Kanada-maljan 70-vuotisjuhlaviikko – Vuosituhannen viimeinen vuosikymmen kahden joukkueen hallintaa

3.3.2021
Kanada-maljan 70-vuotisjuhlaviikko – Vuosituhannen viimeinen vuosikymmen kahden joukkueen hallintaa

TPS:n mestarijoukkue vuosimallia 1995. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto)

Jääkiekon Suomen mestaruuden symboli, Kanada-malja luovutettiin Suomen parhaalle joukkueelle ensimmäisen kerran vuonna 1951. Maljan viidennellä vuosikymmenellä, 1990-luvulla, Kanada-maljaa nosteltiin lähes tyystin TPS:n ja Jokerien juhlimana.

Vuonna 1991 Kanada-maljasta valmistettiin kopio. Alkuperäinen Kanada-malja luovutettiin keväästä 1992 alkaen voittajajoukkueelle mestaruuden kunniaksi jäällä, mutta se vaihdettiin jäältä poistumisen yhteydessä kopioon. Alkuperäinen Kanada-malja matkaa jäällä tapahtuneiden mestaruusjuhlintojen jälkeen takaisin Suomen Jääkiekkomuseoon Tampereelle.

1990-luvun mestaruuksista vain yksi meni akselin TPS–Jokerit ulkopuolelle. TPS oli Suomen paras viidesti, Jokerit neljä kertaa. Keväällä 1998 HIFK katkaisi kaksikon yhdeksän vuotta kestäneen hallinnan.

Vuonna 1991 TPS voitti kolmannen peräkkäisen mestaruutensa. TPS kaatoi finaalisarjassa KalPan voitoin 4-1 ja vei ratkaisuottelun Turussa 7-2. Mestaruusjuhlat pidettiin ensimmäisen kerran Turkuhallissa, joka oli avattu marraskuussa 1990. TPS-puolustaja Hannu Virta vastaanotti Kanada-maljan kolmannen kerran peräkkäin.


Jokerien mestaruuskulkue 1992. Kanada-malja on Mika Strömbergin käsissä.

Vuotta myöhemmin edellisellä kaudella yhdeksänneksi sijoittunut Jokerit nousi sensaatiomaisesti mestaruuteen. Finaalisarjassa runkosarjan voittaja JyP HT kaatui voitoin 4-1. Voiton juhlat koettiin uudella areenalla, kun Jokerit voitti ratkaisuottelun Jyväskylän Hippoksella 4-0.


TPS juhli Hämeenlinnassa huhtikuun alussa 1993. Kanada-maljaa kannattelemassa Mikko Mäkelä (kesk.) ja kapteeni Hannu Virta.

Vieraskaukalossa mestaruutta juhlittiin myös seuraavana keväänä, kun TPS palasi mestariksi. Hannu Virralle mestaruus oli kapteenina neljäs. Samaan oli aikaisemmin yltänyt vain Tapparaa kipparoinut Pertti Koivulahti. TPS:n mestaruusjuhlia vietettiin Hämeenlinnassa, jossa Kanada-maljaa oli edellisen kerran nosteltu vuonna 1951.

Vuonna 1994 Jokerit vei seurahistoriansa kolmannen mestaruuden. Ensimmäisen kerran seuran kannattajat saivat nähdä Kanada-maljan luovutuksen kotiareenallaan Helsingissä.

Jokerit oli Suomen paras kahdesti peräkkäin vuosina 1996–1997. Joukkueen runkopelaajistoon kuuluneelle Waltteri Immoselle mestaruus oli neljäs kapteenina, ja hän sivusi Pertti Koivulahden ja Hannu Virran ennätystä.


Juhlintaa HIFK:n tapaan 1998. Juhlajuomaa maistamassa Mika Kortelainen (vas.) Jan Calounin avustamana. Taustatukena Olli Jokinen.

Mestaruusjuhlia vietettiin Helsingissä myös vuonna 1998. Playoffs-otteluissa voittamaton HIFK vei finaalisarjan Ilvestä vastaan 3–0 ja juhli ratkaisuottelun jatkoaikavoiton jälkeen seurahistoriansa kuudetta mestaruutta. HIFK-legendojen joukkoon kuuluva Pertti Lehtonen juhli kolmatta mestaruuttaan 15 vuoden tauon jälkeen ja päätti komean uransa mestaruusjuhliin.

Kuten edellisenkin vuosikymmenen taitteessa, TPS:n valtakausi alkoi keväästä 1999. Runkosarjan ylivoimaisesti voittanut TPS hävisi playoffseissa vain kaksi ottelua ja vei finaalisarjan HIFK:ta vastaan. Kanada-malja luovutettiin voittajajoukkueelle kolmannen peräkkäin Helsingin jäähallissa. Mestarijoukkueen juhlat olivat kahdeksannet "Nordiksella". Vain Tampereen jäähallissa mestaruusjuhlia oli koettu useammin (kymmenen kertaa).

Mestarit 1990–1999

1990 TPS Turku, mestaruusjuhlat: Tampere 25.3.1990, Tampereen jäähalli
1991 TPS Turku, mestaruusjuhlat: Turku 24.3.1991, Turkuhalli
1992 Jokerit Helsinki, mestaruusjuhlat: Jyväskylä 12.4.1992, Jyväskylän jäähalli
1993 TPS Turku, mestaruusjuhlat: Hämeenlinna 4.4.1993, Hämeenlinnan jäähalli
1994 Jokerit Helsinki, mestaruusjuhlat: Helsinki 14.4.1994, Helsingin jäähalli
1995 TPS Turku, mestaruusjuhlat: Helsinki 8.4.1995, Helsingin jäähalli
1996 Jokerit Helsinki, mestaruusjuhlat: Turku 4.4.1996, Turkuhalli
1997 Jokerit Helsinki, mestaruusjuhlat: Helsinki 6.4.1997, Helsingin jäähalli
1998 HIFK Helsinki, mestaruusjuhlat: Helsinki 11.4.1998, Helsingin jäähalli
1999 TPS Turku, mestaruusjuhlat: Helsinki 18.4.1999, Helsingin jäähalli


---
Julkaisija: Antti Seppänen