Liiga jatkuu perjantaina kuudella ottelulla

2.10.2020
Liiga jatkuu perjantaina kuudella ottelulla

Tappara ja Lukko iskevät yhteen perjantaina. (Kuva: Saana Hakala)

Liiga-kausi 2020-21 käynnistyi torstaina HPK:n ja Kärppien ottelulla ja perjantaina ohjelmassa on kuusi kamppailua.

Ässät-TPS
>> Kokoonpanot
>> Liput

Ässät isännöi kauden avausottelussa TPS:aa. Kotijoukkue Ässät oli suhteellisen maltillinen kesän siirtomarkkinoilla. Seuralla oli hankintakielto kesäkuun lopulle saakka, mutta sai sen jälkeen houkuteltua riveihinsä mielenkiintoisia nimiä. Poriin liittyivät muun muassa ruotsalaiskolmikko Linus Södertröm (maalivahti), Andreas Borgman (puolustaja), Sebastian Wännström (hyökkääjä) ja skandiväriä tuli myös tanskalaisen Nicolai Meyerin muodossa. Ulkomaalaisosastoa vahvistaa myös kanadalaishyökkääjä Nick Merkley. Kotimaisista pelaajista Kasper Kotkansalo palaa USA:n yliopistosarjoista takaisin Suomeen ja ehkäpä tärkeimpänä kaappauksena joukkueessa on kevään 2013 mestarijoukkueeseen kuulunut oma kasvatti Mika Niemi. Näillä näkymin Ässien kaikki uudet vahvistukset hyppäävät kaukaloon ensimmäistä kertaa tämän syksyn aikana TPS:aa vastaan.

Ässät pelasi harjoituskaudella yhteensä yhdeksän harjoitusottelua. Tuloksellisesti Ässien vire oli nousujohteinen, sillä elokuun aikana ei tullut yhtään voittoa, mutta viimeisestä viidestä pelistään se voitti neljä. Kolmessa viimeisessä ottelussaan porilaiset pitivät lisäksi maalinsa puhtaana. Harjoitusotteluiden tehokkaimmat pelaajat olivat Peter Tiivola (2+1), Roni Hirvonen (2+1), Otto Kivenmäki (1+2) sekä Niklas Appelgren (1+2).

TPS:n joukkue on kokenut kesän aikana ison muutoksen, kun joukkueeseen liittyi peräti kymmenen ulkomaalaispelaajaa ja yhteensä 15 uutta pelaajaa. Uusista pelaajista erityisesti Ruslan Ishakov (4+8+12), John Kestner (7+0=7) ja Timur Ibragimov (3+4=7) vakuuttivat harjoituskaudella. Muita mielenkiintoisia nimiä ovat NHL:stä lainalle saapunut Ukko-Pekka Luukkonen sekä KHL-rutinoitunut Ville Lajunen, joka teki sopimuksen aivan kauden alla. Luukkonen taistelee peliajasta venäläisvahti Andrei Karejevin kanssa, joka esiintyi harjoituspeleissä lupauksia herättävästi.

TPS osallistui ensimmäistä kertaa järjestettyyn 3x3 Super Seriesiin ja pelituntuman pitäisi olla turkulaisilla kohdillaan. Normaaleja harjoituspelejä kertyi kuusi kappaletta, joista se voitti kaksi.

Ilves-SaiPa
>> Kokoonpanot
>> Liput

Ilves ja SaiPa avaavat kautensa Hakametsässä perjantaina. Ilves toivoo pystyvänsä jatkamaan viime kauden lopun lentoaan, sillä sarjan keskeytyshetkellä tupsukorvat olivat Liigan kovakuntoisimpia joukkueita. Joukkue on rakentunut maltilla viime kauden rungon päälle. Merkittävimmät tulokkaat ovat tshekkiläinen Ondrej Roman, KalPasta tullut Joni Ikonen sekä NHL-laina Juuso Välimäki.

Ilves osallistui 3x3 Super Seriesiin kesän aikana ja pelasi lisäksi seitsemän harjoitusottelua täysin viisikoin. Seitsemästä pelistä saldona oli viisi voittoa. Tamperelaisten tehomiehenä oli keskushyökkääjä Arttu Ruotsalainen, joka merkkautti kymmenessä pelissä 15 (7+8) pistettä.

SaiPa lähtee kauteen jonkin verran muuttuneena. Joukkueen pitkäaikainen kapteeni Ville Koho päätti hienon pelaajauransa viime kevääseen. Menetettyä kokemusta paikattiin kuitenkin Jarno Koskirannalla, kun KHL-mestari palaa Liigaan seitsemän kauden tauon jälkeen. Koskiranta sai myös heti C-kirjaimen rintaansa. Maalivahtiosastoa vahvistettiin slovakialaisella Matej Tomekilla ja puolustukseen tuli lupaava ruotsalaispakki Jacob Moverare.

