Sportin Filip Riskalle kahden ottelun pelikielto

30.12.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Filip Riskalle kahden ottelun pelikiellon maanantain Sport–Ässät-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Sport-Ässät
Peliaika: 51.54
Pelipäivä: 28.12.2020

Sport–Ässät-ottelun peliajassa 51.54 Sportin Filip Riska on kaatuneena jäähän ja aiheuttaa jalan heilahdusliikkeellä Sportin Ässien Killisen kaatumisen jäähän. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Riskalle ottelurangaistus potkaisemisesta (sääntö 151).

Riska on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitodelegaation 28.12.2020 tekemällä päätöksellä.

Kurinpitodelegaatio on saanut kirjallisen lausuman Riskalta tilanteesta.

Ässien Killinen ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännössä 151 potku on määritelty teoksi, jolla pelaaja tekee luistimellaan mitä tahansa vastustajan kehon osaa kohti suuntautuvan heilahtavan potkuliikkeen. Säännön i-kohdan mukaan pelaajalle, joka potkaisee tai yrittää potkaista vastustajaa, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on lukenut Riskan lausuman ja katsonut tilannetta koskevat videot. Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Ässien hyökkäyspeli katkeaa Sportin puolustusalueen siniviivalla, jolloin Riska kaartaa kohti kiekollista tilannetta. Kaartaessaan Riska kaatuu, jonka jälkeen Riska tekee jäässä ollessaan oikealla jalallaan heilahtavan liikkeen kohti edessään olevaa Ässä-pelaaja Killisen jalkoja, joka on tavoittelemassa etupuolellaan olevaa kiekkoa. Riska osuu jalallaan Killistä luistimen takaosaan. Killinen menettää tasapainonsa ja kaatuu jäähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Riska pyrkii tilanteessa lausumansa mukaisesti vaikuttamaan ja vaikuttaa vastustajan pelaajan tasapainoon jalkansa liikkeellä. Edelleen delegaatio toteaa, että Riskan suorittama jalan heilahdus on säännön 151 tarkoittama potku, josta tulee määrätä ottelurangaistus. Rangaistusharkinnassa on otettu huomioon, että jo potkaisemisen yritys on ottelurangaistuksen arvoinen teko. Riskan suorittama teko on kohdistettu kiekottomaan pelaajaan takaapäin. Teko aiheuttaa vastustajan tasapainon menettämisen ja hallitsemattoman kaatumisen taaksepäin jäähän. Vaikka potku on tehty lähes jään tasossa eikä siinä aiheudu luistimen osumista vastustajaan, kurinpitodelegaatio katsoo, että edellä todettu potkun suorittamistapa ja siitä aiheutuva vastustajan kaatuminen huomioiden tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus ja oikea seuraus on kahden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Sportin Filip Riskalle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Yksi ottelu pelikiellosta on kärsittynä väliaikaisen pelikiellon aikana.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

29. joulukuuta 2020

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen