan hajavaihtoja alemmissa kentissä pelaten ja miinusmaaleja välttäen. Liiga-historiasta löytyy kuitenkin näytteitä, joissa tulokaspelaaja on noussut avauspelissään ratkaisurooliin.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? ”Kova kotona, viihtyy vieraissa”
16.2.2021

Kuluvan Liiga-kauden paras vierasjoukkue kauden puolivälissä on Kärpät. Oululaisten pistekeskiarvo vierasotteluista on ainoana joukkueena yli kaksi pistettä ottelua kohden. Liigan vierasotteluennätyksetkin ovat Kärpille mahdollisia, vaikka joukkueen tämän kauden esitykset eivät olekaan noudatelleet Sport-luotsi Risto Dufvan slogania "Kova kotona, viihtyy vieraissa".

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tapparan tehopuolustaja jäi vain pisteen kaikkien aikojen kärkilukemasta
9.2.2021

Tapparan Valtteri Kemiläinen ahnehti viime lauantain Liiga-kierroksella pisteitä, kun Tappara kaatoi Jukurit. Puolustaja hätyytteli viiden pisteen illallaan Liigan kaikkien aikojen ennätystä. Puolustajien yhden kauden piste-ennätykset syntyivät 1980-luvun lopulla.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tehomiehet maalitilanteiden luojina
3.2.2021

Huipputason pelaajan ammattimaisuuden mittarina on pidetty sitä, miten pelaaja pystyy säilyttämään pelaamisen tasonsa illasta toiseen. Pisteet ovat yksi mittari, jolla tasoa voidaan arvioida. Poimimme esittelyyn Liiga-historian pisimpien syöttöpisteputkien tekijät.

Muistatko nämä ennätysmiehet Liigasta? Upeat pelimiehet ulkomailta ihastuttivat Suomen kaukaloissa
27.1.2021

Joka kausi Liigassa tuikkii uusia, ulkomailta hankittuja tähtipelaajia. Osalle heistä käynti Liigassa jää pikaiseksi vierailuksi, osa viihtyy Suomessa useamman kauden. Tällä kaudella joukkueiden kokoonpanoissa on esiintynyt jo yli 70 ulkomaalaispelaajaa. Kokosimme yhteen tilastojen kärkinimet kautta aikojen.

Tiesitkö tämän ennätyksen Liigasta? Tässä ovat kaikkien aikojen kovimmat jatkoaikaratkaisijat
19.1.2021

Syksyllä 1984 Liiga-peleihin tuli uudistus, kun varsinaisten peliaikojen tasatilanteita alettiin ratkoa viiden minuutin jatkoajoilla. 37 kauden aikana ratkaisu on nähty jo toistatuhatta kertaa – mutta keiden mailasta useimmin?

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maaliputkessa kolmasosa kaudesta
12.1.2021

Liigan kaikkien aikojen kovimmat maalintekijät ovat ennätyskausillaan luoneet pohjan lukemilleen pitkillä tehojaksoilla. Pisimpien maaliputkien tekijät ovat kantaneet joukkueidensa tulosvastuuta pelistä toiseen.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Kotiyleisön suosikki kahmi minuutteja
5.1.2021

Jääkiekkopelin muutokset ja siirtyminen "moderniin aikakauteen" on muovannut kaukalon tapahtumien luonnetta monella tavalla. Ylivoimapelillä on iso merkitys otteluiden ratkaisuissa, joten rangaistusten välttämiselle on perusteensa. Pelin tunne kuitenkin purkautuu ajoittain kovinakin otteita, eikä ylilyönneiltäkään vältytä. Liigan jäähykuningas vuosimallia 2006 oli otsikoissa useampaan otteeseen.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Ylivoimatilanteissa ratkaisurooleissa ennätyksellisellä tehokkuudella
30.12.2020

Liigan pistepörssiä johtava Arttu Ruotsalainen lähti jatkamaan kauttaan Pohjois-Amerikan kaukaloissa. Syyskauden paras maalintekijä pitää kärkipaikkaa myös ylivoimamaalien listalla. Maalintekotahti erikoistilanteissa lupaili jopa Liigan uutta ennätystä, mutta neljän pelaajan jakama ylivoimamaalien kärkilukema näyttää pitävän pintansa.

Muistatko nämä ennätykset Liigasta? Väkevät näytöt Suomesta poikivat huimaa menestystä myös NHL-kaukaloissa
22.12.2020

Joskus jääkiekkoilijan pelaajapolku kohti huippua on mutkikkaampi, ja riittävät näytöt NHL-tasolle tulevat vasta viipeellä. USA:n yliopistosarjasta Suomeen vuonna 1997 tullut jenkkivahti nousi Liigan kautta maailman terävimmälle huipulle vasta 30 vuotta täytettyään.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Sentterilegendan ennätyksellinen pisteputki
16.12.2020

Maaginen syöttötaituri, loistava pelintekijä, lättysyöttöjen taitaja, takuuvarma pistenikkari. Kaikista näistä muistetaan yksi Suomi-kiekon menestyskiidon rakentajista, Ylöjärveltä kiekkomaailman tietoisuuteen ponnistanut Esa Keskinen. Edelleen voimassa oleva Liiga-ennätys syntyi loppusyksyllä 1986.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Viime hetken ratkaisuilla voittoon
8.12.2020

Jatkoaika tuli Liigan runkosarjaotteluiden ratkaisuvaihtoehdoksi kaudella 1984-85. Viisiminuuttinen tuotti voittomaaleja – ja tasapelejä. Joskus myös ratkaisuja aivan viime hetkillä.

Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Puolustajien maalikuninkuuteen hurjalla määrällä laukauksia
1.12.2020

"Toimita kiekko maalille, niin hyviä asioita tapahtuu." Kiekkokielessä kiertää kuluneita sloganeita, joissa monessa on viisauden siemen. Maalinteko vaatii useimmiten onnistuneita, maalia kohti suuntautuneita laukauksia. Puolustaja Markus Seikola toteutti perusohjeita onnistuneesti Liiga-urallaan.