Axel Rindell: “Hyvä kilpailuhenki työntänyt kaikkia uralla eteenpäin”

2.6.2020
Axel Rindell: “Hyvä kilpailuhenki työntänyt kaikkia uralla eteenpäin”

Kuva: Mikko Kankainen

Jukurien puolustaja Axel Rindell nousi kuluneella kaudella nuorten Liiga-puolustajien kärkinimien joukkoon. Erinomaiset näytöt viime kausilta ovat herättäneet myös NHL-seurojen kiinnostuksen.

20-vuotias Espoon Jääklubin kasvatti pelasi tulokaskautensa Liigassa ja oli tulokaspuolustajien paras pistemies. 47 ottelussaan Rindell kokosi 22 (6+16) pistettä.

Vuosi sitten Jukureihin liittynyt Rindell harkitsi sopimusta mikkeliläisten kanssa pitkään, mutta on kauden jälkeen ollut vakuuttunut siitä, että ratkaisu oli oikea.

– Ajattelin, että minun voisi olla helpompi tehdä läpimurto vähän pienemmässä seurassa. Jukureissa luotetaan, että nuoret pelaajat pystyvät ottamaan urallaan askeleita eteenpäin.

Rindell debytoi heti avauskierroksella ottelussa KalPaa vastaan. Avausmaali syntyi jo kolmannessa ottelussa, kun Jukurit vieraili Oulussa.

– Siitä jäi kyllä hienot muistot. Raksilassa ei ole kaikkein helpoin vierasjoukkueen pelata. Kiekkoa en valitettavasti saanut talteen, kun älykiekot ovat käytössä, Rindell harmittelee.

Syyskaudella pelit sujuivat Rindellin mukaan hyvin, mutta vuodenvaihteen molemmin puolin tulleet tappioputket ja söivät uskoa tulevaan. Samassa rytäkässä päävalmentajakin vaihtui Pekka Kangasalustasta Marko Kauppiseen.

– Pelasin syyskauden nousujohteisesti. Olin itsevarma ja luottavainen. Sitten tammikuussa pelasimme back-to-back-pelit KalPaa vastaan ja hävisimme toisen Kuopiossa suurinumeroisesti (1-8). Sen jälkeen joukkueessa oli aika lailla pakka sekaisin. Omalta osalta kaudesta jäi kuitenkin kokonaisuutena positiiviset tunnelmat.

Kuuma linja NHL:n suuntaan

Kauden yllättäen päätyttyä Rindell on keskittynyt omatoimiseen harjoitteluun. Valmennukselta on tullut henkilökohtaiset harjoitusohjelmat.

– Pikku hiljaa on pyritty nostamaan voimatasoja. Liikkuvuuteen olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota, ja keskivartalon vahvistaminen on ollut tärkeässä roolissa.

Rindellin kauden yhdeksi kohokohdaksi voi nousta myös tuleva NHL:n varaustilaisuus. NHL Central Scouting on nostanut Rindellin eurooppalaispelaajien listalla sijalle 60.

– Noin 10 seuraa on ollut minuun yhteydessä. On ollut sekä videoneuvotteluita että puheluita. Juuri ennen koronaepidemian alkua ehdin tavata parin seuran edustajia, jotka olivat katsomassa peliäni paikan päällä.

– Haastattelut ovat sujuneet tosi hyvin. Hauskojakin tilanteita on tullut. On ollut kiva päästä puhumaan myös isommissa palavereissa.

Varsinaisen draft-tilaisuuden Rindell myöntää jännittävän enemmän. Puolustaja oli varauskelpoinen jo kaksi vuotta sitten, mutta nyt viime kausien hyvät näytöt lisäävät odotuksia tulevaan.

– Olen missannut varauksen kahtena vuonna. Minulla on vahva odotus, että tulen varatuksi. Tiedän, että minua ei olla varaamassa millään 1. kierroksella. Tärkeintä on, että nimi näkyy.

Läpilyönti A:ssa poiki Liiga-sopimuksen

Rindell pelasi juniorina alunperin hyökkääjänä, mutta vaihtoi D-ikäisenä puolustajaksi valmentajien ehdotuksesta. Hyökkääjätaustalla on merkityksensä, kun Rindellistä on muovautunut laatuluokan kiekollinen puolustaja.

– Avauspelaamisessa olen hyvä. Hyökkäysalueella uskallan tehdä rohkeita valintoja ja haastaa hyökkääjiä siniviivalla.

Kausiksi 2016-19 Rindell siirtyi Bluesista HIFK:hon. Toisella kaudellaan hän nousi Nuorten SM-liigaan, mutta avauskausi ei mennyt odotusten mukaan ja muodostui pettymykseksi.

– Oli aika vaikeaa käsitellä sen kauden kokemuksia, mutta siitä sai varmasti oppia. Sen jälkeinen kesä oli aika iso tekijä. Tunsin heti, kun uusi kausi alkoi, että omiin kykyihin oli uudenlaista luottamusta.

Kaudella 2018-19 Rindell oli Nuorten SM-liigan ehdoton kärkipuolustaja. Hänet valittiin sarjan tähdistökentälliseen. Kausi tuotti 50 ottelussa muhkeat 41 pistettä, jotka oikeuttivat puolustajien pistepörssiin ykköstilaan.

Rindell nousi mainioiden esitystensä myötä myös takaisin maajoukkuerinkiin, reilun kolmen kauden kauden tauon jälkeen. Nuorten MM-kisajoukkueeseen hän ei kuitenkaan yltänyt.

– Aikanaan U16-ikäluokan ensimmäiset maaottelut olivat hieno muisto. Ne motivoivat tosi vahvasti minua eteenpäin ja ruokkivat halua nousta korkeammalle, Rindell muistelee reilut neljä vuotta myöhemmin.

Espoolaiset opit kantavat

Rindell on pelannut juniorivuotensa EJK:n ja Bluesin riveissä. Hän on päässyt pelaamaan joukkueissa, joista on noussut useita pelaajia Liiga-ympyröihin.

– Minusta kyse on ollut hyvästä kilpailuhengestä. Joukkueessamme oli paljon hyviä pelaajia, ja kilpailu johti siihen, että koko ajan halusi olla toisia parempi. Se on varmasti työntänyt kaikkia pelikavereita urallaan eteenpäin.

Nuoremmissa junioreissa tehty työ perusasioiden parissa on tuottanut hedelmää.

– Keskityimme silloin paljon tekniikka-asioihin, varsinkin luisteluun. Uskon sen olleen tärkeä kehittymisen edellytys.

Myös omatoimiharjoittelulla on ollut iso merkityksensä.

– Oma harjoittelupaikkani on ollut pihaterassi. Siinä on ollut monta vuotta käytössä vanerilevy, jonka päältä on kiekkoja vedelty. Uskon, että hyvä rannelaukaukseni on peruja juuri siitä harjoittelusta.

Esikuvia ja tukihenkilöitä

Axel Rindell nimeää San Jose Sharksin Erik Karlssonin pelilliseksi esikuvakseen. Ruotsalaispuolustajaa hän on seurannut pikkupojasta asti.

– Tykkään siitä, miten hän kaukalossa pelaa. Olen yrittänyt ottaa hänestä mallia myös omaan peliini. Puolustajana Karlssonin hyökkäysaluepelaaminen on hienoa seurattavaa ja se, kuinka hän onnistuu piilottamaan ratkaisujaan, Rindell kehuu.

Esikuvat luovat uskoa unelmiin. Oman perheen tuki on kuitenkin auttanut uran haaveiden toteuttamisessa.

– Totta kai perhe on ollut isoin vaikuttaja. Hehän tämän homman ovat mahdollistaneet.

Rindellin sopimus Jukurien kanssa kattaa vielä ainakin tulevan kauden. Lyhyen aikavälin tavoitteet ovat selvät.

– Haluan edelleen pystyä nostamaan pelaamiseni tasoa. Varsinkin puolustussuuntaan. Olen nyt oppinut, mitä Liigassa vaaditaan ja millainen sen taso on.

Mutta portti voi olla raollaan myös rapakon taakse. Rindell aikoo katsoa myös sen kortin.

– Mikäli NHL:stä tulee tarjous, niin harkitaan sitten sitä. Muuten eletään tässä hetkessä ja keskitytään tulevaan kauteen.


---
Julkaisija: Antti Seppänen