Liigan klassikkohetket – “Kertoi kuinka paljon koko kaupunki oli siinä mukana”

16.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Kertoi kuinka paljon koko kaupunki oli siinä mukana”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 32. jaksossa palataan mestaruustunnelmiin seitsemän vuotta sitten.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Porin Ässät palasi Suomen mestariksi 35 vuoden tauon jälkeen keväällä 2013. Ässien kevätkausi muodosti täydellisen draaman kaaren.

Tammikuussa 2013 Ässien tilanne ei näyttänyt hyvältä. Sarjasijoitus näytti mahdollistavan joukkueen playoffs-pelit vain villi kortti –kierroksen kautta. Ässät kuitenkin ryhdistäytyi ja pelasi huikean runkosarjan loppupuolen.

Runkosarjan päättyessä Ässät oli noussut peräti neljänneksi ja kerännyt historiansa kolmanneksi korkeimman pistemäärän. Tosipelit odottivat.

Neljännesfinaaleissa Ässät raivasi tieltään KalPan voitoin 4-1. Semifinaaleissa vastaan asettui hallitseva mestari JYP. Porilaisten vire kesti erinomaista kevättä pelanneen maalivahti Antti Raannan johdolla. Ässät selvisi finaaleihin voitoin 4-1 ja pääsi pelaamaan Suomen mestaruudesta kuudennen kerran Liiga-historian aikana.

– Jos kaupungintalolla oli Ässä-lippu salossa, niin sehän kertoi kuinka paljon koko kaupunki oli siinä mukana, mestarijoukkueen kapteeni Ville Uusitalo muistelee kevään tapahtumia.

Finaalisarjassa vastaan asettui runkosarjan kakkonen Tappara, joka sai kotiedun finaalisarjaan. Kotijoukkue oli parempi neljässä ensimmäisessä ottelussa – Tappara kahden viime hetken voittomaalin ansiosta, Ässät selvemmillä voitoilla.

Sarjan ratkaisupeliksi muodostui viides ottelu Tampereella. Varsinainen peliaika päättyi tasan 1-1 ja voittomaalia lähdettiin hakemaan jatkoajalta. Ässien sankariksi nousi Veli-Matti Savinainen, joka ohjasi kiekon Tappara-maaliin ajassa 108.59.

Kliimaksi koettiin Porissa 24.4.2013. Täpötäyden Isomäen hallin huutomyrskyssä Ässät kaatoi Tapparan neljännen kerran, nyt lukemin 3-2. Ässien Liiga-historian toinen ja seurahistorian kolmas mestaruus oli totta.

– Oli vaan niin sekaisin, että ei sitä oikein tajunnut. Olet iloinen, itket ja naurat. Sitä ei moni tajua, kuinka iso asia Ässät on porilaisille, Ville Uusitalo sanoo.


---
Julkaisija: Antti Seppänen