Liigan klassikkohetket – “En tiedä, oliko niitä vahvuuksia”

27.4.2020
Liigan klassikkohetket – “En tiedä, oliko niitä vahvuuksia”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan 13. jaksossa äänessä on Liiga-kaukaloiden 70- ja 80-lukujen pistelinko.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Martti Jarkko nousi Suomi-kiekon eliittihyökkääjien joukkoon Tapparan 70-luvun kultavuosien rakentajana. Jarkko voitti Liigan pistepörssin vuosina 1976 ja 1977 ja oli jälkimmäisellä kaudella myös sarjan paras maalintekijä. Hän voitti Tapparassa kolme Suomen mestaruutta vuosina 1975-79. Keskushyökkääjä pelasi lisäksi neljä kautta TPS:n riveissä vuosina 1979-85.

Kahdeksalla Liiga-kaudellaan Jarkko rikkoi 60 pisteen rajan peräti neljästi. Parhaalla kaudellaan 1976-77 hän takoi 35 ottelussa 73 (36+37) pistettä. Tapparan ykkösketju Mikko Leinonen - Jarkko - Jukka Alkula kokosi tuon kauden runkosarjassa huimat 94 maalia ja yhteensä 183 pistettä.

Liigan kaikkien aikojen piste-ennätys rikkoutui tammikuussa 1982. TPS:ää edustanut 28-vuotias Jarkko nousi kaikkien aikojen pistepörssin kärkeen ohi ykköspaikkaa pitäneen Veli-Pekka Ketolan.

– Kyllä se ennätys mielessä oli ennen peliä. Olihan se niin lähellä. On aivan sama, tekeekö itse maalin vai pääseekö antamaan kunnon syötön. Molemmista nautin samalla tavalla, "Mara" totesi ennätysottelun jälkeen.

Jarkko pelasi SM-sarjassa ja SM-liigassa kaikkiaan 382 ottelua ja kokosi niissä muhkeat 573 (274+299) pistettä. Pistekeskiarvo 1,50 on kaikkien aikojen pistepörssin toiseksi korkein 50 parhaan pistemiehen joukossa. Vain Jorma Peltonen on pystynyt parempaan. Vaatimattomuus kumpuaa legendan puheista yli 30 vuotta uran päättymisen jälkeen.

– En minä niitä pisteitä ole sen kummemmin arvostanut. En tiedä, oliko niitä vahvuuksia. Ehkä mailankäsittelytaito ja pelinluku olivat sellaisia, Jarkko pohtii.

Martti Jarkko päätti 11 kautta kestäneen uransa Suomessa pääsarjatasolla keväällä 1985, 31-vuotiaana, mutta jatkoi kiekkoilua vielä Saksan liigassa ja Suomen I divisioonassa. Suomen Jääkiekkoleijonaksi nro 92 vuonna 1993 aateloitu Jarkko pelasi A-maajoukkueessa 63 ottelua ja edusti Leijonia kahdesti MM-kisoissa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen