Liigan tuomariryhmä kaudelle 2020-21 nimetty – “Kilpailutilanteessa pärjääminen avainasemassa”

7.5.2020
Liigan tuomariryhmä kaudelle 2020-21 nimetty – “Kilpailutilanteessa pärjääminen avainasemassa”

Liiga on nimennyt ensi kauden erotuomariryhmään 18 pää- ja 18 linjatuomaria. Molemmista ryhmistä poistuu kokemusta hankkineita nimiä. Nuoremman polven tuomareille on tarjolla aiempaa isompaa roolia.

Päätuomarien kokenein tulevalla kaudella on Antti Boman, joka voitti tänä keväänä Kultaisen Pillin pelaajien äänestyksessä kolmannen kerran peräkkäin. Boman rikkoi viime kaudella neljäntenä päätuomarina kautta aikojen 600 ottelun rajapyykin.

Viime vuoden päätuomareista uransa päättäneen Jari Levosen lisäksi Jari-Pekka Pajula ei tuomitse Liigassa tulevalla kaudella.

Linjatuomareista kokeneet Pasi Nieminen, Jani Pesonen, Henri Tukia ja Daniel Österholm eivät ole mukana kauden 2020-21 Liiga-ryhmässä. Tukia päätti 27-vuotisen Liiga-uransa maaliskuussa. Nieminen, Pesonen ja Österholm ovat päättäneet lähteä luomaan uraa päätuomareina ja tuomitsevat tulevalla kaudella Jääkiekkoliiton sarjoissa.

– Tuomariryhmästä jäi pois kokeneita tuomareita. Isoja saappaita kovissa peleissä on nyt nuoremmille tuomareille tarjolla. Varsinkin linjatuomaripuolella ryhmä nuortuu kovasti, ja se tuo meille haasteita ja uudenlaista kilpailutilannetta, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn kertoo.

Linjatuomarien kokeneimman viittaa tulevalla kaudella kantaa Hannu Sormunen. Jo 16. kautensa aloittava ja 600 ottelun haamurajaa hätyyttelevä Sormunen palkittiin kuluneen kauden päätteeksi parhaan linjatuomarin Pentti Isotalo –palkinnolla.

– Kaikkien tuomarien kanssa on käyty keskustelut niin päättyneeseen kuin tulevaankin kauteen liittyen. Meillä on hyvä ja vankka rosteri koossa. Kauden aikaiset näytöt ja suoritukset määräävät sitten sen, kuinka paljon kukin tuomari kauden aikana pelejä tuomitsee. Kilpailutilanteessa pärjääminen on avainasemassa, Rönn korostaa.

Sekä pää- että linjatuomarien ryhmässä on tällä hetkellä 18 nimeä. Ryhmiä täydennetään ennen kauden alkua. Lopullisessa ryhmässä on 20 päätuomaria ja 20-21 linjatuomaria.

– Tulemme katsastamaan Mestiksen ja Nuorten SM-liigan parhaita tuomareita mahdollisia näyttöjä varten. Sieltä täytetään loput Liiga-paikat.

Myös erotuomarien valmennusryhmässä tapahtuu muutoksia. Pitkän ja menestyksekkään päätuomariuransa keväällä päättänyt Jari Levonen liittyy mukaan valmennusryhmän toimintaan. Muut erotuomarivalmentajat ovat Juha Pajunen, Jukka Pakaslahti, Masi Puolakka ja Sami Seppälä.

– Valmennusryhmässä on ollut ammattitaitoisia ihmisiä mukana jo pitkään. Olemme saaneet siihen parhaat osaajat mukaan. On hienoa saada "Japa" Levosen kokemus mukaan valmennusryhmän toimintaan. Pitkä ura niin pelaajana kuin tuomarinakin vahvistaa eittämättä ryhmän ammattitaitoa, valmennusryhmää johtava Jyri Rönn uskoo.

Liiga-tuomaristo kaudella 2020-21

Päätuomarit

Antti Boman, 45 v, kotipaikka: Pori / 13. kausi päätuomarina Liigassa
Riku Brander, 28, Lempäälä / 2. kausi
Aaro Brännare, 37, Lahti / 7. kausi
Stefan Fonselius, 43, Kaarina / 11. kausi
Jarno Heikkinen, 39, Savonlinna / 8. kausi
Lassi Heikkinen, 34, Helsinki / 8. kausi
Mikko Kaukokari, 39, Vantaa / 12. kausi
Jukka-Pekka Koistinen, 38, Forssa / 5. kausi
Joonas Kova, 30, Oulu / 7. kausi
Kimmo Laakkonen, 34, Lappeenranta / 2. kausi
Jari Leppäalho, 38, Ylöjärvi / 12. kausi
Petri Lindqvist, 41, Kouvola / 10. kausi
Jani Luoma-aho, 46, Kouvola / 11. kausi
Timo Ruuska, 32, Jyväskylä / 2. kausi
Sakari Suominen, 35, Turku / 2. kausi
Jari Suorsa, 44, Kouvola / 7. kausi
Kristian Vikman, 35, Tampere / 6. kausi
Juho Ylä-Rotiala, 34, Tampere / 2. kausi

Linjatuomarit

Joona Elonen, 32, Turku / 10. kausi
Onni Hautamäki, 24, Kuopio / 2. kausi
Markus Hägerström, 36, Turku / 12. kausi
Niko Jusi, 23, Rauma / 4. kausi
Mauri Järvi, 38, Tampere / 9. kausi
Jere Koskela, 29, Pirkkala / 4. kausi
Lasse Lappalainen, 38, Oulu / 7. kausi
Henri Neva, 31, Jyväskylä / 12. kausi
Tommi Niittylä, 29, Tampere / 9. kausi
Lauri Nikulainen, 31, Pornainen / 8. kausi
Samuli Niskanen, 30, Pori / 11. kausi
Santeri Orava, 26, Oulu / 4. kausi
Joni Pekkala, 25, Hämeenlinna / 3. kausi
Harri Perämäki, 32, Vaasa / 9. kausi
Hannu Sormunen, 39, Jyväskylä / 16. kausi
Samu Suurnäkki, 31, Kouvola / 6. kausi
Jussi Thomann, 30, Oulu / 6. kausi
Jussi Välisaari, 27, Tampere / 3. kausi


---
Julkaisija: Antti Seppänen