Liigan klassikkohetket – “Kaikki työkalut huipulle valmiina”

20.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Kaikki työkalut huipulle valmiina”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 36. jaksossa äänessä on yksi Suomi-kiekon puolustajalegendoista.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Reijo Ruotsalainen on yksi Suomi-kiekon elävistä legendoista. Muun muassa luistelutaidollaan maailmanmainetta nittänyt kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja iski Liigassa kaudella 1980-81 huikean maalimäärän puolustajan tontilta.

- Aina kun koulu oli päättynyt ja läksyt tehty, mentiin jäälle ja oltiin siihen asti kun valot sammuivat, Ruotsalainen kertaa perustaa pelitaidoilleen.

- Harjoittelin sitä, että mahdollisimman kovasta vauhdista pitäisi pystyä tekemään suunnanmuutos ja laukaus. Ja se laukaus pitäisi mennä määrättyyn paikkaan. Vaikka siellä ei ollut ketään muita kaukalossa, niin sitä minä tein, Ruotsalainen muistelee avaintaitojensa kehittämistä.

Reijo Ruotsalainen pelasi avausottelunsa Liigassa jo lokakuussa 1977, 17-vuotiaana. Tulokaskausi tuotti puolustajalle 30 ottelussa 23 pistettä. Edellisellä kaudella hän takoi I divisioonassa vain 16-vuotiaana peräti 58 pistettä.

"Reksa" kuului Leijonien MM-miehistöön sekä kevään 1978 että 1979 kisoissa. U20 MM-kisoissa hän kantoi Leijona-paitaa peräti neljästi vuosina 1977-80.

Kaudella 1980-81 Ruotsalainen oli Kärppien avainpelaajia, kun joukkue voitti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Runkosarjassa Ruotsalainen takoi 34 ottelussaan peräti 28 maalia ja 51 pistettä.

- Viivalämärit ja hyökkäysluisteluvoimalla tehdyt maalit muistan niin elävästi. Ja hienoja maaleja, coast-to-coasteja hän veti siihen aikaan. Reksalla oli kaikki työkalut huipulle valmiina, juniorivuodetkin Ruotsalaisen kanssa pelannut Kari Jalonen muistelee.

Puolustajien yhden kauden edelleen voimassa olevalle maaliennätykselle luotiin perusta marraskuun 1980 otteluissa. Ruotsalainen loihti kuukauden 10 ottelussaan huikeat 14 maalia!

Reksa valittiin Liigan parhaaksi puolustajaksi kahdesti vuosina 1980 ja 1981.

Syksystä 1981 Ruotsalainen niitti mainetta NHL-jäillä. Kaudella 1984-85 hän teki NHL:n suomalaispuolustajien edelleen voimassa olevan yhden kauden maali- ja piste-ennätykset lukemin 28+45=73. Edmonton Oilersin paidassa Ruotsalainen voitti Stanley Cupin sekä 1987 että 1990.


---
Julkaisija: Antti Seppänen