Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maali-iloittelua puolustajan paikalta

3.11.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maali-iloittelua puolustajan paikalta

Kuva: Reijo Palmu / Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

Tapio Levo kuuluu Suomi-kiekon 70- ja 80-lukujen mestaripuolustajiin. Levo muistetaan pelaajauraltaan monikäyttöisenä pelaajana, joka keräsi meriittejä myös kansainvälisistä kaukaloista. Ässien menestysvuosien runkopelaaja kirjasi nimiinsä Liiga-ennätyksen Isomäen illassa talvella 1985.

Kaikkiaan 593 ottelua SM-sarjassa ja -liigassa pelannut Levo kokosi urallaan muhkeat 414 pistettä. Hän teki hyökkäävän puolustajan roolissaan peräti 200 maalia, johon hänen lisäkseen ei ole yltänyt kuin puolustajien maalitilaston kärjessä oleva Pertti Lehtonen (230 maalia).

20 maalin rajapyykin Levo ylitti Liiga-urallaan kolmesti. Samaan ei ole pystynyt kukaan toinen puolustaja. Levo voitti kaikkiaan neljästi puolustajien maalikuninkuuden. Liigan parhaana puolustajana hänet on palkittu kahdesti.

Ässien kauden mittainen visiitti I divisioonaan kaudella 1989-90 tuotti Levolle 32 maalia 44 ottelussa.

* * *

Tapio Levo pelasi urallaan viidesti Liigan finaaleissa ja saavutti kevään 1978 Suomen mestaruuden lisäksi neljästi SM-hopeaa. Palkintokaapissa on myös yksi SM-pronssimitali.

Keväällä 1979 Levo iski puolustajien edelleen voimassa olevan maaliennätyksen playoffseissa, kun kahdeksassa ottelussa syntyi seitsemän maalia. Kevääseen mahtui myös puolustajalle harvinainen hattutemppu ottelussa HIFK:ta vastaan.

Kokeneen puolustajan näytöt herättivät kiinnostuksen myös rapakon takana. Hänet varattiin NHL:ään neljäntenä suomalaispelaajana kautta aikojen vuonna 1975. Kaudet 1981–83 Levo pelasikin Colorado Rockesin ja New Jersey Devilsin paidoissa. Jälkimmäisellä kaudella hän oli joukkueensa puolustajien ylivoimainen pistekärki, mutta ura sai jatkua kotimaassa.

* * *

Helmikuussa 1985 kokenut puolustaja kirjasi nimensä Liigan ennätyskirjoihin ottelussa Kiekkoreipasta vastaan. Porilainen pyörremyrsky käynnistyi lahtelaisten avausmaalin jälkeen ja ottelun ykköstähtenä hääri Tapio Levo: 1-1 (2.34), 2-1 (8.55) ja 3-1 (11.00). Kaikki kolme maalia syntyivät Levon mailasta.

Ässien 12-1-voittoon päättynyt ilta huipentui ajassa 55.17, kun Levo viimeisteli illan neljännen maalinsa. Hän on edelleen ainoa puolustaja, joka on Liigan aikakaudella pystynyt tekemään neljä maalia yhdessä ottelussa.

Peliaikaseurantaa ei tuossa vaiheessa Liigassa vielä ollut. Levo tunnettiin kuitenkin pelaajana, joka jaksoi kantaa vastuuta kaukalossa.

– Sitä varten firmat palkkaavat miehiä, että ne työllistetään täysin. Levo on tärkeä mies, koska hän pystyy pitämään kiekkoa paljon, Ässien päävalmentaja Antti Heikkilä valaisi Helsingin Sanomille.

* * *

Tapio Levo oli uskollinen Ässille ja pelasi seuran riveissä kaikkiaan 17 kautta aina kevääseen 1992. Yhdeksällä kaudella Levo toimi myös joukkueensa kapteenina. Pitkä ja ansiokas jääkiekkoura päättyi HPK-paidassa keväällä 1993.

A-maajoukkueessa Levo esiintyi viidesti MM-kisoissa, kerran olympialaisissa (Lake Placid 1980) sekä kahdesti Canada Cupissa. A-maaotteluita kertyi 152. Suomen Jääkiekkoleijonaksi hänet aateloitiin vuonna 1995 numerolla 100.


---
Julkaisija: Antti Seppänen