Isojen rangaistusten määrä laskussa Liigassa

6.11.2020
Isojen rangaistusten määrä laskussa Liigassa

Kuva: Atte Rissanen

Liigan runkosarjaa on pelattuna nyt vajaa viidennes. Lokakuun Liiga-otteluita leimasi isojen rangaistusten määrän väheneminen. Alkukauden positiivinen suuntaus on ollut päähän kohdistuneista taklauksista annettujen rangaistusten määrän merkittävä lasku.

Suomen EHT-turnaus on tuonut otteluihin tauon marraskuun alussa – niin tänäkin vuonna. Tällä kaudella Liiga-kausi pääsi käynnistymään vasta lokakuun alussa, ja otteluita oli viime viikonloppuun mennessä pelattuna 78. Viime vuonna samalla hetkellä pelejä oli takana jo 138.

Alkukauden Liiga-otteluissa tuomittiin kaikkiaan 668 rangaistusta, yhteensä 1660 minuutin verran. Ottelukohtainen keskiarvo nousi viime kaudesta 4,4 %:lla ja oli 21,28 minuuttia.

Kahden minuutin rangaistuksia tuomittiin lokakuun otteluissa 12,8 % enemmän kuin viime kaudella maajoukkuetauolle jäätäessä oli vihelletty. Kaksiminuuttisten kokonaismäärä ottelua kohden oli korkein (8,14) sitten kauden 2014-15.

– Olemme pyrkineet kiinnittämään tuomarien työskentelyssä entistä enemmän huomiota estämispelin ja mailarikkeiden pois ottamiseen. Tiukemmilla linjauksilla haluamme suosia taidon ja hyökkäyspelin parempaa näkymistä kaukalossa, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn korostaa.

Myönteisin kehitys on tapahtunut isojen rangaistusten kohdalla. Viiden, 10:n ja 20 minuutin rangaistusten lukumäärä on laskenut viime kaudesta 16,6 %:lla ottelua kohden. Pelirangaistukseen johtaneiden viisiminuuttisten kokonaismäärä on laskenut viime kaudesta yli 35 %:lla.

Päähän kohdistuneista taklauksista on alkukaudella tuomittu viisi rangaistusta, kolme 2+10-minuuttista ja kaksi 5+20-minuuttista. Näistä tilanteista annettujen rangaistusten lukumäärä on pudonnut viime kaudesta merkittävästi, yli 64 %:lla.

– Olemme luonnollisesti ilahtuneita tästä kehityssuunnasta. Päähän kohdistuneista taklauksista on riittänyt viime vuosina paljon keskustelua Liigassa. Tärkeintä tässä on, että pelaajat ovat sisäistäneet asian ja toteuttaneet tämän positiivisen kehityksen. Kiitos menee pelaajille, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sanoo.

Myönteinen suuntaus päähän kohdistuneiden taklausten osalta näkyi Liigassa jo viime kaudella. Kaudella 2019-20 päähän kohdistuneista taklauksista tuomittujen rangaistusten lukumäärä väheni 36 %:lla edelliseen kauteen verrattuna.


---
Julkaisija: Antti Seppänen