Liigan klassikkohetket – “Suurin piirtein lampuissa roikuttiin”

15.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Suurin piirtein lampuissa roikuttiin”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 31. jaksossa tunnelmoidaan Ässien kultaista kevättä 1978.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Veli-Pekka Ketola oli SM-liigan kiistaton ykköspelaaja keväällä 1978. Playoffs-peleissä Ketola johdatti Ässät Suomen mestariksi.

– Meillä oli kotikutoinen joukkue, ja se oli selvä vahvuus siihen aikaan. Kaikki olivat oman kylän poikia, Ketola muistelee.

Runkosarjassa Ässät sijoittui toiseksi Tapparan jälkeen. Ketola oli Ässien paras pistemies ja maalintekijä saldolla 27+29=56.

– Jääkiekko on joukkueurheilua ja pisteet ovat pisteitä. Lähtökohtaisesti palkinto tulee vasta keväällä, jos on tullakseen, Ketola vähättelee.

– Siinä kentässä, jossa pelasin sentterinä, ei voinut olla tekemättä pisteitä. Se on varmasti yksi parhaimmista ketjuista, joita SM-liigassa on pelannut, Ketola kuvailee Ässien ketjua Kari Makkonen - Ketola – Arto Javanainen.

Finaalisarjassa keväällä 1978 Ässät kohtasi hallitsevan mestarin, Tapparan. Kumpikin voitti ensin kotonaan, mutta Ässät onnistui ryöstämään kotiedun kolmannen pelin 8–4-voitollaan Tampereelta. Mestaruus oli katkolla Porin Isomäessä 2.4.1978. Viralliseksi katsojaluvuksi kirjattiin 9364, mutta totuus oli toisenlainen.

– Fiilis oli ihan ainutlaatuinen ennen peliä. Väittävät, että siellä olisi ollut 13 000 - 14 000 katsojaa paikalla. Suurin piirtein lampuissa roikuttiin, Ketola muistelee.

Ketola nousi ratkaisuottelun hahmoksi. Hän oli mukana kaikissa Ässien maaleissa pistein 2+4. Ässät otti ensimmäisen mestaruutensa SM-liigan aikakaudella lukemin 6-3.

– Se on täysin ylivertainen henkilösuoritus suomalaisessa seurajääkiekossa, Juhani Tamminen sanoo.


---
Julkaisija: Antti Seppänen