Joonas Kova: “Jokaisella tuomarilla on oma hockey sensensä”

28.5.2020
Joonas Kova: “Jokaisella tuomarilla on oma hockey sensensä”

Kuva: Jiri Halttunen

Joonas Kova on Liigan päätuomarien nuorin, 30-vuotias, mutta kokemusta on karttunut Suomi-kiekon huipputasolta jo useammalta kaudelta. Kauden tyly ja yllättävä päättyminen kirpaisi monella tavalla.

– Meni siinä varmaan kuukausi, että en tehnyt oikein mitään jääkiekkoon liittyvää. Siinä tilanteessa piti aika lailla nollata tilanne.

– Nyt olen pitänyt kuntoani yllä maantiepyöräilyllä, käynyt ulkosaleilla ja juossut portaita. Lenkkarit olen pyrkinyt vetämään jalkaan muutaman kerran viikossa.

Edessä piti olla Liigan playoffs-pelien lisäksi myös arvoturnaus, jota Kova oli odottanut ja johon valmistautunut.

– Tiesin, että Liigassa pelit loppuvat viimeistään semifinaaleihin. Minut oli valittu Yhdysvalloissa pelattaviin U18-ikäluokan MM-kisoihin ja olin jo kerennyt sitä vähän makustella. Siksikin olo kauden päättyessä oli aika tyhjä.

Kova oli satsannut kuluneeseen kauteen. Hän oli valmistunut rakennusmestariksi ja saanut työpaikan isosta rakennusliikkeestä. Syyskaudella hän sopi erotuomarijohtaja Jyri Rönnin kanssa, että keskittyy nyt täysillä jääkiekkoon.

– Jätin sitten työt, jotta sain satsattua kunnolla tuomaritehtäviin. Sitten meni alle kuukausi, kun kausi yhtäkkiä loppui, Kova huokaisee.

Kauden jälkeen Kova on hyödyntänyt ammattitaitoaan ja keskittynyt oman talon rakentamiseen.

Liiga-kutsu yllätti

Kova meni tuomarikurssille jo 16-vuotiaana. Tuomareista oli suorastaan pulaa ja Oulussa paikallinen tuomarikouluttaja houkutteli Kovan mukaan toimintaan mukaan. Ura alkoi harrastesarjojen peleistä, mutta pikku hiljaa Kova nousi urallaan porras portaalta ylöspäin.

– Mestiksessä ehdin viheltää pari kautta. Sitten kauniina kesäpäivänä 2014 silloinen erotuomarijohtaja Arto I. Järvelä soitti ja kertoi, että minulle on kaavailtu paikkaa Liigan erotuomariryhmässä, ja että olisinko kiinnostunut. Totta kai olin, ja siitä se sitten lähti.

Kova debytoi Liigassa vain 24-vuotiaana syyskuussa 2014. Pelicansin ja Ässien välisessä ottelussa tuomariparina oli Mikko Kaukokari.

– Pitää kyllä sanoa, että ikinä ei ole jännittänyt yhtä paljon. En oikein tiennyt, miten päin olisin ollut. Vaikka pelejä oli alla jo aika monelta kaudelta ja pelin lainalaisuudet tuttuja, niin ennen peliä tuntui, ettei helkkari pysy edes pystyssä. Mutta siitä se peli lähti sitten rullamaan.

Avauspeli toi myös tilanteen, jollaiseen Kova ei ollut aikaisemmin urallaan törmännyt.

– Sääntökirjaan oli tullut uutena sääntönä jalkapyyhkäisy. Eiköhän sitten tässä ensimmäisessä pelissäni tullut vastaan ensimmäinen tapaus. Vili Sopaselle jouduimme antamaan viisiminuuttisen ja ulosajon. Tapaus oli selvä, sillä meillä molemmilla nousi tilanteessa käsi ylös. Mikko sitten sanoi, että hän hoitaa tämän kokeneempana ja otti tilanteesta tulleen paskamyrskyn vastaan.

Kausi oli tulokastuomarille täynnä haasteita, vaikka pelejä kertyi vain 15.

– Tuomarikollegat toki tunsin, mutta muuten olin ihan outo kaveri Liiga-ympyröissä, ja jouduin etsimään paikkaani. Menin sinne minne nimi oli tuomarimääräyksissä läsähtänyt ja yritin pysyä mukana.

Fanikulttuureissa eroa

Aika on mennyt kuitenkin nopeasti. Kolmannella kaudellaan Kova vihelsi ensimmäiset playoffs-ottelunsa, ja tällä kaudella runkosarjapelejä kertyi jo 56. Ensi kaudella voi rikkoutua jo 300 pelin rajapyykki.

– En ole ikinä ollut numeroiden perään. Senhän tuo kertoo, että monta kertaa olen jäällä ollut. Jokainen peli on oma, erityinen kokemuksensa.

Usea Liiga-tuomari on päässyt hankkimaan kokemusta myös IIHF:n tuomarivaihto-ohjelman kautta muista pääsarjoista. Kova on viheltänyt kahtena vuonna Slovakian ja Tshekin sarjoissa.

– Pääsääntöisesti kokemukset ovat positiivisia. Mutta onhan fanikulttuurissa eroa Suomeen verrattuna. Ja tuomareiden arvostus näkyy aika brutaalina käytöksenä yleisön puolelta.

– Kokemukset avartavat näkökulmia peliin. Esimerkiksi Tshekissä Hradec Kralove on huima paikka. Siellä on joka pelissä aivan jumalaton mekkala. Perjantai-ilta ja iso joukkue vastassa, niin kyllä sen tunnelman aistii joka solulla.

Tasaisesta suorittamisesta hienoihin tunnekokemuksiin

Kuudella kaudella Liigassa viheltänyt Joonas Kova uskoo, että pelaajien luotto tuomariin muotoutuu vasta kokemusten kautta.

– Siitä se on aika pitkälti kiinni, miten oman toiminnan saa mahdollisimman tasaiseksi, ilman notkahduksia. Liigan päätuomariryhmässä on kuitenkin 20 erilaista jätkää. Jokaisella tuomarilla on hieman omanlainen tyylinsä ja hockey sensensä.

– Pyrin olemaan tekemisissäni järjestelmällinen, mutta kommunikoinnissa minulla on kehittymisen varaa. Luontevuus kaukalossa tulee kokemuksen kautta. Rentoutta on tullut toimintaan mukaan.

Kova uskoo, että tuomariparilla on luonnollisesti merkityksensä onnistumisissa.

– Omalla kohdallani viheltäjäpari on vaihtunut aika usein. Yhteiset hyvät kokemukset kasvattavat, mutta kaikkien tuomarien kanssa pitää pystyä toimimaan.

Kovalla on monia hienoja kokemuksia kaukalosta. Yksi playoffs-kevät on kuitenkin jäänyt mieleen, kun hän pääsi viheltämään tamperelaisseurojen kohtaamisia neljännesfinaaleissa 2017.

– Hallissa oli erittäin hyvä fiilis. Pannu oli aina ihan täynnä. Tappara tai Ilves, ihan kumpi vaan olisi voinut mennä jatkoon. Itsekin koki pelin jälkeen onnistuneensa. Ei ollut tarvetta panna päätä pensaaseen. Ne olivat isoja pelejä, joissa riitti paljon tapahtumia. Tunnepuolella pelit olivat todella hienoja kokemuksia.

Kansainvälistä eksotiikkaa

Kansainvälistä kokemusta Kova on hankkinut Euroopan vaihtopelien ja CHL:n lisäksi myös arvoturnauksista. Hän vihelsi muun muassa U18-ikäluokan MM-kisoissa vuosi sitten. Erikoisimmat muistot liittyvät kuitenkin III divisioonan MM-kisoihin Turkin Istanbulissa 2016.

– Sieltä olisi kyllä paljon tarinoita kerrottavana. Kaikissa muissa kuin Turkin peleissä oli joku meistä normituomareista maalituomarina. Turkin peleissä maalituomarit olivat jostain muodostelmaluistelujoukkueesta. Turnaukseen uusitut verkot eivät kuitenkaan toimineet ja kiekot menivät verkoista läpi. Maaleja jäi viheltämättä tai niitä tehtiin verkon väärältä puolelta, Kova muistelee.

– Istanbulissa oli silloin aika rauhatonta, oli pommi-iskuja ja muuta levottomuutta. Tuomarikin tuotiin ja vietiin hallille poliisisaattueessa.

Matkustamisen rasituksia

Kova asuu Oulussa ja matkustuskilometrejä kertyy kauden aikana enemmän kuin monelle muulle tuomarille.

– Noin puolet pelimatkoista teen lentämällä. Pelipäivinä valmistautuminen lähtee heti aamusta liikkeelle. Teen pelipäivän aikana samat jutut. Mutta pääkopalle matkustaminen on välillä raskasta. Odottamista tulee aika paljon, joskin jossain määrin siihen tottuu.

– Välillä on aika väsynyt. Jos teet vielä töitä tuomaroinnin yhteydessä, niin onhan se aika raskas yhdistelmä. Olet kotona kahdelta yöllä ja menet seitsemäksi töihin.

Palaute kohdillaan

Kaukalossa kommentit ovat suoraviivaisia ja tuomari saa ottaa vastaan monenlaista.

– Kerran meinasi vähän naurattaa. Yksi kokenut pelaaja turhautui johonkin tuomiooni ja tokaisi eri mieltä oltuaan, että j….a Kova, tienaan 10 kertaa niin paljon kuin sinä. Sanoin siihen, että oletko tosissasi? Onpa sinulla huono palkka, kun minä satun olemaan opiskelija.

– Eivät kommentit ole jääneet minua vaivaamaan. Ennemminkin käännän ne positiivisiksi ja yritän nauraa ainakin mielessäni.

Joonas Kovan valinnat

Harhautus vai taklaus? –Taklaus
Lämäri vai rannelaukaus? –Lämäri
Koukkaus vai estäminen? –Estäminen
Esikuvasi tuomarina? –Antti Boman
Suosikkipelaajasi ennen tuomariuraa? –Jan Caloun
Seisoma- vai istumakatsomo? –Seisomakatsomo
Lempiartisti? –Yölintu
Henkilö, jonka haluaisit tavata? –Kimi Räikkönen


---
Julkaisija: Antti Seppänen