Lukon David Nemecekille seitsemän ottelun pelikielto

3.3.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Lukon David Nemecekille seitsemän (7) ottelun pelikiellon lauantain Ässät–Lukko-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Nemecek on pelikiellossa Lukon seitsemässä seuraavassa ottelussa: 3.3. HPK–Lukko, 4.3. KooKoo–Lukko, 7.3. Lukko–SaiPa, 10.3. Kärpät–Lukko, 12.3. KalPa–Lukko, 14.3. Lukko–HIFK ja Lukon ensimmäisessä playoffs-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös 39/2019–2020 kokonaisuudessaan

Pelaaja: David Nemecek
Ottelu: Ässät–Lukko
Peliaika: 30:04
Pelipäivä: 29.2.2020

1. Selostus asiasta

Ässät–Lukko-ottelun peliajassa 30:04 Lukon David Nemecek taklasi Ässien Otto Kivenmäkeä. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Nemecekille 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5+PR) syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Nemecekille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella, koska tilanteessa tapahtuu voimakas osuma päähän ja taklattu pelaaja loukkaantuu.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklattu Kivenmäki loukkaantui tilanteessa.

Nemecek on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat videot ja kuullut pelaajan lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan Kivenmäki hyökkää kovalla vauhdilla kiekollisena yli keskialueen jatkaen liikettään Lukon puolustusalueelle. Samaan aikaan Lukon puolustajana pelaava Nemecek luistelee keskikaistalla puolustussuuntaan suunnaten liikkeensä kohti Kivenmäkeä. Ollessaan noin B-pisteen yläkaarella Kivenmäki menettää osittain kiekon hallinnan ja samanaikaisesti Nemecek taklaa Kivenmäkeä. Taklaus osuu voimakkaasti Kivenmäkeä päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Nemecek suorittaa taklauksen kiekolliseen vastustajaan, Nemecek tulee taklaukseen liukuen, matalassa asennossa ja hänellä käsivarret kiinni vartalossa. Kiekollinen Kivenmäki on tietoinen Nemecekin lähestymisestä. Toisaalta taklauksessa tapahtuu Nemecekin olkapäästä osuma taklattavaa päähän. Delegaatio toteaa, että taklaus on säännössä 124 tarkoitettu vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa huomioon edellä mainitun päätöksen ja edellä taklauksesta ja pelitilanteesta todetut seikat ja pitää Nemecekin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena. Kurinpitodelegaatio katsoo, että vaikka Nemecekin tilanteen pelaamiseen ei taklauksen osumista päähän lukuun ottamatta liity moitittavuutta, pääosuman voimakkuus huomioiden tilanteesta määrätään seitsemän ottelun pelikielto. Nemecekillä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Lukon David Nemecekille määrätään seitsemän (7) ottelun pelikielto. Nemecek on pelikiellossa Lukon kuuden seuraavan runkosarjaottelun ja ensimmäisen playoffs-ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

2. maaliskuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen