Liigan klassikkohetket – “Se oli Daavid vastaan Goljat”

23.4.2020
Liigan klassikkohetket – “Se oli Daavid vastaan Goljat”

Liigan verkkosivut palauttavat mieliin 40 huippuhetkeä, jotka ovat sykähdyttäneet suomalaista jääkiekkoyleisöä. Sarjan yhdeksännessä jaksossa palataan mestaruustunnelmiin 25 vuoden taakse.

Mitkä ottelut ovat jääneet klassikkoina Liigan historiakirjoihin? Ketkä pelaajat kuuluvat Liigan suurimpiin legendoihin? Mitkä hetket ovat tehneet suomalaiseen jääkiekkoon lähtemättömän vaikutuksen?

Ennätyksiä, uskomattomia venymisiä, taistelupareja, puheenaiheita, tappion kyyneleitä, pettymyksiä ja tunteenpurkauksia, voiton riemua – tätä kaikkea kotimaisen kiekkoilun huippuhetket pitävät sisällään.

* * *

Kauden 1994-95 runkosarjassa hallitseva mestari Jokerit oli ykkönen ennen Lukkoa ja HIFK:ta. TPS sijoittui neljänneksi. Neljännesfinaaleissa ja semifinaaleissa Jokerit marssi KalPan ja Ässien yli voitoin 6-0. TPS kukisti JyP HT:n ja Lukon ja selvisi finaaleihin Jokereita vastaan.

– Se oli Daavid vastaan Goljat. Hjalliksen pojat vastaan maalaispojat, TPS:n maalilla pelannut Fredrik Norrena muistelee ottelusarjan lähtökohtia.

Jokerit meni kotietunsa turvin finaalisarjassa 2-1-johtoon ja pääsi katkaisemaan ottelusarjaa neljänteen otteluun Turkuun. Sarja muistetaan äärimmäisen fyysisenä ja kolmannen ottelun nujakointi muodostui sarjan käännekohdaksi. TPS:n eduksi.

– Olihan se hirveä viidakkosota. Mailaa tuli ja äijää lensi. Väitän, että ne ovat yhdet Liiga-historian värikkäimmät finaalit, TPS-puolustuksen avainpelaajiin kuulunut Petteri Nummelin sanoo.

Neljännessä ottelussa TPS karkasi päätöserässä selvään 5-2-voittoon, ja mestaruuden ratkaisu siirtyi Helsinkiin.

TPS:n ase oli 20-vuotiaan Saku Koivun johtama ketju, laidoillaan Jere Lehtinen ja Raimo Summanen. Viidennen ottelun hahmoksi nousi Liiga-uransa viimeistä peliään pelannut Summanen kahdella maalillaan. TPS jyräsi Suomen mestariksi vakuuttavasti 5-1.

Summanen teki vaikutuksen mestarivahti Norrenaan ennen ratkaisuottelua.

– Muistan ne "Ramin" silmät ennen sitä viimeistä peliä. Niin latautunutta kaveria en ole nähnyt.

– Viides peli oli uran hienoimpia pelejä. Ja miten voitimme Jokerit vieraissa. Edelleenkin nousee karvat pystyyn, kun sitä muistelee, Norrena tunnelmoi.


---
Julkaisija: Antti Seppänen