Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Ylivoimamaaleja ennätystahtiin

14.10.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Ylivoimamaaleja ennätystahtiin

Kuva: Jukka Rautio

Ylivoimapelillä on nykyjääkiekossa tärkeä roolinsa otteluiden ratkaisuhetkillä. Kuluneen syyskauden aikana tehdyistä maaleista lähes kolmannes on syntynyt erikoistilanteissa, ylivoimalla tai alivoimalla.

Keväällä 1998 Suomen mestariksi 15 vuoden tauon jälkeen palannut HIFK puolusti ykköstilaansa väkevästi myös seuraavalla kaudella. Runkosarjan voittoon hallitsevan mestarin vire ei kuitenkaan riittänyt. TPS keräsi kolme täyttä pistepottia enemmän ja vei Lindblad-palkinnon lopulta selvällä seitsemän pisteen erolla.

HIFK teki runkosarjan 54 ottelussaan 209 maalia, enemmän kuin mikään muu joukkue tuolla kaudella. Joukkueelle tehtiin vain 104 maalia, vähemmän kuin millekään muulle runkosarjassa.

Kausi kuuluu helsinkiläisten Liiga-historian parhaisiin kausiin monella eri kriteerillä: toiseksi eniten varsinaisen peliajan voittoja, toiseksi eniten tehtyjä maaleja, vähiten päästettyjä maaleja ja suurin maaliero. HIFK:n päästettyjen maalien keskiarvo oli tuolloin kaikkien aikojen toiseksi paras.

* * *

Yksi tärkeä asia menestyksen taustalla oli kuitenkin joukkueen huipputehokas ylivoimapeli. HIFK iski runkosarjassa peräti 83 maalia ylivoimatilanteissa. Tämä on Liigan edelleen voimassa oleva ennätys.

Kauden kaikista maaleistaan se teki peräti lähes 40 % ylivoimatilanteissa. Vertailun vuoksi: runkosarjan voittaja TPS teki maaleistaan vain 26 % ylivoimalla.

Lokakuussa 1998 HIFK iski HPK:ta vastaan seitsemästä maalistaan viisi ylivoimalla ja pöllytti tammikuussa 1999 Bluesia vastaan peräti kuusi yv-maalia.

* * *

HIFK:n kauden kovimmaksi ylivoimapyssyksi nousi laitahyökkääjä Markku Hurme, joka teki runkosarjan 22 osumastaan 14 ylivoimalla. Kauden pistelinko Jan Caloun osui ylivoimalla yhdeksän kertaa ja merkkautti erikoistilanteissa peräti 29 ylivoimasyöttöä.

Calounin yv-syöttöjen ja yv-pisteiden määrät ovat molemmat Liigan edelleen voimassa olevia ennätyksiä.


Jan Caloun pelasi HIFK:ssa yhteensä 160 ottelua ja teki niissä muhkeat 223 pistettä.

Tehopuolustaja Brian Rafalskin kauden yv-saldo oli 8+18=26. Joukkueen tehoviisikon täydensivät keskushyökkääjä Mika Nieminen (10 yv-maalia) ja puolustaja Jere Karalahti (8).


Liigasta komealle NHL-uralle 26-vuotiaana ponnistanut puolustaja Brian Rafalski oli HIFK:n ylivoimapelin moottoreita kausina 1997-99. (Kuva: Jukka Rautio)

* * *

Playoffs-peleissä HIFK kaatoi neljännesfinaalivaiheessa Bluesin 3-1 ja semifinaaleissa HPK suoraan kolmessa ottelussa. Kauden kaksi parasta joukkuetta, TPS ja HIFK, kohtasivat finaalisarjassa, jota muistellaan yhtenä Liiga-historian rajuotteisimmista.

Kumpikin joukkue voitti kotiottelunsa. HIFK vei toisen ottelun 7-2 ja osui peräti kuudesti ylivoimapelissä. Kun TPS voitti uudelleen Turussa, mestaruus oli katkolla Helsingissä 18.4.1999. TPS jätti HIFK:n nollille ja palasi mestariksi 1–0-voitolla.

TPS teki playoffs-peleissään 15 ylivoimamaalia, 36,6 % kaikista maaleista. HIFK:n tehokkuus oli ratkaisupeleissä edelleen kohdallaan: 18 yv-maalia oli peräti 46,2 % joukkueen kaikista maaleista.

Eniten ylivoimamaaleja runkosarjassa / kausi

83 – HIFK, 1998-99
82 – Kärpät, 2006-07
79 – Lukko, 2006-07
76 – HPK, 2006-07
72 – JYP, 2007-08
71 – Blues, 2006-07
70 – Tappara, 2006-07


---
Julkaisija: Antti Seppänen