Muistatko tämän Liiga-ennätyksen? 18 maalia ja muutakin ruuhkaa pöytäkirjassa

7.5.2020
Muistatko tämän Liiga-ennätyksen? 18 maalia ja muutakin ruuhkaa pöytäkirjassa

HIFK:n Kari Laitinen maalitilanteessa Tapparan Tom Draperin edessä. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Playoffs-pelien tunnekuohut saattavat ajoittain kehittyä hallitsemattomaksi riehaksi. Joukkueiden aikaisempien kohtaamisten tapahtumat ja taisteluparien keskinäiset väännöt antavat kipinän, jossa pelin lopputuloskin jää sivurooliin. Näin kävi Tampereella 32 vuotta sitten.

Tappara ja HIFK kohtasivat Liigan semifinaalisarjassa keväällä 1988. Kotiedulla sarjaan lähtenyt HIFK piti pintansa Helsingissä ja sai sarjan katkolle neljänteen otteluun. Tampereella 10.4.1988 panoksena oli finaalipaikka.

Kumpikin joukkue oli pelannut mainiosti kotonaan, kun HIFK oli vienyt kaksi voittoa yhteismaalein 10-3 ja Tappara toisen pelin Tampereella 5-0. HIFK oli ottamassa niskalenkin hallitsevasta mestarijoukkueesta erityisesti vahvan puolustuspelinsä ansiosta.

– Taklaukset eivät tietysti ole kiellettyjä, mutta hölmöilyt ovat. Oppi on mennyt hyvin perille. IFK on näinä päivinä vaikeasti voitettava joukkue, Helsingin Sanomat tiivisti sarjan kolmannen ottelun jälkeen.

* * *

Neljännessä ottelussa Tappara kuitenkin osoitti vahvuutensa. Se teki avauserässä kolme maalia. Toisen erän alkupuolella HIFK sortui sääntöjen vastaiseen peliin, ja Tappara ratkaisi ottelun edukseen ylivoimalla. Toisen erän jälkeen lukemat taululla olivat jo murskaavat 9-2.

Tuomarikolmikko päätuomari Antti Koskisen johdolla sai tehdä täyden päivätyön pitääkseen ottelun hallinnassaan. Rangaistusaition ovi kävi kuitenkin taajaan – ja myös maalimerkintöjä kirjattiin enemmän kuin koskaan Liigan playoffs-otteluissa. Pöytäkirjan pitäjä joutui turvautumaan lisälehteen.

Tapparan voittolukemat olivat lopulta 15-3. Kirvesrintojen maalimäärä ja ottelun kokonaismaalimäärä ovat edelleen voimassa olevia Liigan ennätyksiä playoffs-otteluissa.

HIFK:lle tuomittiin ottelussa peräti 30 kahden minuutin rangaistusta sekä kaksi viiden minuutin ja kaksi 10 minuutin rangaistusta. Tappara kokosi 11 kaksiminuuttista, yhden viisi- ja kaksi 10-minuuttista. Rangaistusten lukumäärät ovat Liiga-historian ottelukohtaisia ennätyksiä.

Tappara teki 15 osumastaan peräti 10 ylivoimapelissä. Myös se on Liigan ennätys. Ehkä ikuinen sellainen.


Tapparan ja HIFK:n välisen neljännen ottelun avauserän lopussa tunteet kuumenivat. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

* * *

Vaikka ottelusarjan neljännen pelin saattoi ennakoida kääntäneen hallinnan Tapparalle, ratkaiseva viides osaottelu Helsingissä kaksi päivää myöhemmin osoitti muuta. Joukkueet keskittyivät pelaamiseen ja ratkaisua haettiin jatkoajalla. Siinä Tapparan Pauli Järvinen onnistui maalinteossa ja hankki joukkueelleen finaalipaikan.

Paras seitsemästä –järjestelmällä pelatussa finaalisarjassa Tappara sai vastaansa Lukon. Raumalaisten avausottelun voiton jälkeen tamperelaiset veivät neljä seuraavaa ottelua nimiinsä ja juhlivat kolmatta peräkkäistä Suomen mestaruuttaan.

---
Julkaisija: Antti Seppänen