Eemil Viro: “Kaikki kiteytyy työn tekemiseen”

30.5.2020
Eemil Viro: “Kaikki kiteytyy työn tekemiseen”

18-vuotias TPS-puolustaja Eemil Viro nousi kuluneella kaudella joukkueensa vakiokokoonpanon pelaajaksi. Kovaan ja tavoitteelliseen harjoitteluun luottava Viro vannoo myös monipuolisuuden nimiin.

– Aamulla on aikaisin punttitreenit, joista olen palannut takaisin kotiin lukio-opintojen pariin. Iltapäivällä vedetään sitten toinen, aerobisuutta painottava treeni. Ei tässä oikeastaan pahemmin ylimääräistä aikaa jää, Viro tiivistää loppukevään ohjelmansa.

– Omatoimiharjoittelussa on kyse siitä, miten itsekuri pitää. Minulla sen kanssa ei ole ollut ongelmaa. En ole kokenut, että tarvitsisin niissä erikseen koutsia antamaan ohjeita.

Testileirin peruuntuminen pettymys

NHL Central Scoutingin julkaisemalla varaustilaisuuden rankinglistalla Viro on 16. sijalla eurooppalaisten kenttäpelaajien vertailussa. Ikäluokkansa puolustajien listalla edellä on vain neljä nimä. Viro odottaa innolla NHL:n varaustilaisuutta.

– Kalenteri on ollut täynnä tapahtumia. NHL-joukkueiden videopalaverit ja scouttien soitot ovat tuoneet uusia kokemuksia. Kaikkineen tämä on ollut hienoa aikaa.

NHL-joukkueiden perushaastatteluiden lisäksi Viro on tavannut etäyhteyksien kautta myös muiden alojen asiantuntijoita. Mahdollista tulevaa NHL-pelaajaa testataan eri ammattilaisten voimin.

– Muutaman psykologin kanssa olemme käyneet läpi mentaalipuolen juttuja. Olemme puhuneet esimerkiksi tunnetilojen hallinnasta eri tilanteissa.

– Kauden aikana olen myös saanut tehdä muutamia ongelmanratkaisutehtäviä. On esitetty vaikka tietynlainen kuvasarja, jota on pitänyt täydentää. Jotkut seurat ovat näyttäneet peleistä myös videoita ja pyytäneet analysoimaan niitä, Viro avaa haastatteluiden moninaisuutta.

Viro harmittelee testileirien ja live-haastattelujen peruuntumista.

– Tapahtumina nämä ovat kuitenkin sellaisia kerran elämässä –juttuja. Harmillisesti osui nyt omalle kohdalle. Mutta ei auta jäädä liikaa murehtimaan. Kaikki on kuitenkin plussaa, mitä sitten tapahtuukaan.

– NHL on enemmän sellainen tavoite, jota kohti on halu pystyä näyttämään, että olen sinne itse raivannut tieni. Vanhemmat eivät ehkä aina ole tavoitteeseeni ihan uskoneet, mutta minä haluan näyttää, että asia konkretisoituu.

– En ollut pienenä mikään stara. Haluan näyttää muillekin esimerkkiä, miten tavoitteissani onnistun, Miro Heiskasta esikuvanaan pitävä Viro kertoo.

Mukaan Liigaan

Syyskauden 2019 Viro aloitti Nuorten SM-liigassa. TPS:n Liiga-joukkueesta tuli kutsu lokakuussa.

– Olin treenannut syksyllä viikon päivät Liiga-joukkueen mukana. Valmentaja vihjasi sitten, että voisin päästä peleihinkin mukaan. Edellisenä päivänä pelasin Nuorten SM-liigassa. Illalla pelin jälkeen tuli sitten viesti, että tervetuloa mukaan huomenna. Hirveästi ei tullut sinä yönä nukuttua.

Viro kertoo olennaisesta asiasta uuden askeleen taustalla.

– Kaikki kiteytyy siihen työn tekemiseen. Sen pitää olla tosi hyvällä tasolla. Fysiikkatreeneistä lähtien pitää olla halu näyttää.

Liiga-debyyttinsä Viro pelasi kotikaukalossa Turussa SaiPaa vastaan 26.10.2019. Ottelu jätti positiiviset tunnelmat – ja myös yllätti.

– Olin varma, että pääsen pelaamaan vain pari vaihtoa pelissä. Yllättävän paljon sitä peliaikaa sitten kuitenkin tuli (11.10). Yleisö toi otteluun tietenkin oman jännityksensä. Olihan se ihan uudenlainen maailma.

