Liigan klassikkohetket – “Se oli uran toinen rystymaali”

18.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Se oli uran toinen rystymaali”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 34. jaksossa palataan ratkaisufinaaliin 37 vuoden taakse.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

HIFK ja Jokerit ovat kohdanneet playoffs-peleissä neljästi. Keväällä 1983 joukkueet olivat vastakkain finaalisarjassa, joka venyi viidenteen ja ratkaisevaan otteluun.

Kahdella edellisellä kaudella Liigan hännille sijoittunut Jokerit teki huiman nousun kaudella 1982-83 ja voitti runkosarjan viiden pisteen erolla HIFK:hon. Playoffs-pelit olivat Jokereille sen seurahistorian ensimmäiset.

HIFK oli ollut mukana mitalipeleissä Liigan perustamisesta lähtien yhtä kautta lukuunottamatta. Keväällä 1980 HIFK oli juhlinut Suomen mestaruutta.

Sekä Jokerit että HIFK selviytyivät kärkikaksikkona suoraan kevään 1983 semifinaaleihin. HIFK pudotti Ilveksen voitoin 3-1 ja Jokerit nitisti Tapparan suoraan 3-0.

Finaalisarjassa Jokerit voitti avauspelin Jari Lindroosin jatkoaikamaalilla 4-3. Toisessa ottelussa Jokerit oli parempi 7-4-voitolla ja sai mestaruuden katkolle jo kolmanteen otteluun. Siinä HIFK karkasi jo 5-2-johtoon, mutta Jokerit tuli vielä tasoihin. Tony Arima iski HIFK:lle kuitenkin 6-5-voittomaalin. Neljäs ottelu meni HIFK:lle selvemmin maalein 5-2.

Viides ja ratkaiseva ottelu pelattiin Helsingin jäähallissa tiistaina 22.3.1983. Jokerit karkasi toisessa erässä jo 2–0-johtoon. HIFK kavensi toisessa erässä ja tuli tasoihin päätöserässä Pekka Rautakallion maalilla ajassa 52.17. Vain 46 sekuntia tasoitusmaalin jälkeen syntyi ottelun voittomaali, mestaruusmaali, HIFK:n maalit syöttäneen Pertti Lehtosen lavasta.

– Se oli "Pepen" uran toinen rystymaali. Se teki kerran treeneissä toisen, pelikaveri Christian Ruuttu muistelee maalin eriskummallisuutta.

HIFK voitti historiansa viidennen Suomen mestaruuden. Jokerien kultakaudet saivat vielä odottaa.

– Kyllä se mestaruus oli niin iso asia, että siitä puhuttiin koko kesä ja seuraava syksykin. HIFK:ssa on aina juhlittu mestaruuksia pitkän kaavan mukaan. Kyllä siinäkin viikko vierähti. Kaupunki oli ihan sekaisin, mestarijoukkueeseen kuulunut Ari Lähteenmäki kertoo.


---
Julkaisija: Antti Seppänen