Liigan klassikkohetket – “Tuli tunne, että ei meitä pysäytä enää kukaan”

8.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Tuli tunne, että ei meitä pysäytä enää kukaan”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 24. jaksossa palataan kevääseen 2011.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

HIFK:n satsaukset ja menestys eivät kohdanneet 2000-luvun alkupuolella. Kevään 1998 mestaria ei nähty vuosiin tavoittelemassa kirkkaimpia mitaleita. Kaudella 2010-11 tapahtui kuitenkin käänne, joka johti Suomen mestaruuteen huhtikuussa 2011.

Runkosarjassa HIFK sijoittui kolmanneksi ja sai neljännesfinaaleissa vastaansa paikalliskilpailija Jokerit. Kuudennelta sijalta playoffs-peleihin lähtenyt Jokerit vei kuitenkin kaksi ensimmäistä ottelua.

– Kyllä me vähän vaikeuksissa niitä vastaan alussa oltiinkin. Me ei päästy ihan sille tasolle, missä meidän piti olla. Nuoltiin sitten haavat ja ruvettiin laittamaan itseämme likoon, Kimmo Kuhta muistelee ottelusarjan käännettä.

HIFK voitti kaksi seuraavaa ottelua, mutta Jokerit vei sarjan katkolle kolmannella voitollaan. HIFK oli jo selkä seinää vasten, mutta voitti kuudennen pelin jatkoajalla. Seitsemännen pelin HIFK voitti selvästi 5-1 ja eteni semifinaaleihin.

– Jokerit-sarjan jälkeen tuli tunne, että ei meitä pysäytä enää kukaan, HIFK:n päävalmentajana toiminut Kari Jalonen sanoo.

Semifinaaleissa Lukko kukistui voitoin 4-1, ja HIFK jatkoi finaaleihin ensimmäisen kerran sitten kevään 1999. Vastaan asettui kevään yllätysjoukkue Blues.

Finaalisarjasta muodostui lopulta HIFK:n näytös, kun se voitti kaikki neljä ottelua yhteismaalein 17-8. HIFK oli Suomen mestari 13 vuoden odotuksen jälkeen.

Joukkueen kapteeni Ville Peltonen oli palannut HIFK-paitaan edellisenä syksynä 16 vuoden kiertolaiselämän jälkeen. Peltosen merkitys joukkueelle leimasi koko kautta.

– Meillä oli jo niin paljon hyviä palasia joukkueessa. Villen tulo pukukoppiin oli se isoin asia, joka teki meistä lopullisesti mestareita, Kari Jalonen sanoo.

Kapteeni Peltonen muistaa kauden 2010-11 hienosta, tasapainoisesta joukkueesta, joka toteutti myös pitkäaikaisia haaveita.

– Kukaan ei tuossa joukkueessa nostanut itseään isommaksi. Ympyrä täydentyi siihen kevääseen, kun olin jo pikkupoikana haaveillut siitä mestaruudesta.


---
Julkaisija: Antti Seppänen