Liigan klassikkohetket – “Ei epäselvyyttä, ettemmekö voittaisi”

11.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Ei epäselvyyttä, ettemmekö voittaisi”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 27. jaksossa muistellaan mestareita 22 vuoden takaa.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Keväällä 1997 playoffs-otteluiden ulkopuolelle jäänyt HIFK lähti seuraavaan kauteen uusin eväin. Monien arvioiden mukaan HIFK:n kauden 1997-98 joukkue on yksi Liiga-historian nimekkäimmistä joukkueista.

– Edellinen kausi oli ollut katastrofi. Kauden kynnyksellä tuli valmentajanvaihdos. Siinä vaiheessa valmennus oli aika iso kysymysmerkki, kapteenina kauden aloittanut Mika Kortelainen muistelee lähtökohtia kauteen.

HIFK:n valmennusvastuun otti kaksikko Erkka WesterlundRaimo Summanen. Syyskausi piti sisällään vastoinkäymisiä ja kriisinpoikasiakin, mutta lopulta ne kasvattivat joukkuetta kohti ratkaisupelejä. Runkosarjassa HIFK paransi edellisen kauden yhdeksättä sijaansa selvästi ja sijoittui toiseksi, vain kolme pistettä kärkijoukkue TPS:n perässä.

Neljännesfinaaleissa HIFK kaatoi Ässät ja semifinaaleissa Kiekko-Espoon.

Finaalisarjassa HIFK vastaan asettui runkosarjan kolmonen, Ilves, jota HIFK ei ollut voittanut runkosarjassa. Odotettavissa oli tasainen finaalisarja. Edellisen kerran HIFK oli pelannut finaaleissa vuonna 1986, ja mestaruutta oli juhlittu viimeksi keväällä 1983.

– Kun me lähdettiin pudotuspeleihin, meillä ei ollut mitään epäselvyyttä, ettemmekö voittaisi mestaruutta, Mika Kortelainen muistelee joukkueen itseluottamusta.

– Päämäärähän oli se, että "Pepe" Lehtonen lopettaa jääkiekkouransa mestarina. Se oli meidän ainoa yhteinen tavoite, kapteenina pääosan kaudesta toiminut Christian Ruuttu kiteyttää joukkueen tavoitteen.

HIFK voitti avauspelin kotonaan 2-0 ja haki toisessa pelissä murskavoiton Tampereelta 7-1. Mestaruus oli katkolla kolmannessa ottelussa Helsingissä.

Sarjan tasaisin peli meni varsinaisen peliajan 1-1-tilanteen jälkeen jatkoajalle. HIFK:n ratkaisijaksi nousi pelaaja, joka kaivoi voittomaalia varten oman mailan esille – Olli Jokinen.


---
Julkaisija: Antti Seppänen