Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Mestaruuden arvoisia ratkaisuja alivoimatilanteissa

28.10.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Mestaruuden arvoisia ratkaisuja alivoimatilanteissa

HPK:n erikoistilannepelaaminen oli uomissaan mestaruuskaudella 2005-06. Maalia juhlimassa Jyrki Louhi (vas.), Ville Leino ja Janis Sprukts. (Kuva: Jukka Rautio)

Erikoistilannepelaaminen on tärkeä osa jääkiekko-otteluiden ratkaisuhetkillä. Viime kausina noin neljännes maaleista on syntynyt ylivoimatilanteissa. Joskus ylivoimalla kiivaasti maalia yrittävä joutuu ottamaan vastaan kuitenkin myös takaiskuja. Kuluvalla kaudella Liigassa on tehty kaikkiaan 17 alivoimamaalia.

Liigan 15 joukkueesta 10 on onnistunut maalinteossa alivoimatilanteissa. Ilves ja JYP ovat osuneet niissä kolmesti. Ilveksen Arttu Ruotsalainen on vastannut joukkueensa kaikista av-osumista, JYPin tulokashyökkääjä Samuel Heleniuksen neljästä osumasta kaksi on tullut alivoimalla.

Kahdella edellisellä kaudella runkosarjassa keskimäärin joka 43. maali syntyi alivoimatilanteessa.

* * *

2000-luvun alkupuolella tiukentunut tuomarilinja johti siihen, että Liigassa tuomittiin ennätyksellisen paljon rangaistusminuutteja, kaudella 2005-06 jo reilut 40 minuuttia ottelua kohden. Vuotta myöhemmin keskiarvo nousi yli 41 minuutin. Kaudella 2006-07 peräti 40,3 % kaikista maaleista syntyi ylivoimapelissä.

Otteluita ratkottiin entistä enemmän erikoistilanteissa, ja rangaistusten määrät lähtivät seuraavilla kausilla vähitellen laskuun. Rangaistuksiin ei ollut enää varaa.

Minuuttimäärät putosivat 10 vuodessa alle puoleen huippulukemista. Samalla ylivoimapelin merkitys tasoittui. Vertailun vuoksi: kaudella 2019-20 Liigassa tuomittiin yhteensä 8761 minuuttia rangaistuksia, 19,78 minuuttia ottelua kohden. Se oli toiseksi alhaisin lukema sitten 1990-luvun alun.

Lukuisat ylivoimatilanteet kasvattivat luonnollisesti myös alivoimamaalien määrää.

Kaudella 2005-06 alivoimamaalien määrä nousi yli 30 %:lla edellisestä kaudesta ja jatkoi kasvuaan myös seuraavalla kaudella. Ensimmäinen kausi tuotti 91 av-maalia, jälkimmäinen ennätykselliset 102. Viime kaudella tehtiin yhteensä 55 alivoimamaalia.

* * *

HPK ei kuulunut kauden 2005-06 alkaessa Liigan mestarisuosikkeihin, vaikka alla olikin pronssia tuonut kausi. Näytöt varsinkin syyskaudella latasivat kuitenkin isoja odotuksia kevääseen. Viidettä kauttaan HPK:n päävalmentajana toimineen Jukka Jalosen opit purivat myös playoffs-peleissä.

Runkosarjan kolmonen kaatoi avauskierroksella Ilveksen, semifinaaleissa HIFK:n ja finaaleissa Ässät. Mestaruus oli HPK:lle sen seurahistorian ensimmäinen.

HPK nousi myös Liigan ennätysjoukkueeksi mestaruuskaudellaan. Peräti 10 pelaajaa onnistui kauden aikana alivoimatilanteissa. Keskushyökkääjä Jukka Voutilainen osui kaudella neljästi alivoimalla. HPK teki kaudella yhteensä 15 alivoimamaalia, noin joka 12. osumansa. Määrä on Liigan edelleen voimassa oleva ennätys alivoimamaalien määrässä yhdellä kaudella.

Playoffs-peleissä HPK:n alivoima ei maaleja tuottanut, mutta erikoistilannepelaaminen oli mestarijoukkueella kohdallaan. Kaikista playoffs-maaleistaan HPK teki lähes 40 % ylivoimatilanteissa.

Eniten alivoimamaaleja runkosarjassa

15 – HPK, 2005-06
13 – Tappara, 2000-01
12 – Ässät, 1999-00
12 – Pelicans, 2000-01
12 – HPK, 2004-05
12 – Ilves, 2009-10


---
Julkaisija: Antti Seppänen