Liigan klassikkohetket – “Pelattiin vähän niinkuin oman mielen mukaan”

10.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Pelattiin vähän niinkuin oman mielen mukaan”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 26. jaksossa palataan yllätysten kevääseen 2010.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

TPS nousi keväällä 2010 sensaatiomaisesti Suomen mestariksi runkosarjan kuudennelta sijalta.

1990-luvun hallitsijoihin kuulunut TPS oli selviytynyt neljällä edellisellä kaudella vain kerran neljännesfinaaleihin. Runkosarjan sijoitukset 10-7-10-10 eivät lupailleet ihmeitä myöskään kaudella 2009-10.

– Joukkue oli nuori ja nälkäinen, joka halusi todella menestyä. Ei ollut tähtiä. Ryhmä oli valmis tekemään hirveästi töitä. Se oli lähtökohta syksyllä 2009. Siitä sitten lähdettiin kömpimään, joukkueen päävalmentajana toiminut Kai Suikkanen muistelee.

TPS selvityi kuitenkin viimeisenä, kuudentena joukkueena suoraan neljännesfinaaleihin. Vastaan asettui runkosarjan kolmonen, länsirannikon paikalliskilpailija Lukko. TPS oli sarjassa kuitenkin selvästi parempi viemällä semifinaalipaikan suoraan neljässä ottelussa yhteismaalein 14-4.

– Meillä ei ollut hirveän tiukkaa pelisysteemiä tai pelikuria. Pelattiin vähän niinkuin oman mielen mukaan, joukkueen kokeneeseen osastoon kuulunut Ville Vahalahti sanoo.

Semifinaaleissa TPS yllätti runkosarjan ykkösen ja hallitsevan mestarin JYPin voitoin 4-2. Finaaleissa vastaan asettui HPK.

– Se oli jännä finaalisarja. Eihän kukaan uskonut, että siellä ovat vastakkain joku TPS ja HPK.

TPS marssi lopulta Suomen mestariksi yhdeksän vuoden tauon jälkeen voitoin 4-1.

– Joukkueena voitettiin se mestaruus. Ei voi nostaa ketään yli muiden. Oli sitä niin hirveän onnellinen jätkien puolesta. He olivat päässeet siihen tavoitteeseensa, me siinä mukana, Kai Suikkanen kokoaa ajatukset 10 vuoden takaisista tapahtumista.


---
Julkaisija: Antti Seppänen