Hexi Riihiranta Liiga-podcastissa: ”Pokaalin nimi ei ole Poika, se on Kanada-malja”

1.3.2021
Hexi Riihiranta Liiga-podcastissa: ”Pokaalin nimi ei ole Poika, se on Kanada-malja”

Kuva: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto / Reijo Palmu

Hexi Riihirannan haastattelu aloittaa Liiga-podcastin Kanada-maljan 70-vuotisjuhlaviikon erikoisjaksojen sarjan.

Heikki "Hexi" Riihiranta oli voittamassa yhtä uransa viidestä Suomen mestaruudesta keväällä 1969. Tuo mestaruus oli HIFK:n historian ensimmäinen ja tuli Riihirannan toisella SM-sarjakaudella.

– Olihan se upeaa. Ei sitä silloin kolmea-neljää vuotta aiemmin, kun pelasin maakuntasarjaa tai b-junioreissa, ajattelutkaan, että on tämmöinen tullut kohdalle, että on Suomen mestari jääkiekossa. Kyllä se yllätti, Riihiranta kertoo Liiga-podcastin ensimmäisessä Kanada-maljan 70-vuotisjuhlaviikon erikoisjaksossa.

HIFK veti tuolla kaudella lähes 8000 katsojan yleisökeskiarvon.

– Tuli sellainen julkkisfiilis, vaikka olin nuori poika silloin. Helsingin näkyvät herrat ja naiset tuppautuivat jäähallille. Se oli ikään kuin esiintymispaikka. Ihmiset halusivat tulla sinne. Siihen aikaanhan voitimme lähes jatkuvasti. Usein kävi myös niin, että tulimme takaa ja voitimme. Nehän sytyttävät ihmisiä hirveästi. Siitä ihmiset nauttivat, ja IFK:n fyysisestä pelityylistä myös, Riihiranta muistelee.

HIFK voitti kolme mestaruutta kuuden kauden sisään vuosina 1969-1974. Ennen tuota ajanjaksoa Suomen kiekkovaltikka oli ollut vahvasti Tampereella, mutta alkoi Riihirannan mukaan siirtyä tuolloin Helsinkiin.

– Legendaarinen Lasse Oksanen, joka ei ikinä pelännyt mitään ja on yksi kautta aikojen hienoimpia ja parhaimpia jääkiekkoilijoita kautta aikain, sanoi jollain maajoukkueleirillä, että usein Hämeenlinnan kohdalla olisi voinut lähettää pisteet Helsinkiin ja kääntyä takaisin Tampereelle. Sen verran IFK:n fyysisyys ja silloin ylivoima peleissä vaikutti vastustajiin, Riihiranta sanoo.

Mestaruusjuhlista ja Kanada-maljan nimeämisestä Riihirannalla on myös omat muistonsa ja neuvonsa nuoremmille.

– Kyllähän meillä oli heti pelien jälkeen yhteiset illat ja pari päivää niissä meni. Osasimme silloin juhlia, mutta ei Kanada-maljaa viety löylyihin, vaan sitä kunnioitettiin. Meidän mielestämme sen nimi ei ole Poika. Se on Kanada-malja. Me vanhemmat pelaajat, jotka olemme sen voittaneet, emme tykkää siitä nimestä. Se ei ole mikään Poika, vaan kova saavutus. Sitä, minkä eteen tehdään vuosikausia töitä, ei voi sanoa Pojaksi, "Hexi" linjaa.

Hexi Riihirannan koko haastattelu on kuunneltavissa Suplassa.


---
Julkaisija: Aija Saha