Joukkue-esittelyt 2020: SaiPa – kokemusta sisään ja ulos

19.9.2020

Joukkue-esittelyt 2020: SaiPa – kokemusta sisään ja ulos

Edellisten seitsemän kauden aikana kuudesti playoffs-peleihin selvinneen SaiPan menestys jäi viime kaudella totutusta. Lappeenrantalaiset jäivät selvästi playoffs-viivan alapuolelle. Tulevalle kaudelle joukkue on satsannut muutamaan täsmähankintaan.

Viime kaudella

SaiPa kokosi viime kaudella 66 pistettä ja sijoittui runkosarjassa sijalle 12. Playoffs-viivalle matkaa jäi yhdeksän pistettä. Kotiotteluistaan SaiPa keräsi 1,10, vieraspeleistä 1,13 pistettä ottelua kohden. Keltamustat tekivät runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja. Alivoimapeli oli lappeenrantalaisten akilleen kantapää; joukkue oli siinä Liiga-joukkueiden vertailun heikoin. Voittoprosentilla mitaten SaiPan kausi oli seurahistorian toiseksi heikoin viimeisten kymmenen kauden aikana.

Lähtijät

Joukkueen pitkäaikainen kapteeni Ville Koho päätti 19 kautta kestäneen Liiga-uransa viime kevääseen. Kapteenistoon niin ikään kuulunut oma kasvatti Anssi Löfman suuntasi Jukureihin. Runkosarjan lopussa joukkueesta poistuivat kärkisentteri Teemu Ramstedt ja ykköspuolustaja Robin Salo. Puolustuksesta lähti lisäksi kolme vakiokokoonpanon pelaajaa.

Uudet pelaajat

Kauden kovimpiin hankintoihin kuuluu keskushyökkääjä Jarno Koskirannan paluu Liigaan seitsemän kauden jälkeen. Kevään 2017 KHL-mestari pelasi kolme nousujohteista kautta SaiPassa kymmenisen vuotta sitten. Maalivahtiosasto vahvistui slovakialaisella Matej Tomekilla, joka muodostaa Niclas Westerholmin kanssa mainion tandemin. Puolustusta vahvistaa ainakin syyskaudella ruotsalainen tulevaisuuden huippunimi Jacob Moverare. Hyökkäykseen Liiga-kokemusta tuovat HPK:sta siirtynyt Filip Krivosik, Mestiksessä mainiota jälkeä tehnyt Jaakko Lantta ja Lukosta kotiin palaava Ville Petman.

Valmennus

Tero Lehterä aloittaa neljännen kautensa SaiPan päävalmentajana. Parasta tulosta Lehterä teki avauskaudellaan johdattamalla joukkueensa neljännesfinaaleihin. Viime kausi oli Lehterän päävalmentajakausista kuitenkin heikoin. Viime kaudella Liiga-joukkueen valmennusryhmään liittynyt kokenut kiekkomies Kari Martikainen ja nuorempaa polvea edustava lappeenrantalainen Tuomo Ropo täydentävät tiimin.

Ottelut harjoituskaudella

SaiPa on pelannut kuusi täysimittaista kauteen valmistavaa peliä. Se on voittanut sekä KalPan että Pelicansin kahdesti ja taipunut yhdessä ottelussa jatkoajalla HPK:lle. Ainoa varsinaisen peliajan tappio on tullut paikallispelissä Mestiksen Ketterälle. Ensi viikon ohjelmassa on vielä ottelu Jukureita vastaan kotona. Harjoituspelien sisäisen pistepörssin kärkipaikan jakavat hyökkääjä Santeri Virtanen ja puolustaja Veeti Vainio pistein 3+2.

Läpimurron tekijä

24-vuotias keskushyökkääjä Jaakko Lantta valmistautuu tulokaskauteensa Liigassa. KooKoon junioreissa takavuosina kovia pistemääriä takonut Lantta pelasi kolme nousujohteista kautta Mestiksen SaPKossa ja oli viime kaudella sarjan paras pistemies ja palkittiin kauden päätteeksi parhaan hyökkääjän Mika Helkearo –palkinnolla. Vahvana aloittajana tunnettu Lantta on viime otteluissa ottanut yhä isompaa roolia hyökkäyksen vastuunkantajana. Lantassa on aineksia kauden yllätysnimeksi.

Tuleva kausi

SaiPa voi tukeutua kaudella vahvaan maalivahtiosastoonsa, ja puolustukessa joukkue sai pidettyä avainrooleissa olleet pelaajat riveissään. Hyökkäyksessä Jarno Koskiranta on tärkeä suunnannäyttäjä ja Tomas Zaborskyn maalintekotaidolle on edelleen kysyntää. Joukkueessa on useita nuoremman polven potentiaalisia maalintekijöitä, joiden kasvua entistä korkeammalle Liiga-tasolle voidaan odottaa tapahtuvan jo tällä kaudella. Harjoituskauden ottelut ovat osoittaneet SaiPan olevan vahva ehdokas playoffs-joukkueeksi yhden vaisumman kauden jälkeen.

---
Julkaisija: Antti Seppänen