Liigan klassikkohetket – “Hienoin leima, mitä voi urallaan saada”

17.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Hienoin leima, mitä voi urallaan saada”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 33. jaksossa kerrataan ainutkertaiset mestaruustunnelmat 14 vuoden takaa.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

2000-luvun alkupuolen kestomenestyjä HPK oli saavuttanut vajaan 20 vuoden Liiga-taipaleellaan kahdeksan SM-mitalia, mutta kirkkain mitali oli kiertänyt joukkueen. Kaudella 2005-06 tavoitteessa viimein onnistuttiin.

HPK sijoittui edelliskauden tapaan runkosarjassa kolmanneksi. Semifinaalien vakiojoukkue selvitti tiensä mitalipeleihin jo yhdeksännen kerran viimeisten 11 kauden aikana.

– Minulla oli viides kausi Kerhossa menossa. Kyllä se oli jäänyt kaivelemaan, kun jäätiin aina kalkkiviivoilla siitä finaalipaikasta. Tehtiin päätös valmentajien kanssa, että ollaan valmiita tekemään kaikki mahdollinen, että voitetaan mestaruus, päävalmentajana toiminut Jukka Jalonen muistelee.

Neljännesfinaaleissa HPK kaatoi Ilveksen suoraan neljässä ottelussa, mutta semifinaaleissa HPK joutui tiukoille. HIFK johti sarjaa voitoin 2-1, mutta HPK kampesi finaaleihin kahden viimeisen ottelun voitoilla. Edessä oli seurahistorian toinen finaalisarja.

Vastassa oli kevään yllätysjoukkue Ässät. Paras viidestä –ottelusarjassa kotietu piti kolmessa ensimmäisessä koitoksessa ja HPK sai mestaruuden katkolle Poriin.

– Tottakai sitä jännitti jokaista peliä. Kauhea jännitys siinä oli ja sen kontrolloiminen, HPK-ikoneihin kuuluva Jyrki Louhi sanoo.

22.4.2006 joukkueet vetivät Isomäen hallin täyteen neljännessä finaaliottelussa. HPK katkaisi kotivoittojen sarjan ja ratkaisi mestaruuden edukseen 4–1-voitolla.

– Mestaruus oli hienoin leima ja sinetti, mitä voi urallaan saada, Louhi tiivistää.

HPK oli nyt Härmän parasta kiekkoa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen