Liiga ja Vierumäki tutkimusyhteistyössä pelaajaturvallisuuden parantamiseksi

2.6.2021
Liiga ja Vierumäki tutkimusyhteistyössä pelaajaturvallisuuden parantamiseksi

Kuva: Kimmo Metsälä

Liiga on ollut mukana käynnistämässä pelaajaturvallisuusprojektia yhteistyössä tutkimusryhmään kuuluvien huippuvalmentaja Raimo Summasen sekä Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä työskentelevän väitöskirjatutkija Vladislav Bespomoshchnovin kanssa. Lähtökohtana on ollut löytää mahdollisimman käytännöllinen lähestymistapa pelaajien turvallisuuteen videoanalyysien kautta.

– Teemme jatkuvaa työtä pelaajaturvallisuuden parantamiseksi. Tässä työssä teemme mielellämme yhteistyötä muiden asiantuntijoiden kanssa. Liigan otteluvideoiden analysointi on tuottanut tähän mielenkiintoisia näkemyksiä, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo.

Pelaajaturvallisuus on syystäkin aihe, joka herättää laajasti keskustelua. Turvallisuuteen liittyvien osatekijöiden parantaminen vaatii eri toimijoiden yhteistyötä.

– Aloitimme työskentelyn Vladislavin kanssa viime talvena. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä myös Liigan kanssa aiheesta käytävän keskustelun herättämiseksi. Haluamme hyödyntää urheilutieteen tuloksia pelin kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi, Raimo Summanen tiivistää.

Pelaajaturvallisuusprojektilla halutaan parantaa ymmärrystä turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä perusteellisen analyysin avulla ja tarjota harjoitus- ja koulutusratkaisuja aivotärähdysten ehkäisemiseksi. Tapahtumia halutaan ymmärtää paremmin tutkimalla erityyppisiä taklaustilanteita ja niihin johtavia pelitilanteita.

– Sääntöjen kehittäminen on yksi keino, mutta muutakin tarvitaan. Valmentaja- ja pelaajakoulutuksella on saatu aikaan lupaavia tuloksia. Valmentajilla on suora vaikutus urheilijoihin, ja siksi turvallisuuskoulutus on tärkeää integroida osaksi joukkueen ja pelaajan valmennusta, Vladislav Bespomoshchnov kertoo.

Yksityiskohdat avainroolissa

Projektissa on käyty läpi Liigan menneiden kausien tilanteita videotallenteina vuosilta 2018–21. Kaikkiaan tutkimusanalyysiin otettuja tilanteita kertyi 315 kappaletta.

Pelitilanteiden tarkkailussa eriteltiin kaikkiaan 36 taklaus- tai törmäystilanteeseen johtanutta tekijää: esimerkiksi pelaajien sijainti kentällä, tekniset ja taktiset yksityiskohdat, kiekon hallussapito, vaihtojen pituus sekä ottelun tilanne tapahtumahetkellä.

Uskomuksia kumoon faktoilla

Tilanteiden analysointi paljasti useita tosiasioita, jotka voivat poiketa yleisistä käsityksistä jääkiekon vaarallisista tilanteista. Yksi käsitys on, että suuren riskin taklaukset tai törmäykset tapahtuvat otteluiden loppupuolella. Pohjois-Amerikan sarjojen tiedot kuitenkin kertovat, että suurin osa vahingollisista tapahtumista tapahtui pelin alkupuolella. Tutkimustieto Liiga-otteluista vahvistaa tapahtumien jakautumisen melko tasaisesti koko ottelun ajalle.

Toisen yleisen käsityksen mukaan kiekollisen pelaajan on aina oltava valmis ottamaan taklaus vastaan, ja kiekollinen pelaaja on useimmiten vaarallisten taklausten kohde. Analyysi kuitenkin osoitti, että 58 prosentissa tapauksista pelaajalla ei osumahetkellä ollut kiekkoa hallussaan tai hän oli juuri syöttänyt sen pois.

Yksi selvä ero Pohjois-Amerikan sarjoista ja Liigasta saatujen tietojen välillä oli osumien tapahtumapaikka kaukalossa. Liigassa tapahtumia oli huomattavasti enemmän laitatilanteissa (73 %). Tämän selittää mahdollisesti eurooppalaisten kaukaloiden suurempi koko.

Suurin osa (42 %) suuren riskin törmäyksistä tapahtui taklauksen kohteeksi joutuneen pelaajan joukkueen johtaessa ottelua – tasa- ja tappiotilanteissa reilu neljännes kummassakin. Yli 60 % tilanteista todettiin sääntöjen vastaisiksi ja niistä tuomittiin ottelussa rangaistus. Tutkituista tapauksista viidesosa johti pelaajan loukkaantumiseen ja poissaoloon joukkueen seuraavasta ottelusta. Yli viiden ottelun poissaolo aiheutui 4 %:ssa tapauksista.

Tutkimustyön tavoitteet jatkoon

Tutkimustuloksia voidaan käyttää apuna uusien koulutus- ja harjoitusratkaisujen kehittämiselle. Seuraavassa vaiheessa pyritään hyödyntämään sekä teoreettisia että kokemusperäisiä tietoja laajasti Suomi-kiekon toimijoiden kesken.

Eri sidosryhmien yhteistyöllä voidaan tehdä jääkiekosta merkittävästi entistä turvallisempaa. Se mahdollistaa samalla pelaajien entistä paremman taktisen osaamisen, teknisen suorituskyvyn ja paremman pelaamisen kriittisissä tilanteissa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen