Parhaana linjatuomarina palkittu Markus Hägerström: “Tunnustus tuntuu hienolta”

7.7.2021
Parhaana linjatuomarina palkittu Markus Hägerström: “Tunnustus tuntuu hienolta”

Markus Hägerström palkittiin viime kauden päätteeksi parhaan linjatuomarin Pentti Isotalo -palkinnolla. (Kuva: Elmeri Elo)

Parhaan linjatuomarin Pentti Isotalo -palkinnolla viime kauden päätteeksi palkittu Markus Hägerström kertoo poikkeuksellisen kauden olleen haastava, mutta pääsy finaaleihin viheltämään teki kaudesta lopulta onnistuneen.

Liiga-kauden 2020–21 viimeisestä ottelusta tulee tällä viikolla kuluneeksi kaksi kuukautta. Lukon mestaruusjuhliin päättynyt kausi oli poikkeuksellinen ja toi haasteensa monella osa-alueella. Linjatuomari Markus Hägerströmille kevät oli lopulta hienoa aikaa, vaikka kausi vaikea olikin. Hägerström pääsi viheltämään finaalisarjassa useamman ottelun.

– Olimme linjatuomari Joona Elosen kanssa viheltämässä kolmessa finaaliottelussa neljästä. Finaalit ovat aina finaalit, oli sitten miten erikoinen kausi takana. Tuomarille on aina mukavaa olla mukana kauden viimeisinä hetkinä ja varsinkin viimeisenä päivänä. Finaalisarja oli kahden laadukkaan joukkueen kohtaaminen ja siinä mukana ollessa unohti kaiken muun. Kaiken sekavuuden kauden ajalta tai sen, ettei paikalla ollut yleisöä. Siinä oli niin fiiliksissä, Hägerström kuvailee.

– Koskaan ei voi sanoa suoriutuneensa täydellisesti, mutta minulle jäi hyvä maku. Finaalisarjassa oli täpäriä tilanteita, kuten esimerkiksi ratkaisevan finaaliottelun kaksi tiukkaa siniviivatilannetta. Ne menivät onneksi lopulta oikein, mutta jäivät samalla hyvin mieleen.

Koko kiekkokausi oli täynnä epävarmuutta, eikä seuraavan viikon tilanteesta aina voinut tietää varmaksi. Myös totutusta poikkeavat ottelutauot olivat uusia kokemuksia.

– Syksy ja talvi olivat haastavampia, mutta onneksi keväällä toimintamallit alkoivat selviämään hiljalleen. Joulun alla tuli lisäksi pitempi tauko peleistä ja tuntui, ettei oikein kukaan tiedä mitä tapahtuu ja koska. Tilanne oli siinä kohtaa pettymys, kun olin treenannut ja valmistautunut hyvin kauteen ja sitten ei pelatakaan, Hägerström muistelee.

– Perheeseemme syntyi esikoinen lokakuun alussa, mikä muutti lisäksi osaltaan arkea. Siviilityön, tuomaroinnin ja uudenlaisen perhe-elämän yhteen sovittaminen oli päättyneen kauden teema. Olin tottunut tapaamaan siviilityössäni paljon ihmisiä kasvotusten, mikä muuttui korona-aikana täysin. Työssä siirryttiin pitkälti puhelimeen ja verkkotapaamisiin, vakuutusedustajana LähiTapiolassa tuomaritoimen ohella työskentelevä Hägerström kertoo.

Kausi 2020–21 sai lopulta onnellisen lopun ja myös Hägerström sai nauttia menestyksestä, kun hänet palkittiin Pentti Isotalo -palkinnolla, joka myönnetään kauden parhaalle linjatuomarille. Palkinto oli Hägerströmille uran ensimmäinen, mikä nosti palkinnon arvoa hänen silmissään.

– Olen ollut mukana jo pitkään, joten tuntuihan tuollainen tunnustus hienolta. Tuomareita on kuitenkin iso määrä ja kilpailu on kovaa, mikä lisää arvostustani.

Kohti 500 ottelun rajapyykkiä

Lohjalta kotoisin oleva Hägerström pelasi jääkiekkoa B-junnuikäiseksi asti, mutta aloitti tuomaroinnin jo 15-vuotiaana, kun mahdollisuus uuteen kokemukseen aukesi. Oma pelaaminen alkoi hiipua lukioiän paikkeilla ja piti tehdä päätös panostaako vai ei. Hägeström totesi, ettei hänestä ole tulossa huippupelaajaa.

– Vihelsin alkuun junioripelejä, ja niistä saatu pieni rahallinen korvaus tuntui hyvältä. Siinä sai kerättyä vähän taskurahaa. Pelaamisen jäätyä aloin panostaa enemmän tuomarointiin. Säännöt pitää osata erittäin hyvin, ja niiden opettelu ja sisäistäminen vaatikin eniten töitä. Perusfysiikka ja luistelutaito olivat jo valmiiksi suhteellisen hyvin kunnossa, hän toteaa.


Hägerström (55) vihelsi kevään Lukko-TPS-finaalisarjassa yhteensä kolmessa ottelussa.

