Sebastian Wännström ei mieti maalikuninkuutta: ”Keskityn voittamaan mahdollisimman paljon”

25.2.2021
Sebastian Wännström ei mieti maalikuninkuutta: ”Keskityn voittamaan mahdollisimman paljon”

Kuva: Aarno Vuorinen

Ässien Sebastian Wännström johtaa Liigan maalipörssiä varsin selvästi. Hän tietää, että ulkomaalaisvahvistuksiin kohdistuu aina suuret odotukset.

Sebastian Wännström on kivunnut tammi- ja helmikuun hurjilla maalilukemillaan aivan omaan kastiinsa tämän kauden maalipörssissä. Ruotsalainen oli ensimmäinen ja on yhä ainoa 20 maalin rajan tällä kaudella rikkonut pelaaja.

– En usko, että sen takana on mitään salaisuutta. Pelaan hyvien pelaajien kanssa, ja valmentajat ovat laittaneet minut jäälle tärkeisiin tilanteisiin. Se nostaa itseluottamusta, mikä auttaa paljon, hän sanoo maalimääristään.

Pelkän hyvän itseluottamuksen piikkiin hän ei virettään laita.

– Se on hieman sitäkin, mutta ei pelkästään. Teen töitä laukaukseni kanssa ja pyrin tulemaan paremmaksi pelaajaksi. Laukominen on hauskaa, ja joskus kiekko menee sisään, joskus ei.

Ruotsalaishyökkääjän maalihanat aukesivat toden teolla joulukuun ottelutauon jälkeen. Hän on osunut tauon jälkeen pelatuissa 19 ottelussa 16 kertaa, mikä on aivan häkellyttävän kova tahti.

– Olen uusi pelaaja tässä Liigassa ja ensi kertaa Suomessa. Kesti jonkin verran, että sopeuduin peliin. Pelasin uusien joukkue- ja ketjukavereiden kanssa. Se voi olla syy. Harjoittelimme paljon joulukuussa tauon aikana, ja olimme innoissamme, kun pääsimme taas pelaamaan.

Wännström siirtyi Ässiin viiden SHL-kauden jälkeen. Hän ei ole maaliskuun kolmantena päivänä 30 vuotta täyttävänä mikään uransa ensimmäisiä astinlautoja Liigasta etsivä pelaaja, vaan täysiverinen ulkomaalaisvahvistus sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän osasi odottaa sijoittamistaan Ässien tuloksentekoketjuihin.

– Jos olet ulkomaalaisvahvistus, sinulta odotetaan hyvää peliä ja kovaa työntekoa joka päivä. Tavoitteenani oli myös kehittyä pelaajana. Ajattelin Suomeen tuloa jo muutamana edeltävänäkin vuotena, mutta ennen tätä kautta päätin pysyä Ruotsissa. Nyt ajattelin, että on oikea hetki tulla Suomeen ja kokeilla tätä, hän sanoo.

– Peli on erilaista täällä. Kaukalo on pienempi ja peli on hieman erilaista. Molemmat sarjat ovat hyviä ja pelaajat ovat hyviä molemmissa. Täällä pelataan hieman hyökkäysvoittoisemmin, mutta sekin riippuu siitä, ketä vastaan pelaa. Ruotsissa ajatellaan enemmän puolustusvoittoisesti, ja kaukalot ovat isompia, joten maalille on hankalampaa päästä. Täällä, kun tulee mistä kohtaa vain siniviivan yli, pääsee lähemmäs maalia.

Se, mikä Wännströmiä luonnollisesti harmittaa on se, että ei pääse pelaamaan Ässien suuren kotikannattajamäärän edessä. Vaikka alkukaudella ovet olivat rajatusti auki, ja viime kierroksillakin kourallinen ihmisiä on päässyt halliin, on Wännström ollut Porin kovimman kiekkohuuman suhteen kuunteluoppilaana.

Arki on sitä, että kotoa mennään treeneihin ja peleihin ja sieltä takaisin. Näin yhteyttä fanien kanssa ei ole päässyt syntymään.

– Sen mukaan, mitä olen kuullut, niin Ässien fanit ovat hyviä ja kovaäänisiä. Haluaisin pelata täydessä hallissa, mutta niin ei taida käydä. Kaikki haluamme fanit takaisin, mutta ensin pitää hoitaa tämä tauti alta pois. Ehkä myöhemmin kaudella ovet aukeavat. Se olisi hienoa, hän sanoo.

Nälkä tunnetusti kasvaa syödessä, ja näin on varmasti myös Ässien fanien odotusten laita, kun puhutaan Wännströmin maaleista. Itse hän katsoo asiaa niin, että osumat ovat jotain, mikä auttaa isompaa tavoitetta kohti.

– Olen täällä voittaakseni pelejä. Juuri nyt olemme playoffs-paikalla, mutta tilanne on tiukka. Pelejä on paljon jäljellä, ja keskityn voittamaan mahdollisimman paljon pelejä. Pelaajalla on aina paineita. Niitä tulee ulkoa ja sisältä. Jos pystyn tekemään maaleja ja auttamaan joukkuetta voittamaan, olen tyytyväinen, hän sanoo.

Millaista olisi kuitenkin voittaa Liigan maalikuninkuus?

– Se olisi mahtavaa, mutta se ei ole mielessäni lainkaan. Pelejä on paljon, ja vaikka häviää tai pelaa huonosti tai hyvin, on mentävä eteenpäin seuraavaa peliä kohti. Näin pitää ajatella, kun pelejä on niin paljon.

Ässät kohtaa perjantaina vieraissa JYPin ja lauantaina kotonaan HIFK:n.

***
Teksti: Panu Markkanen

---
Julkaisija: Aija Saha