Muistatko tämän nousun? Kuilun partaalta Liiga-mestariksi

12.5.2020
Muistatko tämän nousun? Kuilun partaalta Liiga-mestariksi

Mestaruutta maaliskuussa 1981 juhlimassa Kari Suoraniemi (vas.), Pekka Arbelius ja Jouko Kämäräinen. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Playoffs-otteluiden käytetyimpiin sloganeihin kuuluu lause: "Yksi voitto ei takaa vielä mitään". Joskus sen takana on halu kääntää katseet pois voitosta tulleesta hyvänolon tunteesta, joskus taas reilusti myöntää, että päivän tulos ei kerro kaikkea joukkueiden paremmuudesta. Jälkimmäinen toteutui Liiga-finaaleissa 39 vuotta sitten.

Kolmatta kauttaan Liigassa pelannut Kärpät oli noussut mitalijoukkueeksi keväällä 1980. Joukkueen menestyksekäs juniori-ikäluokka oli valmiina aikuisten tasolle Kari Jalosen ja Reijo Ruotsalaisen johdolla. Vuotta myöhemmin Kärpät sijoittui runkosarjassa jälleen kolmanneksi.

Oululaiset joutuivat semifinaalisarjassa äärimmäisen tiukoille TPS:ää vastaan. Finaalipaikka kuitenkin irtosi ensimmäisen kerran seurahistorian aikana, kun Kärpät haki 3-2-vierasvoiton jatkoajalla ratkaisevassa viidennessä ottelussa Juha Tuohimaan osumalla. Finaalisarjassa vastaan asettui Liigan kestomenestyjä, runkosarjan voittanut Tappara.

* * *

Finaalisarjassa kotietu oli valttia. Molemmat voittivat kotipelinsä selvällä erolla: Tappara avauspelin 5-2 ja Kärpät Raksilassa 6-1.

Kolmas osaottelu oli sitten sarjan erikoisin. Tappara oli aikaisemmin semifinaaleissa murskannut HIFK:n suoraan kolmessa ottelussa, joista viimeisen ottelun peräti 11-0. Myös Kärpät sai kokea tamperelaisen maalijuhlan. Kolmatta finaalipeliä Tappara johti 25 minuutin pelin jälkeen jo 7-0 ja vei mestaruuden katkolle lopulta 13-2-voitolla. Kirvesrintojen ote mestaruudesta oli vankka.

– Kärpät lähti kehästä ulos tyrmättynä, ja jo torstaina Oulussa ratkaisu on lähellä. Valmentaja Kari Mäkinen saa olla taitava sielunhoitaja, jos hän pystyy joukkueensa ylös masennustilasta, Helsingin Sanomat kirjoitti.

Kärppien leirissä uskoa loivat päävalmentaja Mäkinen ja kokenut sotaratsu, ex-Tappara Mikko Leinonen.

– Torstaina Tappara saa aivan toisen joukkueen vastaansa. Murskanumerot ovat silloin historiaa, Mäkinen lupasi HS:lle.

– On aivan sama, häviääkö 13-2 vai 3-2. Näissä peleissä ei ratkaise maaliero vaan voitetut ottelut. Nyt Tappara johtaa 2-1, Leinonen tiivisti.

Kaksikko tiesi, mistä puhui. Kärpät voitti neljännen ottelun kotonaan 6-1 pisteet 2+2 keränneen Kari Jalosen johdolla. Mestaruuden ratkaisu siirtyi Tampereelle.


Markku Kiimalainen ja Pekka Arbelius juhlivat Kärppä-maalia, Tappara-vahti Hannu Kamppuri on lyöty. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

* * *

Sunnuntaina 22.3.1981 Hakametsän halli täyttyi ratkaisevaan viidenteen finaaliotteluun. Paikalla oli 9602 katsojaa, joista pääosan riemuksi Tappara johti avauserän jälkeen 2-0.

Toinen erä toi kuitenkin käänteen. Kai Suikkanen ja Kari Suoraniemi tasoittivat pelin alle minuutissa erätauolta paluun jälkeen, ja Suoraniemi iski uudelleen erän toisella puoliskolla. Kärpät hallitsi toista ja kolmatta erää selvästi ja juhli seurahistoriansa ensimmäistä Suomen mestaruutta ratkaisupelin 5-2-voitolla. Finaalisarjan ykköshahmoksi nousi kolme maalia ratkaisupelissä pohjustanut Kari Jalonen.

– Taisi olla urani paras ottelu. Tuskin koskaan olen onnistunut näin hyvin, enkä ainakaan näin riemastuttavasti. Eihän tätä ole uskoa todeksi, Jalonen tunnelmoi HS:lle.


---
Julkaisija: Antti Seppänen