Viro uskoo, että Liiga-joukkueeseen nouseminen on nostanut hänen osakkeitaan myös NHL:n suunnalla. Panostukset ovat alkaneet tuottaa tulosta.

– Halusin näyttää, että pystyn näinkin nuorena pelaamaan ammattilaisten ja isojen äijien kanssa.

Tukiverkko kunnossa

Viro korostaa luonnollisesti vanhempien merkitystä pelaajaurallaan. Kehitysaskeleiden ottamisessa seuralla ja omalla mentorilla on ollut myös oma merkittävä roolinsa.

– TPS on ollut viemässä minua pelaajana eteenpäin, eikä asettanut turhia rajoituksia. Entinen koutsini Hannes Kymäläinen Naantalista on ollut edelleen tukenani. Hän on minulle eräänlainen mentaalikoutsi ja tärkeä tukihenkilö perheen ulkopuolelta.

Viron agenttina on toiminut kokenut Petteri Lehto, joka tuli mukaan kuvioihin parisen vuotta sitten.

Monipuolisuuden kautta luisteluvoimaa

TPS:n Liiga-joukkue harjoittelee normikaudella kerran päivässä. Virolle tämä ei kuitenkaan ole riittänyt.

– Nuorempana kroppa vastaanottaa paremmin, ja lisäharjoittelu on kehittymisen kannalta tärkeää. Itse tein joukkueharjoituksen päälle päivittäin vielä oman harjoituksen.

Luistelu, pelinlukeminen ja kiekollinen peli ovat Viron vahvuuksia. Pelaaja itse korostaa nimenomaan luistelun merkitystä.

– Kasvoin 11-12-vuotiaana nopeasti. Siitä seurasi, että koordinaation kanssa tuli hankaluuksia. Hakeuduin sitten yleisurheilun pariin, joka auttoi asiassa. Nuorempana tehdyt jutut ovat kantaneet tähän päivään saakka.

– Pienestä pitäen harjoittelussa pitäisi olla monipuolisuutta mukana. Yleisurheilu on ollut itselle loistava laji. Otin sen jo nuorempana mukaan, ja laji on tukenut kehon hallintaa. Toki jääkiekon junioripuolen toiminta on tältäkin osin kehittynyt todella paljon ja harjoittelun monipuolisuuteen on kiinnitetty huomiota. Halutaan tehdä myös hyviä urheilijoita, ei pelkkiä jääkiekkoilijoita.

Kasvattajaseuralla iso merkitys

Eemil Viro on pelannut aina puolustajana. Luistelutaidolla oli vaikutuksensa pelipaikan valinnassa.

– Koutsi laittoi aikanaan minut sille paikalle, koska taisin olla joukkueessamme ainoita, joka osasi kunnolla luistella. Kuljetin kiekon hyökkäyssiniselle ja syötin sentterille, joka laittoi kiekon verkkoon. Se oli sellaista kaksinpelaamista sentterin kanssa, Viro naurahtaa.

Naantalilainen VG-62 on Viron kasvattajaseura, jolla on iso paikka puolustajan sydämessä, vaikka kaudesta 2016-17 Viro onkin edustanut TPS:ää.

– VG-62 on käytännössä kuin iso perhe. Sen merkitykselle on vaikea löytää sanoja. Sieltä kaikki on lähtenyt, ja siellä olen ensimmäiset luisteluharjoitukseni tehnyt.

Mieleenpainuvin jääkiekkomuistokin liittyy kotiseuran peleihin.

– D2-junnuissa pelasimme VG-62:n kanssa sarjan semifinaalipelin TPS:ää vastaan Naantalissa. Siellä oli niin sanotusti mökki täynnä. Pääsin laukomaan maalin siniviivalämärillä. Sitä tuli tuuletettua aika innolla. Maali on jäänyt ikuisesti mieleen.

Vaikeista kokemuksista voimaa

Kauden 2017-18 päätteksi Viro palkittiin C-nuorten SM-sarjan parhaan puolustajan Ilpo Koskela –palkinnolla. Viro arvostaa henkilökohtaisen palkinnon korkealle. Kausi jäi mieleen kuitenkin toisesta tapahtumasta, joka antoi leiman joukkueeseen.

– Se oli tunteikas kausi, kun joukkuekaverimme Pyry Puntala oli menehtynyt edellisenä kesänä treeneissä. Tapahtuma oli koko ajan mielessämme, mutta tunne helpotti ajan kanssa. Tapahtunut yhdisti koko joukkuetta. Pelasimme Pyryn muistolle ja saavutimme silloin joukkueena pronssia. Se oli upea saavutus.


---
Julkaisija: Antti Seppänen