Liigan klassikkohetket – “Se oli kaikista ominaisuuksista tärkein”

13.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Se oli kaikista ominaisuuksista tärkein”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 29. jaksossa pääosissa on Liigan yksi menestyneimmistä maalivahdeista.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Hannu Kamppuri kuuluu Liigan maalivahtilegendoihin. Palkittu maalivahti niitti menestystä niin seurajoukkueissa kuin maajoukkueessakin.

Liigan parhaana maalivahtina Kamppuri palkittiin neljästi (1981-82, 1984, 1987). All Stars –kentälliseen hänet valittiin peräti kuusi kertaa (1978-79, 1981, 1983-84 ja 1987). Samaan saavutukseen maalivahdeista on yltänyt vain Urpo Ylönen.

– Minulla oli voimakas halu pärjätä ja yrittää kovasti. Se oli kaikista ominaisuuksista tärkein. Vasta myöhemmin opin ymmärtämään mikä ero on voittamisella ja häviämisellä, Kamppuri muistelee uransa alkuaikoja.

Pääsarjatasolla HJK:ta, Karhu-Kissoja, Jokereita, Tapparaa, SaiPaa, Kärppiä ja KooKoota vuosina 1973-90 edustanut Kamppuri oli urallaan mukana kaikkiaan 503 Liiga-ottelussa. 463 pelatulla ottelullaan hän on maalivahtien kaikkien aikojen tilaston neljäntenä.

Kamppuri voitti Suomen mestaruuden kahdesti (1982 ja 1984) ja oli kaksi kertaa finaalien häviävänä osapuolena.

– Hannu Kamppuri oli maalivahtina kovin voittajatyyppi, mitä tiedän. Usein peliä seuraavana päivänä löytyi se nöyryys, mitä hän olisi voinut itse tehdä estääkseen maalin syntymisen huolimatta kenttäpelaajien virheistä, valmentajalegenda Rauno Korpi sanoo.

– Olin selkeästi vaativampi itseäni kohtaan, Kamppuri sanoo.

A-maajoukkueessa Kamppuri esiintyi 106 kertaa ja pelasi viidet MM-kisat. Vuonna 1998 Kamppuri aateloitiin Suomen Jääkiekkoleijonaksi nro 115.


---
Julkaisija: Antti Seppänen