Liigan playoffs-pelien säännöstöihin tarkennus – Videotarkastuksella uusi mahdollisuus tuomaristolle

15.4.2021
Liigan playoffs-pelien säännöstöihin tarkennus – Videotarkastuksella uusi mahdollisuus tuomaristolle

Liiga tarkentaa ratkaisuotteluiden alkaessa viimeisten minuuttien ja jatkoaikojen pelaamiseen liittyvää säännöstöä. Myös erotuomareiden mahdollisuuksia tuomittujen rangaistusten tulkintoihin laajennetaan.

Playoffs-otteluissa jokaisen maalin ja rangaistuksen merkitys korostuu. Kevään ratkaisupeleissä erotuomaristolla on laajennettu mahdollisuus tarkastaa normaalien maalitilanteiden lisäksi myös määrättyjä rangaistustilanteita.

Tuomaristo voi halutessaan tarkastaa tuomitun viiden minuutin tai korkeasta mailasta annetun 2+2 minuutin rangaistuksen videolta. Tarkastuksessa tuomaristo voi muuttaa rangaistuksen syytä, lyhentää mutta ei pidentää sen pituutta tai kumota rangaistuksen kokonaan.

Tarkastusmahdollisuus on voimassa niin varsinaisella peliajalla kuin jatkoajallakin. Joukkue tai sen valmentaja eivät voi rangaistuksen tarkastamista vaatia. Tuomarit ja tilannehuoneen päävideotuomarit ottavat kantaa tarkastettavaan rangaistukseen.

* * *

Varsinaisen peliajan kahdella viimeisellä minuutilla ovat voimassa jatkoajan säännöt tahallisen väärän vaihdon, tahallisen maalin siirron ja kahden miehen alivoimalla turhan mailan mittauspyynnön osalta. Kaikissa näissä tilanteissa tuomitaan rangaistuslaukaus.

Säännössä 173 on tarkennettu rangaistuslaukauksen tuomitsemiseen johtavia tilanteita:

  1. Jos pelaaja tarkoituksellisesti siirtää maalin paikaltaan varsinaisen peliajan kahden viimeisen minuutin aikana tai milloin tahansa jatkoajalla, päätuomari tuomitsee ei-rikkoneen joukkueen hyväksi rangaistuslaukauksen.
  2. Jos joukkue tahallisesti tekee sääntöjenvastaisen vaihdon luoden "liian monta pelaajaa jäällä" –tilanteen varsinaisen peliajan kahden viimeisen minuutin aikana tai milloin tahansa jatkoajan aikana, päätuomari tuomitsee ei-rikkoneen joukkueen hyväksi rangaistuslaukauksen.
  3. Tahallinen sääntöjenvastainen vaihto syntyy, kun joukkue tarkoituksellisesti lähettää pelitilanteen aikana ylimääräisiä pelaajia jäälle tarkoituksenaan saavuttaa etua, aiheuttaa pelikatko tai estää maali.
  4. Normaalia vaihtovirhettä pelitilanteessa ei pidetä tahallisena sääntöjenvastaisena vaihtorikkeenä. Rikkoneelle joukkueelle tuomitaan joukkuerangaistus, ellei tilanne ole taktinen, kuten kohdassa 3 kuvataan.
  5. Jos sen joukkueen kapteeni, joka pelaa kahden pelaajan alivoimalla ottelun kahden viimeisen minuutin aikana tai milloin tahansa jatkoajan aikana, esittää mailan mittauspyynnön, joka todetaan aiheettomaksi, päätuomarin tulee tuomita rangaistuslaukausmittauspyynnön esittänyttä joukkuetta vastaan.

---
Julkaisija: Antti Seppänen