SaiPa pelasi yhteensä kahdeksan harjoitusottelua, joista se voitti puolet. Kolme viimeisintä peliä päättyivät kuitenkin tappioon. Harjoituskaudella saipalaiset onnistuivat tasaisella rintamalla. Santeri Virtanen (3+3=6) oli joukkueen tehokkain pelaaja, mutta Joni Nikko, Matias Mäntykivi, Veeti Vainio, David Bernhardt ja Mario Grman ylsivät viiteen pisteeseen. SaiPa joutuu lähtemään otteluun ilman Jimi Jalosta ja Joel Olkkosta, jotka ovat loukkaantuneina.

JYP-HIFK
>> Kokoonpanot
>> Liput

JYP saa sarjakauden avauksessaan vastaansa HIFK:n. Tietyllä tapaa ympyrä sulkeutuu joukkueiden kohdalla, sillä joukkueet kohtasivat myös viime kauden viimeiseksi jääneessä ottelussa.

JYP on muuttunut viime kaudesta paljon ja joukkue on käymässä läpi pienimuotoista nuorennusleikkausta. Viime kauden Liigan maalikuningas Julius Nättinen jatkaa uraansa Sveitsissä ja JYP-ikoni Juha-Pekka Hytönen suuntasi Itävaltaan. Tulopuolelle JYP nappasi paljon mielenkiintoisia nuoria nimiä. Brad Lambert tuli HIFK:sta ja NHL-lainana Veini Vehviläinen palasi tilkitsemään JYPin maalia.

JYP:n harjoituskausi oli hieman rikkonainen, sillä pari suunniteltua harjoituspeliä jouduttiin alkusyksyn aikana perumaan. Ne pelit mitkä JYP pystyi pelaamaan, eivät menneet tuloksellisesti kovinkaan hyvin. JYP pelasi Liiga-seuroja vastaan yhteensä seitsemän peliä häviten niistä kuusi. Kaksi viimeisintä ottelua päättyivät kuitenkin voittoisasti, kun JYP kaatoi KeuPA HT:n ja Sportin.

HIFK lähtee kauteen viime kauden vahvalla rungolla, jota on vahvistettu maltillisesti. Teemu Turusen ja Otto Paajasen jättämiä aukkoja on paikattu muun muassa kokeneella amerikkalaishyökkääjä Alex Broadhurstilla. NHL-laina-apuna joukkueeseen liittyi ruotsalainen Emil Bemström.

HIFK osallistui 3x3 Super Seriesiin ja pelasi lisäksi kuusi harjoitusottelua täysin viisikoin. Niistä oli saldona kolme voittoa ja kolme tappiota. Jos harjoitusotteluista voi hakea jotain osviittaa HIFK:n peleihin, niin maaleja on luvassa, sillä kuudessa pelissä nähtiin yhteensä peräti 39 maalia. Joukkueen harjoituskauden tehokkaimmat pelaajat olivat Anton Lundell (7+6=13), Sebastian Dyk (5+6=11) ja Jesse Saarinen (2+8=10), jotka kaikki takoivat pisteitä yli piste/peli -keskiarvolla.

KalPa-Jukurit
>> Kokoonpanot
>> Liput

Perjantaina nähdään heti Liiga-kauden kärkeen Savon derby, kun KalPa isännöi Jukureita. Joukkueet kohtasivat toisensa harjoituskaudella kertaalleen ja tuolloin KalPa oli vahvempi voittomaalikilpailussa. Yhteensä KalPa voitti kahdeksasta harjoitusottelustaan neljä.

KalPan miehistö ei kokenut viime kauteen verrattuna merkittäviä muutoksia. Matti Järvinen ja Janne Keränen jättivät loven hyökkäyspäähän, mutta Eetu Luostarinen ja Alexandre Texier tulivat paikkaamaan menetyksiä. Texier joutui tosin kauden alla palaamaan kotimaahansa Ranskaan perheessä sattuneen sairaustapauksen vuoksi eikä vielä ole tietoa milloin hän palaa takaisin rivistöön. Puolustajatulokas Otto Leskinen väläytteli harjoitusotteluissa (2+3=5).

Jukurien valmistautumiskausi oli vähintäänkin haastava. Seuraa koettelivat sekä edustusjoukkueen että U20-joukkueen koronatapaukset. Jukurit ehti pelata kuitenkin kuusi harjoitusottelua, joista se voitti kaksi. Koronatapausten takia mikkeliläisille tuli lähes kuukauden pelitauko, mutta joukkue sai tärkeää pelituntumaa kahden pelin verran juuri ennen kauden alkua.

Viime kauden joukkueesta paras pistemies Vadim Pereskokov lähti jo ennen viime kauden loppua. Anssi Löfman tuo uutena pelaajana kokemusta joukkueeseen ja rapakon takana pelanneet Simon Stransky ja Vitali Abramov vahvistavat niin ikään mikkeliläisten hyökkäyskalustoa. Ruotsalainen SHL-mestari Joachim Rohdin sen sijaan pelaa ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolella tehtyään sopimuksen Jukurien kanssa.

Viime kaudella KalPa vei joukkueiden kohtaamiset selvästi 5-1.

