Liigan klassikkohetket – “Se oli ihana tunne”

12.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Se oli ihana tunne”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 28. jaksossa äänessä on Jääkiekon SM-liigan ensimmäisen maalin tekijä.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Jääkiekon SM-liiga aloitti toimintansa syksyllä 1975. Liigassa oli mukana 10 joukkuetta, joista uusina joukkueina pääsarjatasolle olivat nousseet Forssan Palloseura ja Vaasan Sport.

Avauskierroksella 18.9.1975 pelattiin täysi viiden ottelun kierros. Vaasassa kohtasivat sarjanousija Sport ja edellisen kevään hopeajoukkue HIFK. Historiallinen Liigan avausmaali syntyi Vaasassa.

Avauserä ehti vanheta vain 38 sekuntia, kun kiekko oli HIFK:n maalissa pelanneen Stig Wetzellin selän takana. 3500 vaasalaiskannattajan sankariksi nousi Raimo Brax SM-liigan historian ensimmäisellä maalilla.

– Se oli ihana tunne. Ja sitten vielä kun vastassa oli HIFK. Kun olisi vielä kiekon tajunnut ottaa haltuun, Brax harmittelee lähes 40 vuotta myöhemmin.

Braxille kausi SM-liigassa oli unelmien täyttymys.

– Karsittiin kolme, neljä, viisi vuotta. Sitten kun lopulta sinne päästiin, niin olihan se mahtavaa. Yhtä juhlaa koko ajan. Päästiin kohtaamaan "isoja poikia", nykyään Brax muistelee Sportin yhden kauden mittaiseksi jäänyttä SM-liigavisiittiä.

SM-liigan avauskierros 18.9.1975

FoPS - KooVee 3-4 (yleisömäärä: 2516)
Sport - HIFK 3-5 (3500)
Ässät - TPS 4-2 (2980)
Jokerit - Lukko 7-3 (2220)
Tappara - Ilves 0-2 (6937)


---
Julkaisija: Antti Seppänen