Liigan kuumin tulevaisuuden pelaaja: “Erot pelaajien välillä tehdään omalla ajalla”

19.5.2020
Liigan kuumin tulevaisuuden pelaaja: “Erot pelaajien välillä tehdään omalla ajalla”

Kuva: Pekka Rautiainen

HIFK:n Anton Lundell on eri arvioiden mukaan kesän NHL-varaustilaisuuden suomalaispelaajien kärkinimi. Liigassa jo kaksi kautta erinomaisesti esiintynyt 18-vuotias keskushyökkääjä on niittänyt menestystä myös maajoukkuetasolla. Tavoitteet ovat selvät.

– Pienenä NHL oli unelma, nyt se on muuttunut vähitellen tavoitteeksi. Olen huomannut, että pystyn pelaamaan sillä tasolla, ja erot ovat lopulta aika pienet. Päivittäisen tekemisen pitää olla korkealla tasolla, Anton Lundell tiivistää.

Lundellin NHL-draftia ennakoiva rankingsijoitus vaihtelee eri listoilla sijoilla 6-13. Lundellin nimi tullaan siten varmuudella kuuluttamaan varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella. Nuorukainen itse suhtautuu listauksiin neutraalisti.

– Nämä ovat tekijöiden omia mielipiteitä. Ei voi tietää, mitä seurat ajattelevat ja mitä painottavat. Onhan se tietenkin mukavaa saada arvostusta. Se on osoitus siitä, että olen tehnyt asioita oikein.

Lundellin puhelin käynyt viime aikoina kuumana. Koska varaustilaisuutta ja sitä edeltäviä testitilaisuuksia ei voida tässä tilanteessa järjestää, pelaajia halutaan kuulla etäyhteyksien kautta.

– Melkein joka toinen päivä on ollut videopalavereita eri NHL-joukkueiden kanssa. Usein linjan toisessa päässä on ollut koko seuran johto.

– Olen pyrkinyt olemaan oma itseni. Kieli ei ole ongelma, joten se antaa luottamusta tilanteisiin. Joukkueet kyselevät aika paljon samanlaisia kysymyksiä, joten se helpottaa valmistautumista.

Kysymyspattereissa suositaan myös vähän erikoisempia kysymyksiä. Kuten harrastuksista jääkiekon ulkopuolella.

– Kysytään, pelaanko pleikkaria – ja kuinka paljon. Olen kertonut, että pelaan aika harvoin, ehkä muutaman kerran kuukaudessa.

Kirkkaimman menestyksen hetkiä

Anton Lundell on pelannut Liiga-urallaan yhteensä 82 ottelua. Kuluneella kaudella loukkaantuminen marraskuun lopulla keskeytti pelit, ja samalla myös Nuorten MM-kisat menivät sivu suun.

Vuotta aikaisemmin palkintokaappiin tuli jo nuorten maailmanmestaruus, ja keväällä 2018 hän oli voittamassa samaa titteliä U18-ikäluokassa. Lisäksi Lundell on juhlinut Suomen mestaruutta HIFK:n B- ja C-nuorissa. Saavutus Kanadassa menee uran ykköspaikalle.

– U20-mestaruus Vancouverissa 2019 on tähän mennessä urani isoin saavutus. Turnauksessa oli jo mukana useita NHL-pelaajia, ja voitimme ratkaisupeleissä niin Kanadan kuin USA:nkin. Jääkiekkokulttuurin haistoi joka paikassa.

Omatoimiharjoittelun puolesta

Lundell tunnetaan pyyteettömästi molempiin suuntiin pelaavana keskushyökkääjänä. HIFK:ssa hän oli tällä kaudella joukkueensa tehopörssin ykkönen. Vahvin puoli liittyy hyökkäyspelaamiseen.

– Pystyn luomaan paikkoja itselle ja ketjukavereille. Luovuus, peliäly ja sijoittuminen ovat myös vahvuuksiani.

Lundell on saanut paljon kehuja mainiosta rannelaukauksestaan. Espoonlahden jäähallin ulkopuolella oleva laukaisupaikka on ollut vuosien varrella kovassa käytössä.

– Omatoimiharjoittelu on iso osa kehittymistä. Kaikki pelaajat tekevät sen mitä joukkueharjoituksissa pitää tehdä, mutta erot pelaajien välillä tehdään omalla ajalla, Lundell korostaa.

Ikimuistoinen hetki "Nordiksella"

Anton Lundellin isä Jan tunnetaan mittavasta, yli 600 Liiga-ottelun pelaajaurastaan. Nykyisin HIFK:n maalivahtivalmentajana toimiva Jan Lundell on ollut tärkein vaikuttaja Antonin uralla.

– Isä on aina ollut tukena. Hän on tsempannut, kun on ollut hankalia aikoja. Hän on aina kannustanut ajattelemaan positiivisesti. Oli tilanne mikä tahansa.

– Lapsena moni haluaa olla kuin oma isänsä. Isän pelaajataustan vuoksi olen halunnut pyrkiä samaan. Siksi onkin ollut erityisen hieno pelata "Nordiksella" ja HIFK:n paidassa.

9. tammikuuta 2020 HIFK nosti kokoonpanoonsa Jan Lundellin, kakkosvahdiksi otteluun SaiPaa vastaan. Reilua minuuttia ennen ottelun päättymistä hänet komennettiin kentälle – yhdessä poikansa kanssa. Hetki oli Anton Lundellille unohtumaton.

– Kun kuulin, että isä on mukana HIFK:n kokoonpanossa, ensimmäinen ajatus oli, että voiko se olla totta. En voinut aikaisemmin kuvitellakaan, että se olisi ollut mahdollista. Ei oikein tiennyt, että mitä seuraavaksi tapahtuu. Ikimuistoinen päivä.

46-vuotiaasta Jan Lundellista tuli samalla Liiga-historian vanhin pelaaja kautta aikojen.

Odotukset, paineet ja tulevaisuus

Anton Lundellin pelit jatkuvat tulevien vuosien aikana NHL:ssä. Suhtautuminen jääkiekkoon on kuitenkin sama kuin lajia aloittaessa.

– Intohimo ja rakkaus lajia kohtaan motivoivat minua päivittäin. Ei tämä ole tuntunut työltä. Toki viime vuosina odotukset ja ulkopuoliset paineet ovat kasvaneet, hän myöntää.

– Nautin kuitenkin paineesta. Peleissä saan enemmän energiaa siitä, mitä isompi peli on kyseessä. Peli tai treeni, samalla asenteella menen.


---
Julkaisija: Antti Seppänen