Mestaruuksien muistelu tuo hymyn Jani Tuppuraisen huulille

1.3.2021
Mestaruuksien muistelu tuo hymyn Jani Tuppuraisen huulille

Jani Tuppurainen on urallaan voittanut kahdesti Liiga-mestaruuden. (Kuva: Jiri Halttunen)

Liigan mestarille jaettava Kanadan-malja täyttää 70 vuotta tällä viikolla. JYPin kapteeni Jani Tuppurainen on urallaan päässyt kahdesti nostamaan arvostettua palkintoa.

Tuppurainen juhli ensimmäistä mestaruutta kaudella 2008-09 ja toisen kerran mestaruus osui kohdalle kaudella 2011-12. Tuppurainen muistuttaa, että mestaruus on koko kauden työn kruunu eikä vain hyvin menneiden pudotuspelien palkinto.

- Aina kun mestaruuksia miettii, niin tulee hymy huulille. Runkosarja on tosi pitkä, ja kun miettii mitä mestaruus on vaatinut, niin niitä asioita pitää arvostaa. Kausi on pitkä ja niihin mahtuu kommelluksia ja vaikeuksia. Ne ovat ne isot jutut mitkä ovat mielessä eikä vain playoffsit, vaan se kokonaisuus, Tuppurainen muistelee.

Kanadan-malja on vuosien varrella nosteltu, saunotettu ja uitettu eikä pieniltä haavereiltakaan ole vältytty.

- Kyllähän siinä tapahtuu, kun isketään 25-30 jääkiekkoilijan viisaat päät yhteen. Joskus asiat voivat lähteä huonoonkin suuntaan, mutta ilolla ja riemulla me silloin juhlimme. Välillä saattoi sattua joku lipsahdus, kun kaikki halusivat sitä kannatella. Annoimmekin ihmisille sen kokemuksen ja Kanadan-malja saattoi saada jonkun kolhun, mutta kyllä me mielestäni sitä hyvin kunnioittavasti kohtelimme.

Yksityiskohtaisempia tarinoita mestaruusjuhlista ei Tuppurainen suostu kuitenkaan paljastamaan.

- Ne tarinat jääköön mestaruusjoukkueiden arkistoihin.

Tämä kausi on ollut JYPin osalta vaikea, mutta viime aikoina tunnelin päässä on näkynyt valoa. Joukkue on tällä hetkellä kolmen ottelun voittoputkessa ja pisteputki on venynyt neljän ottelun mittaiseksi.

- Ei siihen mitään yksittäistä syytä ole. Meillä on joukkueessa tosi paljon nuoria ja kokemattomia pelaajia, joilta ymmärrettävästi puuttuu rutiinitasoa. Onnistumiset sitten ruokkivat heitä ja samalla koko joukkuetta. Kun tulokset lähtevät väärään suuntaan, on sitä vaikea katkaista. Nyt mieli on taas positiivinen ja pyritään jatkamaan samaan tahtiin.

JYPillä on edessään tällä viikolla neljä ottelua, kun se kohtaa kahdesti Pelicansin vieraana ja saa kotikentälleen SaiPan ja Ilveksen. Tiukka pelitahti ei haittaa 40-vuotiasta Tuppuraista.

- Itse tykkään, että pelejä pelataan tasaiseen tahtiin. Välillä on ollut siten, että lauantaina on peli ja seuraava sitten perjantaina, niin silloin vie hetken ennen kuin saa pelistä kiinni.

Tiiviiseen tahtiin pelatessa kehonhuolto nousee arvoonsa.

- Totta kai se tuntuu kropassa jollain tavalla, mutta enemmän se on kiinni henkisestä valmistautumisesta. Sitten kun kiekko tippuu jäähän, niin siinä vaiheessa ollaan pelissä kiinni. Nyt tässä tilanteessa se arki korostuu levon ja ruokavalion suhteen. Jos niitä on laiminlyönyt aiemmin, niin parin viikon päästä voi olla aika tiukkaa, muistuttaa Tuppurainen.


---
Julkaisija: Salttu Forsström