Liigan klassikkohetket – “Toi kovan värinän tähän Liigaan”

4.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Toi kovan värinän tähän Liigaan”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 20. jaksossa palataan kauteen 1994-95, jolloin Liiga-kaukaloissa nähtiin maailmantähtien vyöry.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

NHL-kauden 1994-95 aloitus viivästyi työehtosopimusneuvottelujen epäonnistuttua. Eurooppalainen kiekkoilu sai nauttia maailmantähtien virrasta, joka toi huippunimiä myös Liiga-kaukaloihin. Jari Kurrin, Esa Tikkasen, Teemu Selänteen ja Teppo Nummisen johdolla syyskauden otteluissa riitti tavallista enemmän sähköä. Liiga-kaukaloissa nähtiin kauden aikana peräti 16 NHL-ammattilaista.

NHL:n työsulku kesti kaikkiaan 103 päivää. Kauden pelaamisesta päätettiin 11.1.1995, jolloin NHL-pelaajat palasivat takaisin Pohjois-Amerikkaan. NHL:n runkosarjassa ehdittiin pelata 48 ottelun "tynkäkausi".

Myös nuoret Suomi-kiekon tulevaisuuden nimet saivat kokea läheltä, millä tasolla NHL-tähtien vauhti ja osaaminen ovat.

– Se oli hyvä nähdä, että pärjää heidän kanssaan. Vaatimustaso oli kova treeneissäkin. Se edesauttoi omaa pelaamistakin ja osoitti, mitä vaatii nousta vielä yksi steppi ylöspäin, Jere Lehtinen kertaa 25 vuoden takaisia tapahtumia.

Kurri, Selänne, Tikkanen ja Christian Ruuttu värittivät Helsingin paikallisotteluita, mutta kaksi vahvistusta nousi ylitse muiden: JyP HT:n Michael Nylander ja Tapparan Theo Fleury.

22-vuotias Nylander oli pelannut kaksi kautta Hartfordissa ja osoitti huikeita pelimiehen taitoja jyväskyläläisten riveissä. 16 ottelua ja 30 pistettä kertovat oleellisen Nylanderin merkityksestä JyP HT:n joukkueelle.

26-vuotias Fleury oli herättämässä historiallisen heikosti pelannutta Tapparaa ahdingosta. 168-senttinen Stanley Cup -voittaja oli energiapakkaus, jollaista kaukaloissa harvoin tapaa. Tampereen paikallispelin voittomaali ja sen jälkeinen tuuletus hakee vertaistaan.

– Mentiin minne vaan, niin yleensä aina oli halli täynnä. Ihmiset todellä ryntäsivät peleihin. Se toi kyllä kovan värinän tähän Liigaan, Tappara-legenda Timo Jutila muistelee.


---
Julkaisija: Antti Seppänen