Pääsarjatasolla kaudella 2009–10 aloittanut Hägerström rikkoi 400 Liiga-ottelun rajapyykin marraskuussa 2019, joten 500 otteluun ei ole enää pitkä matka. Kokenut linjatuomari arvostaa kerryttämäänsä ottelumäärää, mutta tiedostaa myös erot nykyhetken ja menneiden aikojen välillä.

– 500 ottelua on iso määrä. Muistelisin, että siitä uupuu enää parisenkymmentä ottelua. Erona tuomaritoiminnassa on toki nykyään se, että aikanaan tuomariryhmä on ollut isompi, eikä otteluita pelattu niin paljoa kuin nykyään. Omia pelimääriä tulee laskettua sen verran, että pysyn niistä kartalla. Tuntuu mukavalta aina, kun rikkoo uuden rajapyykin. Se tuo myös motivaatiota jatkaa eteenpäin.

Hienojen muistojen joukossa on myös hankalampia hetkiä

Pitkältä tuomaritaipaleelta on jäänyt lukuisia muistoja, joiden pariin on mukavaa palata ajoittain ajatuksissa.

– Olen päässyt muutamana kautena viheltämään finaaleihin. Ne ovat aina ikimuistoisia tapahtumia, jotka nostan korkealle. Joulukuussa 2017 pääsin mukaan HIFK:n ja Kärppien pelaamaan ulkoilmapeliin Helsingin Kaisaniemessä. Yleisöä oli todella paljon, Paula Vesala lauloi Finlandia-hymnin ennen ottelun alkua ja lunta tuprutti hiljalleen taivaalta. Tunnelma oli varsin erityinen.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Tuomariura täyttyy ikimuistoisten hetkien lisäksi myös vaikeammista tilanteista, joiden edessä pitää pitää hermot kurissa ja mieli maltillisena. Linjatuomarin vastuualueisiin kuuluvat ottelussa pitkät kiekot, aloitustapahtumat ja paitsiot. Tilanteet tulevat erittäin nopeasti, ja niihin pitää reagoida välittömästi. Pelaajille sattuu ohilaukauksia, virheitä ja huonoja syöttöjä pelistä toiseen, mutta ne jäävät usein vähälle huomiolle, mikäli esimerkiksi yksittäinen epäselvä jäähytilanne kääntää ottelussa huomion erotuomareihin.

– Joskus pelissä menee paitsio läpi ja pahimmassa tapauksessa siitä voi tulla maalikin. Joskus jotain videoklippiä katselee jälkikäteen ja pohtii, että olisi voinut toimia toisinkin. Siinä saattaa huomata, ettei tehnyt hommia tilanteessa tarpeeksi, mikä johti virheeseen. Ne harmittavat, mutta ei niihin voi jäädä kiinni. Kesken ottelun ei varsinkaan voi jäädä liikaa märehtimään. Toki sekin on inhimillistä, että erheet voivat jäädä takaraivoon jyskyttämään, Hägerström kuvailee.

– Kilpaurheilusta on kyse ja myös tuomareiden parissa on kova kilpailu. Jos viheltäminen ei suju tarpeeksi hyvin, niin pelejä ei kerry niin paljon. Pitää luottaa itseensä ja ajatella, että on aina seuraavassa pelissä parempi.

"Haaveena on päästä joskus miesten MM-kisoihin"

Liigan ohella Hägerström on rakentanut uraansa myös kansainvälisissä kaukaloissa. Takana ovat alle 20-vuotiaiden MM-kisat Yhdysvalloissa ja Tšekissä sekä alle 18-vuotiaiden MM-kisat Slovakiassa. Jokainen kisamatka on ollut omanlaisensa ja tuonut kosolti lisää motivaatiota.

– Olen pitänyt niitä aina tietynlaisina palkintoina tai tunnustuksina hyvin tehdystä työstä Liigassa, sillä eivät kaikki pääse IIHF:n alaisiin turnauksiin. Kansainväliset ottelut ovat usein laadukkaita ja olosuhteet on järjestetty tuomareillekin hienosti, Hägerström sanoo.


Välillä saa vääntää tosissaan, kun tappelupukareita yrittää erottaa toisistaan.

Vuoden 2017 huhtikuussa Slovakiassa järjestetyt U18 MM-kisat olivat Hägerströmille ensimmäiset A-tason arvokisat. Vuosien 2017–18 vaihteessa hän matkasi puolestaan Yhdysvaltojen Buffaloon ensimmäisiin U20 MM-kisoihinsa.

– Slovakiassa jännitti paljonkin, mutta parhaani yritin niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin ja etenin lopulta viheltämään aina pronssiotteluun asti. Buffalossa pelattiin otteluita Buffalo Sabresin hallissa ja kaikki järjestelyt olivat aivan viimeisen päälle. En olisi voinut nuorempana ikinä kuvitellakaan, että pääsisin vielä joskus viheltämään NHL-hallissa. Se on ollut todella iso juttu urallani.

Tavoitepuoli tuomariuralla on kirkastunut Hägerströmille selvästi viime vuosien aikana.

– Tavoite ja samalla haave on päästä joskus miesten MM-kisoihin. Mikäli koronatilanne sen vain sallii, niin uskoisin, että näemme Suomessa ensi keväänä ison jääkiekkobuumin MM-kotikisojen ansiosta. Siellä olisi hienoa olla mukana.


---
Julkaisija: Markus Viljanen