Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tulokkaiden piste-ennätys murskaksi

20.10.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tulokkaiden piste-ennätys murskaksi

Pekka Peltola kunnostautui Liigassa kovan luokan maalintekijänä. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo / Veli-Matti Parkkinen)

Muhkeat pistesaaliit juniorisarjoista eivät useinkaan takaa pelaajan läpimurtoa aikuisten tasolla. Joskus välivuodet alemmalla sarjatasolla tuovat tarvittavan lisän kohti Liiga-pelejä. Kaudella 1988-89 HPK-laitahyökkääjä nousi parrasvaloihin tulokasstatuksen pelaajana.

HPK palasi Liigaan yli 20 vuoden tauon jälkeen kaudelle 1983-84. I divisioonaa hallinnut joukkue ei kuitenkaan ollut valmis Liigan isompiin haasteisiin ja joukkueen visiitti jäi yhden kauden mittaiseksi. Neljä kautta myöhemmin HPK oli divarin ylivoimainen ykkönen ja takoi 44 ottelussaan muhkeat 302 maalia, 6,86 maalia ottelua kohden.

Hämeenlinnalaisten avainpelaajiin kuuluivat reilu parikymppiset hyökkääjät Teppo Kivelä ja Pekka Peltola. Kumpikin pelaaja oli tullut pääkaupunkiseudulta HPK:hon antamaan näyttöjä osaamisestaan. Molemmat pelaajat sijoittuivat kaudella 1987-88 I divisioonan pistepörssissä kärkikymmenikköön. Peltola takoi 39 ottelussaan 37 maalia ja oli sarjan neljänneksi paras maalintekijä.

* * *

Syksyllä 1988 HPK teki paluun Liigaan ryminällä. Alpo Suhosen luotsaama joukkue osoitti vahvuutensa erityisesti hyökkäyssuuntaan. Loppukauden notkahdus pudotti joukkueen kahdeksanneksi ja playoffs-paikkojen ulkopuolelle. HPK säilytti paikkansa kuitenkin kirkkaasti Liiga-joukkueena.

Sentteri Kivelän ja laitahyökkääjä Peltolan yhteispeli sujui kauden aikana mainiosti. Peltola aloitti kauden kahdeksan ottelun pisteputkella ja iski kauden aikana kolme hattutemppua. Kärppiä vastaan Peltola vietti neljän maalin iltaa.

Erityisesti kotikaukalossa Rinkelinmäellä Peltola viihtyi hyvin. 21 kotipelissä syntyi 19 maalia ja 34 pistettä.

Sekä Peltola että Kivelä kokosivat runkosarjassa 58 pistettä ja sijoittuivat pistepörssin kymmenen kärkeen. Peltola rikkoi JyP HT:n Risto Kurkisen nimissä olleen Liigan tulokaspelaajien piste-ennätyksen peräti 11 pisteellä. Kaksi vuotta myöhemmin muuan Teemu Selänne pystyi sivuamaan Peltolan ennätystä, mutta ennätyksenä suoritus on säilynyt näihin päiviin saakka.

Pekka Peltola osoitti maalintekijän kykynsä myös seuraavilla kausilla Liigassa. Hän teki viidellä kaudella peräkkäin vähintään 20 maalia. HPK-vuosiensa jälkeen Peltola pelasi Lukossa, HIFK:ssa ja Ässissä.

Eniten pisteitä runkosarjakaudella / tulokkaat

58 – Pekka Peltola, HPK 1988-89, 43 ottelua.
58 – Teemu Selänne, Jokerit 1990-91, 42 ottelua.
54 – Teemu Pulkkinen, Jokerit 2010-11, 55 ottelua.
47 – Risto Kurkinen, JyPHT 1985-86, 36 ottelua.
46 – Markku Kiimalainen, Kärpät 1977-78, 36 ottelua.
46 – Aleksi Heponiemi, Kärpät 2018-19, 50 ottelua
44 – Juha Jokiharju, SaiPa 1988-89, 44 ottelua.


---
Julkaisija: Antti Seppänen