Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Voittotilaston kärkeen viimeisellä mahdollisella hetkellä

18.11.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Voittotilaston kärkeen viimeisellä mahdollisella hetkellä

Kuva: Juha Sorri / Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

Sakari Lindfors kuului Suomi-kiekon maalivahtieliittiin 80- ja 90-luvulla. Pitkällä urallaan Liigassa Lindfors kantoi vain HIFK:n paitaa. Seuralegendojen joukkoon hänet nostettiin paidanjäädytyksellä vuonna 2003. Liigan ennätysmieheksi Lindfors nousi peliuransa viimeisessä ottelussa.

Maaliskuussa 2002 Lindfors nousi runkosarjapelien kaikkien aikojen voittotilastossa Jorma Valtosen rinnalle kauden neljänneksi viimeisessä ottelussa. 35-vuotias Lindfors pelasi uransa viimeistä kautta, ja Valtosen ennätyksen rikkomiseen tarvittiin enää yksi voitto.

Kaksi päivää voitokkaan Kärpät-ottelun jälkeen Lindfors oli jälleen maalilla, mutta vastassa ollut Pelicans voitti 6-3. Toiseksi viimeisellä kierroksella HPK:ta vastaan maalilla aloitti Juuso Riksman, ja sekin ottelu päättyi tappioon.

17. maaliskuuta, runkosarjan viimeisellä kierroksella, Lindfors sai vielä kerran komennuksen maalille vierasottelussa Lukkoa vastaan. HIFK johti tasaista kamppailua Raumalla ja voitti lopulta 3-1. Sakari Lindfors torjui voittopelissään 21 kertaa ja kirjasi tililleen kauden 10. voittonsa varsinaisilla peliajoilla, 236:nnen koko urallaan. Uusi ennätys oli syntynyt.

– Halusimme Lindforsille voiton ja Suomen ennätyksen. Se motivoi joukkuetta juuri sen verran kuin pitikin, totesi HIFK:n valmentaja Alpo Suhonen ottelun jälkeen STT:lle. HIFK:n kausi ei jatkunut playoffs-peleissä, vaan päättyi Rauman otteluun.

* * *

Sakari Lindfors pukeutui 15-vuotisella Liiga-urallaan HIFK:n paitaan runkosarjassa kaikkiaan 616 kertaa ja pelasi niistä 472:ssä. Lindfors on HIFK:n kaikkien aikojen ottelutilastossa parhaana maalivahtina neljäntenä. Edellä ovat vain Pertti Lehtonen, Kimmo Kuhta ja Arttu Luttinen.

Liiga-maalivahtien kaikkien aikojen ottelutilastossa Lindforsin edellä ovat Pasi Kuivalainen (653) ja Mika Lehto (641). Pelattujen otteluiden listalla Lindfors on samoin kolmantena Kuivalaisen (513) ja Jukka Tammen (510) jälkeen.

Syksyllä 2003 HIFK kunnioitti Lindforsin uraa jäädyttämällä hänen pelipaitansa numeron 35. Leijonien ensimmäisen MM-mitalin voittaneeseen joukkueeseen kuulunut Lindfors aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 161 marraskuussa 2005.

>> Katso video: Sakari Lindfors pohtii maalivahtipeliä ennen ja nyt / hifk.fi

Eniten voittoja runkosarjassa varsinaisilla peliajoilla

236 – Sakari Lindfors / HIFK
235 – Jorma Valtonen / TPS, RU-38, Ässät, Jokerit
226 – Jukka Tammi / Ilves, TuTo
208 – Stig Wetzell / Upon Pallo, HJK, HIFK
200 – Hannu Kamppuri / HJK, K-Kissat, Jokerit, Tappara, SaiPa, Kärpät, KooKoo
198 – Jussi Markkanen / Tappara, SaiPa, Jokerit
192 – Ari-Pekka Siekkinen / JyP HT, Blues
184 – Antti Leppänen / Tappara
183 – Pasi Kuivalainen / KalPa, Ässät, Ilves, Pelicans, Tappara
177 – Urpo Ylönen / TuTo, TPS
170 – Kari Takko / Ässät
169 – *Eero Kilpeläinen / Ässät, Jokerit, KalPa


---
Julkaisija: Antti Seppänen