Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tshekkilegenda kiekkosateessa

6.10.2020
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tshekkilegenda kiekkosateessa

Tapparan Vesa Viitakoski maalintekopaikassa Hockey-Reippaan Jaromir Sindelin edessä. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Jääkiekko-ottelun voittamiseksi tarvitaan tunnetusti koko joukkueen tiivistä puolustamista, luovaa hyökkäyspeliä, rohkeita ja ennakkoluulottomia yksilösuorituksia ja väkevää maalivahtipeliä. Joskus maalille asetettu torjuja taistelee yksin joukkueelleen voiton, mutta joutuu toisessa pelissä ylitsepääsemättömien vaikeuksien eteen. Liigan runkosarjaottelun suurimpien torjuntalukemien takaa voi löytää kumpaakin tarinaa.

Jaromir Sindel muistetaan eurooppalaisen huipputason maalivahtina, joka pelasi 1980-luvulla Tshekkoslovakian maajoukkueessa kahdet olympialaiset ja viidet MM-kisat. Vuoden 1985 maailmanmestari voitti urallaan kolmesti maansa mestaruuden.

Keväällä 1989 tuore MM-pronssimitalisti solmi yllättäen kolmivuotisen sopimuksen I divisioonassa kiekkoilleen Kiekkoreippaan kanssa. Lahtelaiset tavoittelivat nousua takaisin pääsarjatasolle, mikä toteutuikin heti seuraavana keväänä.

* * *

Sindel otti paikkansa Liigan eliittivahtien joukossa. Hän pysäytti kiekkoja kaudella 1990-91 runkosarjan kolmanneksi parhaalla torjuntaprosentilla ja oli lähellä viedä Hockey-Reippaaksi nimensä muuttaneen joukkueen playoffs-peleihin. Huipputasaisessa kamppailussa joukkue jäi kuitenkin pisteellä kuuden parhaan joukon ulkopuolelle.

Kolmannella sopimuskaudellaan Sindel joutui Hockey-Reippaassa mahdottoman eteen. Nuoret tulevaisuuden nimet eivät pystyneet vielä kannattelemaan joukkuetta, ja Hockey-Reipas vältti vain niukasti karsintakurimuksen. Sindel oli maalivahtien peliaikatilastossa viides, mutta torjuntamäärissä selvä ykkönen.

Töitä tshekkivahdilla totisesti riitti. Hän päästi 44 ottelussaan 198 maalia, 4,47 osumaa ottelua kohden. Yhdeksässä ottelussa hän torjui vähintään 40 ja kahdesti vähintään 50 kertaa. Yksi ottelu jäi kuitenkin Liigan historian kirjoihin.

* * *

19. tammikuuta 1992 Hockey-Reipas matkusti Jyväskylään JyP HT:n vieraaksi. Lahtelaiset olivat voittaneet edellisessä ottelussaan kaudella pahasti kontanneen Tapparan, mutta hävinneet sitä edeltävät kahdeksan ottelua.

Runkosarjan lopulta voittanut JyP HT raateli lahtelaisia Hippoksella reippain ottein. Toisen erän alkupuolella Sindelin taakse oli tehty jo kuusi maalia, ja lopulta JyP HT voitti 9-3. Lopputulos ei ennätyksiä rikkonut, mutta Sindelin torjuntamäärä kyllä.

Avauserässä Sindel torjui 19 kertaa, kun JyP HT:n Ari-Pekka Siekkiselle laskettiin koko ottelussa 15 torjuntaa. Kaikkiaan Sindel pysäytti ennätykselliset 66 kiekkoa (19+26+21). Se on edelleen voimassa oleva Liigan torjuntaennätys runkosarjapeleissä.

Jaromir Sindelin ura Suomen kaukaloissa jatkui vielä Lahden vuosien jälkeen. Hän pelasi Tapparassa kaudet 1992-94. Ura päättyi Tshekin pääsarjassa keväällä 1995.

* * *

Eniten torjuntoja Liigan runkosarjaottelussa

Jaromir Sindel, H-Reipas 19.1.1992 / JYP-HRE 9-3 / 66 torjuntaa, 9 päästettyä maalia
Ari Ahonen, HIFK 23.1.2000 / JOK-IFK 4-4 / 65 torjuntaa, 4 päästettyä maalia
Kari Kaupinsalo, Lukko 27.1.1983 / TPS-LUK 12-3 / 64 torjuntaa, 12 päästettyä maalia
Hannu Roos, Ässät 8.10.1987 / KAL-ÄSS 2-8 / 63 torjuntaa, 2 päästettyä maalia
Sakari Lindfors, HIFK 2.10.1994 / TPS-IFK 4-1 / 63 torjuntaa, 4 päästettyä maalia
Petri Vehanen, Lukko 22.1.2008 / JOK-LUK 3-0 / 62 torjuntaa, 3 päästettyä maalia
Vehanen, Lukko 19.1.2008 / ÄSS-LUK 2-3 VL / 60 torjuntaa, 2 päästettyä maalia
Petr Briza, Lukko 28.11.1992 / TPS-LUK 4-4 / 59 torjuntaa, 4 päästettyä maalia
Jukka Tammi, TuTo 28.1.1996 / JOK-TUT 5-0 / 59 torjuntaa, 5 päästettyä maalia
Sinuhe Wallinheimo, JYP 3.2.2007 / JYP-BLU 3-1 / 59 torjuntaa, 1 päästetty maali


---
Julkaisija: Antti Seppänen