Joukkue-esittelyt 2020: KooKoo – tykkikauden jälkeen odotukset korkealla

26.9.2020

Joukkue-esittelyt 2020: KooKoo – tykkikauden jälkeen odotukset korkealla

Kouvolan KooKoo oli viime Liiga-kauden sensaatio. Hankinnoissaan mainiosti onnistunut joukkue oli rynnistämässä suoralle neljännesfinaalipaikalle, kunnes kausi sai äkkilopun. Jussi Ahokkaan joukkueessa on tapahtunut uudelle kaudelle paljon muutoksia, mutta KooKoo on edelleen vahva ehdokas playoffseihin.

Viime kaudella

KooKoo rikkoi kaikki seurakohtaiset ennätyksensä Liigassa. Se keräsi muhkeat 110 pistettä ja sijoittui viidenneksi. Kausi olisi jatkunut suoraan neljännesfinaaleissa. Playoffs-pelit olisivat olleet kouvolalaisille sen Liiga-historian ensimmäiset. KooKoo oli mainiossa vireessä erityisesti kotiotteluissaan, voitti 21 ottelua 29:stä ja jäi vain viidesti ilman pisteitä. Kauden kokonaisvertailussa KooKoo oli Liigan paras ylivoimajoukkue 28,4 %:n tehokkuudellaan.

Lähtijät

Joukkue menetti kolme parasta pistemiestään: uransa parhaan kauden pelannut Kim Strömberg ja tehopuolustaja Matt Caito siirtyivät Ruotsin SHL:ään. Konkarihyökkääjä Juha-Pekka Haatajan jatkosuunnitelmat ovat vielä auki. Kärkipään osaamista hävisi myös Anrei Hakulisen (Lukko) ja Toni Kähkösen (IceHL) lähtöjen myötä. Puolustuksen avainpelaajiin kuulunut Libor Sulak vaihtaa maisemaa Liigan sisällä (Kärpät). Maalivahdeista sekä Ruotsiin palaava Henrik Haukeland että lainalla pelannut Niilo Halonen (HIFK) eivät jatka joukkueessa.

Uudet pelaajat

Kookas ruotsalaismaalivahti Victor Brattström teki keväällä NHL-sopimuksen, mutta pelaa KooKoossa lainalla. Puolustusta vahvistavat Tapparasta siirtynyt luotettava Alexander Ytterell ja Pohjois-Amerikan kausiapu, nuorten maailmanmestari Joni Tuulola. Keskushyökkääjä Aleksi Ainali on ollut isossa roolissa aiempina kausina Sportissa. Juniorimaajoukkueiden vakiokasvo Kasper Björkqvist palaa Suomeen neljän Pohjois-Amerikan kauden jälkeen. Laitahyökkääjä Ahti Oksasella (Jokerit) on hyviä näyttöjä SaiPa-kausiltaan. Teemu Engberg (HIFK) ja Samuli Ratinen (JYP) kärkkyvät läpilyöntiä.

Valmennus

Jussi Ahokkaan tulokaskausi seurajoukkueen päävalmentajana ammattilaistasolla oli täysosuma. Kausi kaipasi vain kruunua menestykselle playoffs-peleistä. Ahokkaan kokenut valmennusryhmä jatkaa samassa koostumuksessa, joskin menestysreseptin uusiminen viime kauden näyttöjen jälkeen on jo vaikeampaa.

Ottelut harjoituskaudella

KooKoo ehti pelata vain kolme harjoitusottelua ennen syyskuun alun korona-altistumista joukkueessa. Joukkue on vapautunut nyt kahden viikon karanteenistaan ja pelaa Liiga-kauden kenraaliharjoituksessa lauantaina Jukureita vastaan. Liiga-joukkueista KooKoo voitti elokuussa HPK:n selvästi, mutta hävisi HIFK:lle maalilla.

Läpimurron tekijä

Laitahyökkääjä Joonas Oden nousi viime kaudella vakiokokoonpanon pelaajaksi Liigassa. Vahvana luistelijana tunnettu Oden kuului vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa Leijonien parhaimmistoon. 20-vuotias Oden saattaa olla merkitty mies myös lokakuun alkupuolella järjestettävässä NHL:n varaustilaisuudessa.

Tuleva kausi

KooKoo sai pidettyä viime kauden avainpelaajiinsa kuuluneet Pohjois-Amerikan avut Trevor Mingoian ja Kyle Platzerin riveissään. Puolustuksessakin syntyneet aukot on paikattu ainakin lähtökohtaisesti potentiaalisilla nimillä. Hyökkäyksen uusille nimille on tarjolla myös pisteidentekijöiden rooleja. Kiekollista taitoa ja viime kausien vahvuutena ollutta erikoistilanneosaamista KooKoon kokoonpano voi kuitenkin jäädä alkukaudesta kaipaamaan. Viime vuoden menestyskautta harva tältä vuodelta odottaa, mutta playoffs-ainesta KooKoossa edelleen toki on.


---
Julkaisija: Antti Seppänen