Liigan klassikkohetket – “Yritin syöksyä sankaruutta kohti”

22.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Yritin syöksyä sankaruutta kohti”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 38. jaksossa muistellaan 23-vuotisen mestaruusjahdin päättymistä.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Kärpät juhli Suomen mestaruutta keväällä 2004. Kärppien mestaruusjahti kesti 23 vuotta. Edellisenä keväänä joukkue oli jo lähellä täysosumaa, mutta joukkue taipui finaaleissa Tapparalle.

– Tiedettiin, että meillä oli mahdollisuudet menestyä. Hirveä nälkä joukkueessa oli. Joukkue osti kaiken mitä päävalmentaja Kari Heikkilä sanoi, joukkueen runkopuolustajiin kuulunut Ari Vallin muistelee kauden lähtökohtia syksyllä 2003.

Kärpät sai mestaruuden katkolle Ouluun neljänteen finaalipeliin TPS:ää vastaan 11.4.2004. Kotijoukkue oli lähellä maalintekoa varsinaisella peliajalla, mutta ratkaisua lähdettin hakemaan jatkoajalta tilanteesta 0-0.

– Tuossa painetilassa varmaan aika moni käy sisimmässään läpi, että minkälaisia tilanteita tulee jatkoerissä ja miten ne tulee pelata. Ei kukaan meistä halunnut enää Turkuun lähteä.

– Jotenkin oli sellainen tunne, että jos aloitusvoitto tulee, niin yritän syöksyä sankaruutta kohti. Kaikki, nyt, heti, eikä enää myöhemmin, Vallin tunnelmoi 11 vuotta myöhemmin.

Vallin otti ratkaisun avaimet haltuunsa ja onnistui jatkoajalla ajassa 63.55. Kärpät voitti 1-0 ja voitti Suomen mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

Myös mestaruuskiekko tuli mielenkiintoisten vaiheiden kautta Vallinille talteen. Mutta vasta seuraavalla kaudella.

Viralliset juhlallisuudet ovat mieleenpainuvia kokemuksia menestystä useampaan otteeseen maistaneelle Vallinille, mutta juhlinta joukkueen kesken jäältä poistumisen jälkeen maistuu parhaimmalta.

– Kyllä se isoin juttu on, että pääsee siihen Kanada-maljaan kiinni ja saa kultamitalin kaulaan ja päästään mestaruussaunaan. Se on ollut se isoin juttu, mikä minun sydäntäni on eniten lämmittänyt, viittä Suomen mestaruutta urallaan juhlinut Vallin tiivistää.


---
Julkaisija: Antti Seppänen