Liigan klassikkohetket – “Lätty lähti molemmilta puolilta”

24.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Lätty lähti molemmilta puolilta”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan päättävässä jaksossa muistellaan yhtä Liigan menestyksekkäimmistä pelintekijöistä.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Matti Hagman kuului Suomi-kiekon edelläkävijöihin. Hienot näytöt NHL:ssä jo 70-luvulla ja paluu Liigaan NHL-kausien välillä tuottivat huikean piste-ennätyksen HIFK:n mestaruuskaudella 1979-80.

Hagman teki ensiesiintymisensä pääsarjatasolla tammikuussa 1973, vasta 17-vuotiaana. Monipuolisen urheilutaustansa ansiosta "Hakki" löi itsensä läpi heti SM-sarjassa ja tehtaili kahdella seuraavalla kaudella 68 ottelussa peräti 60 maalia. Mutta ennen kaikkea Hagman muistetaan pelintekijänä ja loistavana syöttäjänä.

– Kai se tuolta selkäytimestä tulee. Pelasin aika suoralla mailalla, että se "lätty" lähti molemmilta puolilta, Hagman kertoi salaisuutensa vuonna 2014 tallennetussa haastattelussa.

Kaudet 1976-78 Hagman pelasi NHL:ssä ensimmäisenä Suomessa kiekkokoulutuksensa saaneena pelaajana. Vuosiksi 1978-80 hän palasi kuitenkin Liigaan ja oli jälkimmäisellä kaudella hurjassa pistevireessä.

Hagman takoi runkosarjan 35 ottelussaan peräti 87 (37+50) pistettä. HIFK:n kotiotteluissa Hagman liekehti 17 ottelussa muhkeat 50 (24+26) pistettä. Hän merkkautti 12 ottelussaan vähintään neljä pistettä ja laukoi 14 ottelussa vähintään kaksi maalia. Uusi yhden kauden piste-ennätys oli syntynyt.

– En minä sitä (ennätystä) itse mitenkään noteerannut. Kyllä siitä enemmän muut pitivät huolta, Hagman totesi vaatimattomasti.

Pistekuninkuus irtosi 19 pisteen erolla TPS:n Reijo Leppäseen. HIFK teki runkosarjassa edelleen voimassaolevan yhden kauden maaliennätyksen, 238. Playoffs-peleissä Hagman johdatti Suomen mestariksi, kun HIFK kaatoi finaalisarjassa Ässät suoraan kolmessa ottelussa.

Matti Hagman voitti Liigan pistepörssin neljästi. Vuodet 1973-1992 kestäneen 14-vuotisen pääsarjauransa aikana Hagman pelasi 513 ottelua ja kokosi niissä peräti 750 (288+462) pistettä. Lukema oikeuttaa kaikkien aikojen pistepörssissä kolmanteen sijaan.

Lokakuussa 2016 kuollut Hagman aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi nro 98 vuonna 1995.


---
Julkaisija: Antti Seppänen