Lukko-Tappara
>> Kokoonpanot
>> Liput

Lukko lähtee jatkamaan viime kauden myötätuulessa tähän kauteen. Avausottelun vastustaja on heti kovaa luokkaa, kun vastaan asettuu Tappara.

Lukon joukkueesta lähti viime kauden kolme parasta pistemiestä, kun Justin Danforth sekä Westerholmin kaksoset Ponthus ja Pathrik vaihtoivat maisemaa. Uusista miehistä Daniel Audetten harteille on asetettu kovat odotukset ja Aleksi Saarela palasi NHL:stä tutun joukkueen avuksi. Nuorten maailmanmestari Vili Saarijärvi vahvistaa puolustusta ja on osoittanut harjoituskaudella tehonsa kuten myös NHL-apu Ville Heinola.

Lukko voitti harjoituskaudella sekä Pitsiturnauksen että Tampere Cupin, jonka finaalissa kaatui perjantainen vastustaja Tappara 6-2. Kaikkiaan Lukko pelasi seitsemän täysimittaista harjoitusottelua voittaen niistä neljä ja kolme päättyi tappioon. Lukon harjoituskauden tehokkain pelaaja oli Kristian Pospisil (6+4=10).

Tapparan joukkueessa on tapahtunut muutoksia sekä pelaajistossa että valmennuspuolella. Valmennuksen suhteen Jussi Tapola palasi joukkueen penkin taakse päävalmentajaksi. Pelaajistossa Tuukka Mäntylä lopetti ja vahvasti viime kaudella esiintyneet Tyler Morley, Jere Karjalainen ja Michael Garteigin siirtyivät muualle. Tulopuolella Tappara kääntyi erityisesti Tshekin suuntaan, kun joukkue vahvistui peräti neljällä tshekkipelaajalla. Dominik Hrachovina on edelliskausilta tuttu mies maalilla ja lisäksi Michal Moravcik, Michael Spacek sekä Jiri Smejkal liittyivät kirvesrintojen riveihin. Tuttu kanadalaispakki Blake Parlett palaa Näsijärven rannalle ja kotimaisista pelaajista Tapparan haaviin tarttui Jukka Peltola.

Tappara oli mukana 3x3 Super Seriesissä ja lisäksi se pelasi viisi täysimittaista harjoituspeliä, joista saldona oli kolme voittoa ja kaksi tappiota. Joukkueen pistetykki oli Charles Bertrand (7+3=10) perässään tulokkaat Smejkal (2+7=9) ja Spacek (2+7=9).

Pelicans-Sport
>> Kokoonpanot
>> Liput

Pelicans saa perjantaina kotikentälleen Sportin. Pelicansin joukkue on kokenut mielenkiintoisia muutoksia viime kauteen verrattuna. MM-kisoissakin Tshekin maalia vartioinut Patrik Bartosak tuli lahtelaisten maaliin ja Ruotsista joukkueen takalinjoille tuli Julius Bergman sekä Liigaan palaava Iikka Kangasniemi. Bartosak saa seuraa Rudolf Cervenystä, joka tuo maajoukkuekokemusta hyökkäyspäähän. Jesse Ylönen vahvistaa Pelicansia lainasopimuksella ja Ryan Lasch liittyi kauden alla joukkueen mukaan ottelukohtaisella sopimuksella. Oma mielenkiintonsa kohdistuu myös penkin taakse, kun Tommi Niemelä aloittaa ensimmäisen kautensa joukkueen päävalmentajana.

Pelicans pelasi harjoituskaudella yhteensä kuusi peliä, joista se voitti kaksi. Joukkueen parhaat pistemiehet olivat Waltteri Merelä (3+3=6) ja Hannes Björninen (3+3=6).

Sportilla on allaan vaikea viime kausi ja lähtee nyt uuteen kauteen suuremmin toivein. Viime kauden pelaajista Chris DeSousa jätti joukkueen jo ennen kauden keskeytystä ja lisäksi muun muassa Antti Erkinjuntti ei jatka joukkueessa. Tulopuolella on kotimaisista nimistä muun muassa Niclas Lucenius ja Jonne Virtanen. Mielenkiintoisina ulkomaalaistulokkaina nähdään ruotsalaiset Patrik Karlkvist ja Sebastian Stålberg, 35-vuotias puolalaispuolustaja Marcin Kolusz sekä NHL:n ykköskierroksen varaus vuodelta 2011 Stuart Percy. Toisin kuin useat muut joukkueet, niin Sport ei ole napannut riveihinsä laina-apuja NHL-organisaatioista.

Sport eteni Pitsiturnauksessa aina finaaliin saakka, mutta taipui siinä Lukolle. Täysimittaisia harjoituspelejä kertyi seitsemän joista voittoja tuli neljä kappaletta. Sport-tulokkaat Karlkvist (3+3=6), Stålberg (2+3=5), Lucenius (2+3=5) sekä Olli Vanttaja (1+4=5) osoittivat heti tehonsa harjoituspeleissä.


---
Julkaisija: Salttu Forsström