“Ehkä tämä jossain vaiheessa kolahtaa” – Jari Levosen tuomariura päätökseen Porin Isomäessä

12.3.2020
“Ehkä tämä jossain vaiheessa kolahtaa” – Jari Levosen tuomariura päätökseen Porin Isomäessä

Kuva: Tomi Natri

Päätuomari Jari Levonen jättää Liiga-kaukalot torstaina Porissa. Illan Ässät–TPS-ottelu on "Japan" 1476. ottelu pääsarjatasolla. Tuomarina jäähyväisottelu on uran 979:s. Kiekkomaailma on tarjonnut hienoja hetkiä, muisteltavaa, ison joukon tuttuja ja tuonut paljon kiitoksen kohteita.

Levonen debytoi Liigassa TPS–Kärpät-ottelussa syyskuussa 2001. Pelaajana lähes 500 ottelua Liigaa tahkonneelle konkarille ottelusta ei kuitenkaan jäänyt muistijälkiä.

– Oli varmaan jännitystä niin paljon, ettei pelistä jäänyt mitään erityistä mieleen. En edes muistanut, mitkä joukkueet ensimmäisessä pelissäni olivat vastakkain, Levonen naurahtaa.

Levonen nousi Liigan tuomarieliittiin nopeasti ja vihelsi jo toisella kaudellaan playoffs-pelejä. Hän tuomitsi myös Tapparan ja Kärppien välisessä finaalisarjassa keväällä 2003. Sittemmin finaalipelien kokemuksia karttui kokemuspankkiin paljon lisää. Playoffsit ovat Levosen mukaan oma maailmansa kiekkovuoden kierrossa.

– Runkosarja on niin pitkä jakso, tilanteita tulee ja menee. Ja tulee tehtyä virheitäkin. Playoffseissa rima on aika paljon korkeammalla: jos tilanteita menee ohi, niin viheltäminen loppuu. Virheisiin ei yksinkertaisesti ole varaa. Tahti on niin hektinen, eikä koskaan voi olla varma, että pääsee jatkossakin viheltämään. Kesäloma voi alkaa milloin vain, Levonen tiivistää raadollisuuden.

– Mutta olihan se toki ainutlaatuista, että pääsin pleijareihin mukaan, vaikka olin ollut tuomarina vasta niin vähän aikaa.

* * *

Levonen on aikaisemmin kertonut HIFK:n ja Jokerien ensimmäisen ulkoilmaottelun jääneen mieleen tapahtuman tunnelman ja ainutkertaisuuden vuoksi. Mutta erityislaatuinen kokemus oli myös matka Kiinaan, MM-kisojen I divisioonan turnaukseen keväällä 2007.

– Kiinan kiekko oli tuolloin kovassa nosteessa ja joukkue pelasi Ranskaa vastaan. Kiinan pelaajalta tippui maila kädestä ja sujuvasti hän nappasi varamailan ranskalaiselta. Yritin siinä sitten kiinalaiselle selvittää, että miksi tämä sai jäähyn mailasta kiinnipitämisestä. Kiinankielen taitoni on sen verran heikko, että eihän siitä tahtonut tulla mitään. Tilanne oli jotenkin odottamaton. Pohdin vain, että hetkinen, mitä täällä oikein tapahtuu, Levonen muistelee.

* * *

Loukkaantuminen päätti Levosen pelaajauran kaudella 1998-99. Kuumaverisenä pelaajana tunnettu laitahyökkääjä tarttui suositteluihin, kouluttautui erotuomariksi ja eteni kahdessa vuodessa Liiga-tasolle.

– Tuomariuran ensimmäisellä kaudella asuin Savonlinnassa ja siellä erotuomarikouluttaja Jarmo "Jami" Karjalainen oli tärkeä tukihenkilöni ja vaikutti paljon tuomariksi kasvuuni. Kun sitten muutin takaisin Poriin, niin Juholan "Pepe" antoi hyviä tippejä ja oli Liigaan siirtymisen alkurysäyksessä isosti mukana. Liigan puolelta erotuomarijohtajien, Jarmo Jalarvon ja Arto I. Järvelän, tuki on ollut tärkeässä roolissa. "Artsille" olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden päästä Liigaan.

– Liigan toimistolla isona apuna koko uran ajan on ollut toimistopäällikkö Pirjo Nurminen. Pirjo on aina auttanut missä tahansa asiassa, ollut kuuntelijana – tukena ja joskus sovittelijanakin – koko 19-vuotisen matkan. Siitä olen hyvin kiitollinen! Pirjon ohella myös yhteyspäällikkö Kaisa Hollo on ollut tärkeä tuki toimistolla. Naiset pitävät pyörät pyörimässä, "Japa" kiittelee.

* * *

Tuomari käy ottelun aikana vuoropuhelua niin pelaajien, valmentajien kuin toimitsijoidenkin kanssa. Joskus myös katsojien. Moni pelaaja on jäänyt Levosen mieleen.

Jarkko Ruudun kanssa meillä ei ollut kovin montaa yhteistä vuotta kaukaloissa. Mutta se voittamisen tahto ja joukkueen eteen tekeminen, se oli hänellä aina viritetty ihan tappiin. Ja tuomarina siinä sai olla todella tarkkana. Jarkko oli fiksu minua kohtaan ja ymmärsi tilanteiden taakse. Välillä hänen pelityylinsä oli mikä oli. Jotenkin uskoin ymmärtäväni sitä, kun itsekin olin pelaajana vähän samanlainen.

– Nykypelaajista JYPin monivuotisen kapteenin Juha-Pekka Hytösen kanssa yhteistyö on aina toiminut. Hytönen on erittäin fiksu ja ollut hyvänä äänitorvena. Viestit joukkueelle ovat hänen kauttaan menneet aina perille, Levonen kehuu.

* * *

Arki jatkuu kiekkouran päättymisen jälkeenkin tutulla kaavalla.

– Noormarkun yhtenäiskoululla jatkan koulunkäynnin ohjaajana normaalisti. Koulu on ollut loistavaa vastapainoa jääkiekolle. Tehtäväni on auttaa ja tukea. Siellä ei ole voinut märehtiä pelijuttuja.

– Mutta vakaa aikomukseni olisi jatkaa erotuomaritoiminnan parissa tavalla tai toisella. Haluaisin hyödyntää omaa tietotaitoani. Mitä se sitten mahdollisesti on, siitä päättävät Jääkiekkoliitto tai Liiga.

Levosen ura päättyy tuttuakin tutummassa Isomäen hallissa Porissa. Levonen muistelee aloittaneensa kiekkoharrastuksensa samoissa ympyröissä lähes 50 vuotta sitten vuonna 1971 – ja nyt ympyrä sulkeutuu. Liigaa Levonen on viheltänyt Porissa aikaisemmin vain yhdeksässä ottelussa. Edellisestä Isomäen ottelusta on kulunut reilut yhdeksän vuotta. Ja silloinkin otteluna oli Ässät–TPS.

– Kivalta tuntuu, että tällainen mahdollisuus tuli eteen. Tämä on luonnollinen ja looginen päätös pitkälle uralle. Tiesin, että tämä päivä tulee joskus eteen. Mutta ei tätä vielä oikein ymmärrä. Mutta ehkä se (lopettaminen) jossain vaiheessa kolahtaa, Jari Levonen päättää.


---
Julkaisija: Antti Seppänen