Liigan klassikkohetket – “Yhtäkkiä se vain kääntyi”

30.4.2020
Liigan klassikkohetket – “Yhtäkkiä se vain kääntyi”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 16. jaksossa palataan syksyyn 2002.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Kauden 2002-03 runkosarjan avausviikonlopun ottelussa HIFK-Tappara kirjoitettiin erikoisempaa Liiga-historiaa. Tappara näyttää HIFK:lle kaapin paikan avauserässä: 0.37 Marko Ojanen 0-1, 4.50 Aleksandr Barkov 0-2, 8.31 Jussi Tarvainen 0-3, 10.26 Jaakko Uhlbäck 0-4 ja 14.08 Tarvainen 0-5. Kun vielä M. Ojanen lisäsi toisen erän alussa kirvesrintojen johtoa 0-6:een, HIFK näytti saavan vuosituhannen selkäsaunan.

– On usein niin, että kun peli lähtee väärään suuntaan, niin sitä on tosi vaikea pysäyttää, HIFK-ikoni Kimmo Kuhta kertoo tilanteen hankaluudesta.

Toisen erän lopussa HIFK:n tshekkivahvistukset Roman Vopat ja Robert Kantor kaunistelivat numeroita, mutta ne tuntuivat olevan vain sitä kuuluisaa kosmetiikkaa.

Kolmannessa erässä alkoi kuitenkin tapahtua. Erän alussa Kimmo Kuhta kavensi 3-6:een ja Tappara sortui jäähyilyyn. HIFK iski tämän jälkeen kolmesti ylivoimalla: 43.14 Roman Simicek 4-6, 48.31 Joonas Vihko 5-6 ja 51.17 Timo Pärssinen 6-6. Totaalinen käänne oli tapahtunut.

– Peli lähti vain pois raiteiltaan. Oli mennyt poikkeuksellisen hyvin Helsingissä. Eihän siellä yleensä tuolla tavalla johdeta. Yhtäkkiä se vain kääntyi, Tappara-legenda Janne Ojanen päivittelee tapahtumia.

Uskomaton ottelu näytti päättyvän HIFK:n voittoon, kun Carlo Grünn teki vanhanaikaisella 7-6-maalin ajassa 57.38. Viimeisellä minuutilla Tappara sai kuitenkin onnekkaan tasoituksen, joka merkittiin hattutempun tehneen Marko Ojasen nimiin ajassa 59.16. Uskomaton kiekkoilta päättyi myös näihin 7-7-lukemiin.

– Se fiilis ja se hurmos, mikä me saatiin kolmannessa erässä päälle, niin se tapahtuu aika harvoin uran aikana. Se ei ole ihan jokailtaista, Kimmo Kuhta päättää.


---
Julkaisija: Antti Seppänen