Liigan klassikkohetket – “Ennen kaikkea joukkue”

1.5.2020
Liigan klassikkohetket – “Ennen kaikkea joukkue”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 17. jaksossa äänessä on maailmanmestarijoukkueen kapteeni.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Suomi-kiekon legendoihin kuuluva Timo Jutila niitti menestystä pelaajaurallaan. Yksi kaikkien aikojen Liiga-puolustajista saavutti viidennen Suomen mestaruutensa jo 24-vuotiaana.

Viisinkertainen Liigan All Stars -puolustaja, viisinkertainen puolustajien pistepörssin voittaja, kolminkertainen MM-kisojen All Stars -puolustaja, maailmanmestarijoukkueen kapteeni. Jutilan saavutukset hakevat vertaistaan.

Vasta 16-vuotiaana Tapparan edustusjoukkueen vakiopuolustajaksi noussut Jutila debytoi pääsarjatasolla syyskuussa 1980. Tulokaskausi tuotti runkosarjassa komeat 21 pistettä. Kevät päättyi finaaleihin ja SM-hopeaan.

Seuraavana keväänä Jutila juhli ensimmäistä Suomen mestaruuttaan, ja toinen mestaruus tuli olympiakeväänä 1984. Myös Sarajevon kisajoukkueeseen aiemmin valittu "Juti" pakkasi laukkunsa seuraavana syksynä ja suuntasi rapakon taakse.

NHL-ura ei kuitenkaan auennut ja Jutila palasi takaisin Suomeen ja Tapparaan. Seuraavat kaudet olivat täynnä menestystä.

Jutila juhli Tapparassa kolmea peräkkäistä Suomen mestaruutta 1986, 1987 sekä 1988 ja nousi viiden Suomen mestaruuden mieheksi vasta 24-vuotiaana – nuorempana kuin kukaan Liiga-historian aikana. SM-sarjan aikakaudella vain 40-50-lukujen pelaajat Pentti Isotalo, Ossi Kauppi, Lofti Nasib ja Eero Saari ovat pystyneet samaan.

– Hieno, uskomaton tunne, että on saanut olla niin hienossa seurassa mukana. Loistava päävalmentaja (Rauno Korpi) ja ennen kaikkea joukkue, Jutila kertaa mestaruuden tuomia muistoja keväältä 1988.

Liiga-uransa ennätyspisteet Jutila takoi kaudella 1995-96, kun runkosarjan 49 ottelua tuottivat huikeat 51 (14+37) pistettä. Saalis oli vain kaksi pistettä vähemmän kuin Pekka Rautakallion nimissä oleva puolustajien yhden kauden piste-ennätys.

Yhteensä Jutila pelasi Liigassa 13 kauden aikana 561 ottelua ja kokosi pisteet 124+311=435. Lukema oikeuttaa puolustajien kaikkien aikojen pistepörssin kakkospaikkaan Pertti Lehtosen jälkeen.

Jutila oli voittamassa A-maajoukkueessa neljää arvokisamitalia, joista kirkkaimpana maailmanmestaruus keväällä 1995. Hän pelasi kahdeksat MM-kisat ja kolmet olympiakisat ja on 246 A-maaottelullaan kaikkien aikojen seitsemänneksi kokenein maaottelupelaaja. Jutila on aateloitu Suomen Jääkiekkoleijonaksi nro 132 vuonna 2003.


---
Julkaisija: Antti Seppänen