Liigan klassikkohetket – “Karmiva työ valmistaa joukkue seitsemänteen otteluun”

9.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Karmiva työ valmistaa joukkue seitsemänteen otteluun”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 25. jaksossa palataan kevääseen 2009, jolloin Liiga-paikasta pelattiin pitkän kaavan kautta.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Karsinnat palasivat Liigan ohjelmaan keväällä 2009. Ässät ja Sport ottivat yhteen hurjassa, seitsemään peliin venyneessä sarjassa.

Ässät sijoittui kauden 2008-09 tasaisessa runkosarjassa sijalle 12, vain viisi pistettä playoffs-paikasta. Kauden erikoisuuksiin kuuluivat playout-ottelut, joissa sarjan neljä viimeistä joukkuetta ratkoivat karsintaan joutuvan joukkueen.

Ässät hävisi avauskierroksella Tapparalle otteluvoitoin 0-3 ja toisella kierroksella Lukolle 1-3. Edessä olivat karsinnat Mestiksen voittanutta Sportia vastaan.

– Lanseerasin sellaisen kunnianhimoisen projektin, että nyt meillä on elämämme sauma tehdä historiaa. Se oli sen koko homman lähtökohta, Sportia luotsannut Juhani Tamminen muistelee.

Heti avausottelu näytti, että Sportilla on mahdollisuutensa. Vaasalaiset kävivät ryöstöretkellä Porissa voittamalla 3-2.

Ässät kuittasi toisessa pelissä Vaasassa 3-1-voitolla ja jyräsi kolmannessa pelissä selvään 5-0-voittoon. Moni uskoi Sportin selkärangan katkenneen. Neljäs ottelu oli kuitenkin jälleen tasainen. Sportin nykyinen urheilujohtaja Markus Jämsä nousi ottelun sankariksi jatkoaikamaalillaan. Sport oli jälleen mukana taistelussa.

Viides ottelu Porissa on jäänyt Juhani Tammisen mieleen.

– Uskallan väittää, että se oli yksi hienoimmista kiekkopeleistä Liiga-historiassa. Se sytytti koko eteläisen Pohjanmaan tulla Sportin taakse.

Pelissä Sport karkasi 3-0-johtoon ja piti etumatkansa loppuun asti. 4-3-voitto siirsi ensimmäisen ottelupallon Sportille Vaasaan.

Ässät oli sarjan tasoituksessa kiinni, kun se johti kuudetta ottelua 2-0 ennen päätöserän viittä viimeistä minuuttia. Sport tuli kuitenkin tasoihin kahdella osumallaan ja ratkaisua haettiin toisen kerran jatkoajalta. Ässien sankariksi nousi lopulta toisen maalinsa ottelussa iskenyt Severi Sillanpää. Ajassa 83.49 Sillanpää antoi porilaisille vielä lisäaikaa taistella Liiga-paikasta. Sport joutui hakemaan latausta uudelleen.

– Se oli karmiva työ valmistaa joukkue seitsemänteen otteluun. Meillä oli stressattu joukkue ja peräpää oli siinä kunnossa, että se ei kestänyt enää takaiskuja, Tamminen sanoo.

Ratkaiseva seitsemäs ottelu oli Ässien hallinnassa. Loppuunmyyty Isomäki sai todistaa Ässien 3-0-voittoa ja karsintojen voittoa otteluvoitoin 4-3. Yksi Liiga-historian huikeimmista ottelusarjoista oli saanut päätöksensä.

– Pelin jälkeen oli aikamoinen kokoaminen omien ajatusten kanssa, että miten lähestyn pelaajia. Pelaajat olivat antaneet kaikkensa, "Tami" päättää.


---
Julkaisija: Antti Seppänen