Liiga tarkensi linjauksiaan sääntöjen vastaisten taklausten osalta

29.9.2020
Liiga tarkensi linjauksiaan sääntöjen vastaisten taklausten osalta

Liigan hallitus on päättänyt kauden kurinpitoa koskevista muutoksista alkavalle kaudelle. Tarkennuksia on tehty päähän kohdistuneiden taklausten osalta. Kurinpitodelegaation lisäksi tilanteita käy läpi erikseen nimetty tarkastelutyöryhmä.

Viime kaudella kurinpidossa noudatettiin päähän kohdistuneiden taklausten osalta vähintään viiden ottelun minimirangaistusta. Päähän kohdistuneet taklaukset ovat merkittävä turvallisuusriski myös pelaajille tehdyn kyselyn perusteella. Jääkiekon säännöissä on määrätty pään ja niskan alueelle kohdistuneista taklaus -säännön etusijaisuus muihin sääntörikkeisiin nähden. Viime kaudella noudatettu linjaus aiheutti sen, että joistain sinänsä pelikiellon arvoisista tämän säännön mukaisista tilanteista koettiin viiden pelin pelikielto kohtuuttomaksi.

Kauden 2019-20 aikana sovittiin, että kurinpitotoiminnan edelleen kehittämistä pelaamisen turvallisuuden tukena ja samalla johdonmukaisen toimintamallin linjaamista suunnitellaan kauden jälkeen yhdessä Liiga-pelaajien, kurinpitodelegaation ja urheilujohtajien kanssa.

Nyt hyväksytyssä muutosesityksessä luovutaan kategorisesta viiden ottelun minimirangaistuksesta päähän kohdistuvien taklausten osalta. Kurinpitodelegaatio tulee mittaamaan rangaistukset seuraavien periaatteiden mukaisesti:

  1. Selkeä päähän kohdistuva taklaus arvostetaan viiden (5) ottelun mittaiseksi pelikielloksi.
  2. Mikäli taklaajan teko osoittaa moitittavuutta, rangaistusta korotetaan viidestä ottelusta delegaation harkinnan mukaan. Moitittavuutta osoittavat esimerkiksi taklauksessa hyppääminen, tarkoituksellisesti päähän suunnattu kontakti, pelitilanteeseen nähden ylikova vauhti tai kolmantena pelaajana tilanteeseen tuleminen.
  3. Päähän kohdistuvat kontaktit, jotka eivät ole selviä taklaustilanteita tai joissa kontaktin voimakkuus tai osuman aiheuttavan pelaajan toiminnan moitittavuus on vähäinen, voidaan arvioida alle viiden ottelun pelikiellon arvoisiksi, kaikki olosuhteet ja pelaajien toiminta pelitilanteessa huomioon ottaen.

Liigahallitus on asettanut alkavalle kaudelle erillisen tarkastelutyöryhmän, joka käy kolmesta neljään kertaa kauden aikana kurinpitomenettelyyn asetettuja tilanteita läpi ja arvioi rangaistuskäytäntöä ja sen toimivuutta yhdessä kurinpitodelegaation kanssa. Työryhmä käy lisäksi läpi tilanteita, joita tilannehuone ei ole asettanut kurinpitokäsittelyyn.

– Päädyimme tämänkaltaiseen malliin tehtyämme ensin laajan kyselyn eri toimijoiden kesken. Uskon, että tämä on toimiva uudistusaskel kurinpitojärjestelmän kehittämiseksi, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo.

Työryhmä raportoi havaintonsa Liigan hallitukselle.

Ryhmän kokoonpano koostuu Liigan ja Pelaajayhdistyksen (SJRY) nimeämistä henkilöistä. Siihen kuuluu yksi henkilö Liigasta, yksi urheilutoimenjohtaja ja Pelaajayhdistyksen nimeämät kaksi edustajaa.

Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtajana alkavalla kaudella jatkaa Sampo Liusjärvi. Ryhmään kuuluvat jäseninä varapuheenjohtaja Robert Bützow, lääkäri Markku Tuominen, SJRY:n edustaja Ville Uusitalo ja Liigan edustaja Kai Tervonen.

Liigan tilannehuoneen kokoonpanoon kuuluvien päävideotuomarien ryhmän muodostavat Jukka Hakkarainen, Petri Hiilinen, Jyrki Ingman, Jari Korteniemi, Marko Kovanen ja Joonas Saha.


---
Julkaisija: Antti Seppänen