Joukkue-esittelyt 2020: Kärpät – uusilla profiilipelaajilla kohti menestystä

30.9.2020
Joukkue-esittelyt 2020: Kärpät – uusilla profiilipelaajilla kohti menestystä

Kärpät voitti viime keväänä Liigan runkosarjan kolmannen kerran peräkkäin ja 10. kerran seurahistoriassaan. Viimeisten seitsemän kauden aikana Kärpät on jäänyt vain kerran kahden parhaan ulkopuolelle runkosarjassa. Alkavalla kaudella edelleen mestarisuosikkeihin kuuluva joukkue on uudistunut kevään ja kesän aikana maltillisesti.

Viime kaudella

Kärpät ylsi kuudennen kerran Liiga-historiansa aikana yli 70:n pisteprosenttiin. Runkosarjan päättyessä voittomarginaali oli yhdeksän pistettä. Pistekeskiarvoon 2,15 ei ole yltänyt mikään muu joukkue Kärppien lisäksi. Kärpät oli Liigan paras kotijoukkue ja toiseksi paras vierasjoukkue. Ylivoimapelissä se oli vasta tilaston kahdeksas, mutta alivoimajoukkueena Liigan ykkönen.

Lähtijät

Kärkihyökkääjistään Kärpät menetti KHL:ään suunnanneen, huippukauden pelanneen Juho Lammikon ja ilman sopimusta toistaiseksi olevan, kesken kauden Ouluun palanneen Juhamatti Aaltosen. Laitahyökkääjä Julius Junttila ja puolustaja Jakub Krejcik jatkavat uraansa KHL:n Jokereissa. Kokemusaukon jättivät uransa jatkoa pohtiva Janne Pesonen sekä yhteen otteluun kauden alussa palaava kapteeni Lasse Kukkonen. Työmiesosastoa edustava keskushyökkääjä Miska Humaloja siirtyi KalPaan ja puolustaja Aleksi Mäkelä Sportiin. Laitahyökkääjä Sami Anttilan jatkosuunnitelmat ovat vielä avoinna.

Uudet pelaajat

Kärppien ykkössentteriksi hankittiin HPK:ssa viime kaudella vahvaa tulosta tehnyt kanadalainen Cody Kunyk. Laatuluokan osaamista edustaa Pelicansissa edelliset kaudet pelannut ja keväällä SHL:ssä piipahtanut Aleksi Mustonen. NHL-laina Janne Kuokkanen on antanut viimeiset neljä kautta näyttöjä Pohjois-Amerikassa, ja paluu tuttuun organisaatioon oli luonnollinen siirto syyskaudeksi. Puolustukseen monipuolista osaamista tuo Liigassa hyviä näyttöjä antanut tshekkiläinen Libor Sulak.

Valmennus

Mikko Manner aloittaa toistaiseksi viimeisen kautensa Kärppien päävalmentajana. 46-vuotias Manner on luotsannut Kärppiä kolmen kauden ajan päävalmentajana hurjalla voittoprosentilla 71,5. Vastuuvalmentajaksi Mannerin jälkeen nouseva Lauri Mikkola kuuluu Kärppien valmennusryhmään tälläkin kaudella. Ryhmän täydentävät pitkään mukana olleet Toni Sihvonen ja Ari Hilli.

Ottelut harjoituskaudella

Kärpät avasi kautensa maali-iloitteluilla Mestis-joukkueita vastaan. Joukkue osallistui myös kolmella kolmea vastaan pelattuun Super Series –turnaukseen, jossa se pelasi kahdeksan pikapeliä. Täysimittaisissa harjoitusotteluissaan Kärpät on voittanut Liiga-joukkueista JYPin ja KalPan sekä TPS:n kahdesti. Tappiot se on kokenut Ilvestä ja KalPaa vastaan. Täysimittaisissa otteluissa Kärppien ykkösnimi on ollut huipputehokas Jesse Puljujärvi. 22-vuotias laitahyökkääjä pelasi kuudesta Liiga-joukkueita vastaan käydystä harjoitusottelusta viidessä ja takoi niissä yhteensä 11 (8+3) pistettä.

Läpimurron tekijä

Viime kaudella Liigassa debytoinut Aatu Räty kuuluu Suomi-kiekon kuumimpiin tulevaisuuden nimiin. Keskushyökkääjänä viihtyvä Räty kirjasi kaudella 2019-20 Liigassa pelaamissaan 12 ottelussa pisteet 2+2. Nyt fyysisesti vahvistunut 17-vuotias nuorukainen on entistä valmiimpi ottamaan isompaa roolia oululaisten hyökkäyksessä. Monikäyttöinen pelaaja pystyy kantamaan vastuuta myös ylivoimatilanteissa.

Tuleva kausi

Kärppien puolustuksessa on johtajuusvastuuta tarjolla, kun Lasse Kukkonen jättää kaukalot jäähyväispelinsä jälkeen. Joukkue on vahvistunut muutamalla huippuluokan hankinnalla. Kärpissä on edelleen luottoa myös oman juniorikoulun käyneille pelaajille, joita se on pystynyt kasvattamaan ison joukon Liiga-tasolle. Vaikka Kärppien kokeneet pelaajat Jussi Jokisen, kapteeniksi nimetyn Mika Pyörälän ja puolustaja Shaun Heshkan johdolla ovat edelleen avainrooleissa, nuoren polven pelurit kärkkyvät nälkäisinä näyttöpaikkoja. Hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta kantaa Kärppiä tälläkin kaudella runkosarjan kärkipaikoille.


---
Julkaisija: Antti Seppänen