Joukkue-esittelyt 2020: JYP – uuden pelaajasukupolven kasvua ratkaisurooleihin

23.9.2020
Joukkue-esittelyt 2020: JYP – uuden pelaajasukupolven kasvua ratkaisurooleihin

Liigan kestomenestyjiin kuuluneen JYPin sijoitukset runkosarjassa ovat notkahtaneet kahdella viime kaudella. Harjoituskauden esitykset eivät ole vakuuttaneet, mutta uusien pelaajanimien sisäänajo JYPin palettiin ottaa aikaa. Kovimmat haasteet JYPin menestyksessä kohdistuvat kokemattomaan puolustukseen.

Viime kaudella

Nihkeän kauden aloituksen jälkeen JYP oli mainiossa vireessä syyskaudella, mutta vajosi tammikuussa tappioputkeen, joka vei mahdollisuudet sijoittumisesta kuuden joukkoon. JYP oli sarjan viidenneksi paras kotijoukkue (pistekeskiarvo 1,90), mutta vierasotteluiden menestys (1,20) söi sijoitusta sarjataulukossa. JYP oli lopulta kahdeksas, 12 pistettä kuuden parhaan joukosta. Pitkän aikavälin kestomenestyjän edellisen kauden 10. sija toki parani, mutta 13 kauden jaksolla sijoitus oli JYPille sen toiseksi heikoin.

Lähtijät

Viime kauden ykkösnimi, Liigan maalikuninkuuden voittanut Julius Nättinen suuntasi Sveitsiin. Kärkihyökkääjistä alkavan kauden joukkueessa eivät jatka Petrus Palmu, eikä joukkueen kaikkien aikojen ottelutilaston kärkinimi, hyvän kauden pelannut keskushyökkääjä Juha-Pekka Hytönen, joka pelaa tällä kaudella Itävallassa. Puolustuksesta Juuso Vainio siirtyi Ruotsiin, ja kokeneiden Mikko Mäenpään ja Julius Hongan jatkosuunnitelmat ovat vielä avoinna. Pakiston vakiokokoonpanosta muualle siirtyivät myös Jaakko Jokinen (Allsvenskan) ja Alex Lindroos (Pelicans). Oma kasvatti, maalivahti Eetu Laurikainen ei myöskään tehnyt jatkosopimusta JYPin kanssa.

Uudet pelaajat

JYP teki useita sopimuksia ammattilaisuraansa aloittelevien nuorten tulevaisuuden nimien kanssa. Kokeneemmasta kaartista puolustusta vahvistaa takaisin JYPiin palaava Aleksi Salonen. Pakiston toinen uusi nimi on Jokerien U20:sta tullut isokokoinen Joni Jurmo. Hyökkäykseensä JYP teki kaappauksen HIFK:sta, kun Suomi-kiekon kovimpiin lupauksiin kuuluva Brad Lambert solmi kaksivuotisen sopimuksen jyväskyläläisten kanssa. Taitoniekat Severi Lahtinen (Pelicans) ja Patrik Puistola (Tappara/KooKoo) ovat hyviä sijoituksia tulevaisuuteen. Kokoa hyökkäykseen tulee oman kasvatin, Mikko Salmion (Ässät), ja toisen polven kiekkoilija Samuel Heleniuksen (Jokerit U20) muodossa. Maalivahtiosastolle joukkue sai syyskaudeksi tervetulleen vahvistuksen, kun Veini Vehviläinen ottaa ykkösvahdin viitan kannettavakseen.

Valmennus

Pekka Tirkkonen aloittaa toisen kautensa JYPin päävalmentajana. Hyviä näyttöjä urallaan Liigassa antaneen 52-vuotiaan Tirkkosen valmennusryhmä uudistuu Sveitsistä palaavalla Jukka Varmasella, joka korvaa JYPin U20-joukkueen päävalmentajaksi siirtyneen Antti Turusen.

Ottelut harjoituskaudella

JYPin harjoituskauden ottelut eivät lataa odotuksia alkavalle kaudelle. JYP on hävinnyt kaikki Liiga-joukkueita vastaan käymänsä kuusi harjoitusottelua. Tappiot ovat tulleet Ilvekselle, Kärpille, Pelicansille, Sportille ja KalPa kahdesti. Mestiksen KeuPaa vastaan JYP löysi voittovireen. Viimeisen kauteen valmistavan jakson pelinsä JYP pelaa perjantaina, kun Seinäjoella vastassa on Sport.

Läpimurron tekijä

16-vuotiaan Brad Lambertin läpilyöntiä miesten sarjoissa odoteltiin varovasti jo viime kaudella HIFK:ssa, mutta nyt harjoituskauden näytöt lupailevat sellaisen todella tapahtuvan. Lambert on ollut harjoituspeleissä JYPin paras pistemies (1+8). Viime kaudella hän debytoi Liigassa neljän ottelun verran ja pelasi mukiinmenevän kauden Nuorten SM-liigassa. Odotukset alkavalle kaudelle ovat nyt korkealla.

Tuleva kausi

Joukkueen hallittu nuorennusleikkaus sai jatkoa, mutta kokoonpanon konkarit, Jarkko Immonen (38), Mikko Kalteva (36), Ossi Louhivaara (37) ja kapteenina aloittava Jani Tuppurainen (40) kantavat edelleen vastuuta kärkikentissä. JYPin hyökkäyksestä löytyy taitoa, kokemusta ja ratkaisuvoimaa, mutta puolustuksessa usealla paikalla esiintyy tulokasstatuksen pelaajia. Sopimuspuolustajissa on tällä hetkellä vain kolme yli 21-vuotiasta nimeä. Alkukausi näyttää, miten nuorisokaarti pystyy ottamaan isojen roolien vastuuta ja kuinka JYP pystyy peliään kehittämään kohti kevättä.


---
Julkaisija: Antti Seppänen