KalPan Miikka Pitkäselle viiden ottelun pelikielto

3.3.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KalPan Miikka Pitkäselle viiden (5) ottelun pelikiellon lauantain Ilves–KalPa-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Pitkänen on pelikiellossa KalPan viidessä seuraavassa ottelussa: 3.3. HIFK–KalPa, 7.3. KalPa–Pelicans, 10.3. HPK–KalPa, 12.3. KalPa–Lukko ja 14.3. KooKoo–KalPa.

* * *

Kurinpitopäätös 40/2019–2020 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Miikka Pitkänen
Ottelu: Ilves–KalPa
Peliaika: 50:02
Pelipäivä: 29.2.2020

1. Selostus asiasta

Ilves–KalPa-ottelun peliajassa 50:02 KalPan Miikka Pitkänen taklasi Ilveksen Eemeli Suomea. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Pitkäselle 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5+PR) syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124).

Ilves on pyytänyt tilanteen kurinpitokäsittelyä Liigan kurinpitosääntöjen mukaisesti. Ilveksen pyynnön mukaan tilanteesta tulisi määrätä Pitkäselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella, koska tilanteessa tapahtuu isku suoraan Suomea päähän ja Pitkänen on tilanteessa ns. 3. pelaaja.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Suomi loukkasi itseään tilanteessa, mutta pelasi ottelun loppuun asti.

Pitkänen tai KalPa ei ole antanut lausumaa tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videoklipit. Delegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan Ilveksen maalivahti torjuu laukauksen eteensä, jonka seurauksena Ilveksen puolustusalueelle syntyy irtokiekkotilanne. Irtokiekkoa kohti lähtevät luistelemaan Ilveksen Suomi ja hieman kauempana oleva KalPan Pitkänen. Lisäksi irtokiekosta kamppailevat maalinedustalla olevat KalPan hyökkääjä ja Ilveksen puolustaja. Juuri ennen kuin Suomi tavoittaa irtokiekon, onnistuu Ilveksen puolustaja huitaisemaan kiekon kohti keskialuetta. Kiekko menee Suomen jalkojen välistä ja tämä aloittaa kääntymään kiekon perään. Tällöin tilanteeseen Suomen takaa luisteleva Pitkänen liukuu Suomen eteen osuen tätä päähän. Pelaajien välillä ei ole muuta kontaktia. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Pitkäsen tilanteen pelaamisesta aiheutuu suora kontakti Suomea päähän. Näin ollen tilanne arvioidaan säännön 124 määritelmässä todetulla tavalla, vastustajan päähän kohdistuneena taklauksena.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Pitkänen näkee Suomen tilanteen pelaamisen ja samalla sen, ettei Suomi ole tietoinen takaviistosta tilanteeseen tulevasta vastustajasta. Kurinpitodelegaatio ei pidä Pitkäsen tilanteen pelaamista tarkoituksellisena vastustajan päähän kohdistuvana taklauksena vaan pitää enemmänkin pelitilanteen huolimattomana pelaamisena. Pitkäsen tilanteen pelaamisen seurauksena tilanteessa tapahtuu suora ja voimakas osuma Suomea päähän. Edellä mainituilla perusteilla kurinpitodelegaatio pitää Pitkäsen tekoa ottelurangaistuksen arvoisena.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista taklaamalla suoritetuista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat huomioon ja pitää Pitkäsen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa kontaktia viiden ottelun arvoisena tekona.

Pitkäsellä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

KalPan Miikka Pitkäselle määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Pitkänen on pelikiellossa KalPan viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

2. maaliskuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen